23. novembar  2014. 15.56  →  17.26 | Izvor: Tanjug, Beta

Hamilton novi šampion Formule 1

ABU DABI -

Vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton osvojio je danas titulu prvaka sveta u Formuli 1, pošto je pobedom na trci za Veliku nagradu Abu Dabija zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu.

Hamilton je u poslednju trku u šampionatu ušao sa 17 bodova prednosti u odnosu na klupskog kolegu Nika Rozberga, koji je stazu "Jas Marina" završio na 13. mestu.

Upravo je Rozberg bio najveći konkurent za osvajanje titule, s obzirom da su organizatori Formule 1 prvi put u istoriji ovog takmičenja odlučili da se na jendoj trci bodovi dupliraju.

Britanac je do 11. trijumfa u ovogodišnjem šampionatu, a 33. u karijeri došao u vremenu od 1:39:02.619 sata i tako stavio tačku na uspešnu sezonu.

Hamilton je postao prvi Britanac koji je osvojio više od jedne titule šampiona Formule 1, posle Dzekija Stjuarta kome je to pošlo za rukom 1971. godine. Tamnoputi vozač je bio najbolji i 2008. godine.

Odlučujujuću trku Formule 1 posmatrao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), na poziv prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda bin Zajeda.

Hamilton: Titula mi mnogo znači: Rozberg: Luis zaslužio

Novi šampion Formule jedan, vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da mu druga titula, koju je danas osvojio u poslednjoj trci sezone u Formuli jedan, za Veliku nagradu Abu Dabija, znači više nego prva.

"Bez reči sam... Ali, želim da zahvalim navijačima i porodici, naravno i mom timu. Mnogo mi znači titula, više nego prva", rekao je Britanac posle trke u Abu Dabiju, preneli su britanski mediji.

Britanac, koji je bio šampion i 2008. godine, ušao je u trku sa 17 bodova prednosti i odgovaralo mu je i da osvoji drugo mesto iza Rozberga.

"Naravno, 2008. godina je bila posebna, ali sada mi znači mnogo više... Ovo je najbolji osećaj koji sam ikada imao", dodao je 29-godišnji britanski vozač.

"Dobro sam startovao, možda najbolje u karijeri. U trku sam ušao s različitim mogućnostima, ali znao sam da moram da se trkam. Kvalifikacije nisu bile savršene, ali sve smo uspeli da sredimo na vreme za trku", rekao je Hamilton.

Hamilton i Rozberg se tokom sezone nisu dobro slagali, čak su u dve trke, u Monaku i Belgiji, učestvovali u incidentima na stazi.

"Niko se tokom cele godine neverovatno borio. Upoznali smo se 1997. godine i znao sam da ćemo se takmičiti između sebe. Čestitao mi je. Bio je vrlo profesionalan, ušao je u svlačionicu i rekao: 'Vozio si veoma dobro'. I ja mislim da je on bio dobar", rekao je Hamilton.

Hamilton je pobedio u 11 trka u sezoni, a Rozberg u pet, pa je Mercedes bez većih problema osvojio titulu u kategoriji konstruktora.

Rozberg je u 23. krugu napravio grešku, ušao je široko u krivinu i nakon toga imao je problema sa motorom i končnicama. On je rekao da je razočaran, ali da je Hamilton zasluženo osvojio titulu.

"Veoma sam razočaran. Sve u svemu, Luis je zaslužio da osvoji titulu. Ono što mi se dogodilo tokom trke nije uticalo na ishod, ništa nije promenilo i nema svrhe o tome pričati. On je bio malo bolji od mene", rekao je Nemac.

"Pozitivno je to što sam u prethodne dve godine bio bolji u kvalifikacijama i to mi daje dobru osnovu. Prišao sam zaista blizu i šteta je što se nije isplatilo. Ponosan sam. Ovo je bio napet vikend i hvala ekipi na podršci", dodao je Rozberg.

On je istakao da je verovao u uspeh i da nije hteo da odustane i kada je tokom trke bilo jasno da ne može da se bori za titulu.

"Dugo vremena sam verovao u uspeh. Postojala je mogućnost da nešto neće biti u redu s Luisovim bolidom. Nikada nisam odustajao, uvek sam gurao dalje i zbog toga sam želeo da završim trku. Ovo je bila napeta, ali velika bitka. Zbog takvih trka se takmičim. Luis je bio najbolji i ovo je bio veliki izazov", rekao je Rozberg.

"U većem delu sezone sam uživao i lako je vratiti se i sledeće godine. Voziću testove u utorak, iako ne znam u kakvom ću stanju biti", dodao je.

Rezultati:

1. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) - 1:39:02.619 sati

2. Felipe Masa (Brazil, Vilijams) + 2.5 sekundi

3. Valteri Botas (Finska, Vilijams) + 28.8

4. Danijel Rikjardo (Australija, Red Bul) + 37.2

5. Dženson Baton (Velika Britanija, Meklaren) + jedan minut

6. Niko Hulkenberg (Nemačka, Fors Indija) + 1:02 minuta

7. Serhio Perez (Meksiko, Fors Indija) + 1:11

8. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) + 1:12

9. Fernando Alonso (Španija, Ferari) + 1:25

10. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) + 1:27

Generalni plasman:

1. Hamilton 384 boda

2. Rozberg 317

3. Rikjardo 238

4. Botas 186

5. Fetel 167

Plasman konstruktora:

1. Mercedes 701 bod

2. Red Bul 405

3. Vilijams 320

4. Ferari 216

5. Meklaren 181

Tagovi