22. novembar  2014. 14.37  | Izvor: Tanjug

Lavrov: Cilj sankcija je smena režima

MOSKVA -

Zapad ne krije da je cilj antiruskih sankcija ne prisiljavanje Rusije na promenu politike, već smena režima, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, navodeći i da je u Ukrajini Zapad krenuo na "sve ili ništa" i hteo da "nasamari" Rusiju.

"Kada je reč o koncepcijskom prilazu upotrebi prinudnih mera, Zapad nedvosmisleno pokazuje da oni ne žele da primoraju na promenu politike Ruisje, već žele da ostvare promenu režima", rekao je Lavrov na skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Prema njegovim rečima, kada su se ranije uvodile sankcije, bilo da je reč o Severnoj Koreji, Iranu ili drugim zemljama, to se činilo tako da se nanosi šteta, "udarali su samo po eliti i nisu nanosili štetu socijalnoj sferi, privredi".


"Sada istaknute ličnosti zapadnih zemalja govore da treba uvoditi takve sankcije koje će rušiti privredu i izazivati narodne proteste", rekao je Lavrov, preneo je TASS.

Ministar inostranih poslova Rusije rekao je da priče o izolaciji Rusije ne zaslužuju da se o njima razmišlja, a da sankcije ruše sistem međunarodnih ekonomskih odnosa i principe na kojima su utemeljeni.

Prema njegovim rečima, zapadni partneri Rusije u Ukrajini su hteli da je "nasamare".

"Dugo pre ukrajinske krize u vazduhu je visilo osećanje da se naši odnosi sa Zapadom približavaju trenutku istine", rekao je Lavrov i dodao da je Zapad "voljno ili nevoljno" izabrao put drugačiji od partnerstva.

"Naši zapadni partneri, u sustini su krenuli u Ukrajini na sve ili ništa, udarajući po sopstvenom principu demokratske promene vlasti, podržali su ekstremiste. Kako huligani kažu, hteli su da nas 'nasamare', drugačije ni ne mogu da kažem, da nas primoraju da progutamo poniženje Rusa i ruskojezičnog stanovništva u Ukrajini", rekao je šef ruske diplomatije.

"Odabravši zaoštravanje situacije zaboravili su dosta, između ostalog Bizmarkove savete, koji je upozoravao da bi bilo najgrublja politička greška ponašati se nadmeno prema milionima pripadnika velikoruskog naroda. Pritom su to uradili svesno, shvatajući kako će na to reagovati u Rusiji", kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da "u istoriji nikada nikom nije uspelo da potčini Rusiju".

"To nije ni ocena, već datost, konstatovanje činjenice", naveo je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov je, pritom, rekao da Rusija ne namerava da odustaje od saradnje sa Evropom, jer "niko ne namerava da 'puca sebi u nogu'".

Međutim, kako je istakao, "svi shvataju da se 'biznis ez južual' (busineš as usual) neće moći nastaviti".

"Za njih je 'biznis' bio ovakav: Rusija treba ovo, Rusija treba ono. Mi želimo ravnopravnu saradnju i zato, naravno, neće biti 'uobičajenog biznisa'", kazao je on.

Za pokušaje dominacije SAD u svetu Lavrov je rekao da izazivaju suprotnu reakciju.

"Imamo milion potvrda da po celom svetu američki ambasadori i emisari traže susrete na vrhu i govore, treba da kaznite Rusiju zajedno sa nama. To se čini u svim zemljama bez izuzetka, uključujući i naše najbliže saveznike", kazao je Lavrov.

"Mnogi razumni analitičari shvataju da se povećava razlika između globalnih ambicija administracije SAD sa realnim mogućnostima jer se svet menja", naglasio je on i dodao da "sedmorka" zemalja sa privredama u razvoju već ima veći bruto društveni proizvod od "zapadne sedmorke".

Lavrov je rekao da težnje SAD doprinose formiranju struktura koje će tražiti alternativu "američkim receptima za rešavanje problema", dodajući da nije reč "uopšte o antiamerikanizmu, već o prirodnoj želji sve većeg broja država da osiguraju svoje vitalne interese".

Neophodno je, istakao je šef ruske diplomatije, da države ponovo razmotre kako da osiguraju legalno poštovanje interesa svih na osnovu Povelje UN. 

Broj komentara: 2

rodoljub  22. 11. 2014. | 15:15
Sve to sto ste rekli, gospodine Lavrov, tacno je. Medjutim, javnost na zapadu nece saznati istinu, koju mi dobro znamo, a to je, da su zapadne elite pod totalnom diktaturom americkog rezima. Rusiija treba da cuva svog predsednika, patriotu i drzavnika, koji je jedini svetski lider koji moze da se suprotstavi americkoj hegemoniji.
gerila  22. 11. 2014. | 20:13
I na vreme su uocili ,ruski politicari, za vreme Jelcina, kuda ih vodi pijani lider.Bez mnogo buke "sam" je predlozio svoga naslednika.To mu je bila jedina dobra "odluka" .Na unutarnjem planu, uradjeno je mnogo za napredak,ekonomija je postala 5 -a u svetu,a na vanjskom,pratila sve sto se dogadalo do dana danasnjeg,na iskustvima SFRJ i SRJ stvarali svoju poziciju.Sistem i taktika zapada je procitan,nevladine organizacije su stavljene u zakonslku regulativu,potencijalni strani promoteri i instruktori razotkriveni,domaci borci za "demokratiju" i "toleranciju"markirani,nacionalisti i verski fanatici evidentirani.Sve sto moze da bude 5-a kolona,ideolozi i ogranizatori cvetne revolucije poznati i stavljkeni pod budno oko.A sam drzavni aparat verovatno ociscen od najmanje sanse za dezerterstvom.Dogadjaji u Ukrajini samo su sve podigli na visi nivo.