Najnovije vesti
Vesti Svet
Uništavaju 8.000 pataka zbog ptičjeg gripa

Uništavaju 8.000 pataka zbog ptičjeg gripa

Holandske vlasti naložile su danas preventivno uništavanja 8.000 pataka sa farme u Barneveldu, strahujući od prenošenja virusa "ptičjeg gripa", javio je Frans pres.

538290_pticiji-grip03reutersfoto-tyrone-siu
538290_pticiji-grip03reutersfoto-tyrone-siu

- U Barneveldu će biti izvršeno izdvajanje 8.000 pataka, kao mera preventive - navelo je u saopštnju Ministarstvo privrede, nakon što je potvrđeno izbijanje visoko patogenog virusa H5N8 na još dve farme blizu Haga na jugozapadu.

Današnja mera izrečena je zbog toga što je "jedan kamion, koji je bio na zaraženoj farmi pataka u Kampervenu, bio i na farmi u Barnveldu", navelo je to ministarstvo.

Državni sekretar za privredu Šaron Dijksma rekla je da "ne želi da rizikuje zbog lokacije te farme pataka u oblasti Barnevelda gde su koncentrisane živinske farme", naveo je AFP.

Agencije su juče javile da se "ptičji grip" proširio i na treću farmu u Holandiji.

Slučaj "ptičjeg gripa" otkriven je na farmi pilića u Kampervenu, na severu Holandije, više od 100 kilometara dalje od dve farme na kojima je ptičji grip prijavljen prošle nedelje.

"Ptičji grip" otkriven je u tri od ukupno 12 holandskih provincija.

U toku je uništavanje ukupno 203.000 pilića, a zabrana transporta pilića, jaja i živinskih proizvoda u čitavoj zemlji nanela je veliku štetu uzgoju živine u kome su zaposlene desetine hiljada ljudi.

Oko 2.000 holandskih firmi, sa više od 100 miliona pilića, proizvode više od 10 milijardi jaja godišnje, od kojih je više od šest milijardi namenjeno izvozu.

Holandija, koja ima manje od 17 miliona stanovnika, drugi je izvoznik poljoprivrednih proizvoda po veličini u svetu, odmah iza SAD. Ona je prošle godine izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 79 milijardi evra.

Švajcarska je juče saopštila da zabranjuje uvoz piletine iz Holandije i Velike Britanije, gde je otkriven slična epidemija virusa H5N8 na jednoj farmi za uzgoj pataka u Jorkširu, navodi AFP.