Gorbačov: Putin misli da je zamenik Boga!

B.Vlahović

22. 11. 2014. u 09:48

Putin sebe smatra zamenikom Boga, mada ne znam za koje poslove - kazao je Mihail Gorbačov na promociji svoje nove knjige „Posle Kremlja“

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA
NEKADAŠNjI sovjetski lider Mihail Gorbačov (83) izjavio je da želi da se sretne sa Vladimirom Putinom, ali mu to ne dozvoljavaju predsednikovi pomoćnici koji stalno ponavljaju da je on zauzet. Gorbačov i Putin su se ranije češće sretali, a poslednji put je Gorbačov video Putina 12. juna na dan Rusije ali je i to bilo „u hodu“. Sve se završilo samo na rukovanju i razmeni par reči. Otac sovjetske perestrojke, nekada vrlo popularni Gorbi, ističe da bi Putinu „u oči“ kazao da je „oboleo“ od iste bolesti kao i on sam nekada - od preterane samouverenosti.

- Putin sebe smatra zamenikom Boga, mada ne znam za koje poslove - kazao je Mihail Gorbačov na promociji svoje nove knjige „Posle Kremlja“, koja je zbornik njegovih članaka, eseja, intervjua o aktuelnim političkim temama. Promocija je održana u četvrtak u Moskvi uz prisustvo stotinjak ljudi. Sadašnjem predsedniku Putinu, Gorbačov je posvetio jednu glavu u knjizi.

Bez obzira na to što kritikuje Putina da se uobrazio i postao „zamenik Boga“, Gorbačov ga je u poslednje vreme više puta, boraveći u inostranstvu branio, pa su čak neki komentatori požurili da ga proglase „poslanikom Kremlja“. Uz to, podržao je i pripajanje Krima Rusiji. Nedavno je Gorbačov u Berlinu, na obeležavanju 25-godišnjice pada Berlinskog zida, rekao da je došlo do „kolapsa poverenja“ među liderima vodećih zemalja koji su najodgovorniji za svetsku bezbednost. Posebno je kritikovao rukovodstvo u Vašingtonu koje je svojevremeno proglasilo sebe pobednikom u Hladnom ratu pa im je taj „trijumf udario u glavu“. Kao primer „nedalekovide“ politike, pre svega SAD ali i ostalih članica NATO, Gorbačov je naveo širenje Alijanse na istok, napad na Jugoslaviju i okupaciju Kosova, akcije u Libiji i Siriji. Gorbačov smatra da je Putinova kritika Zapada motivisana željom da se smanji napregnutost u sadašnjim odnosima i zapravo je poziv na dijalog ravnopravnih u kojem bi se poštovao stav Rusije.


O GODINAMA, DRŽAVI...

IAKO je često u bolnicama, Gorbačov je poručio onima koji ga stalno sahranjuju da ih poziva na svoj 90. rođendan. Dodao je da se ne boji ni invalidskih kolica, uostalom njegovi nekadašnji sagovornici Helmut Kol i Buš stariji, već su u njima.

On je i na ovoj promociji govorio o puču 1991. godine, kao i da mu je najteži dan u životu bio onaj kada se raspao SSSR. A o sadašnjoj Rusiji, Gorbačov je samo rekao da se ne može govoriti o jakoj državi ako se rasteruju opozicioni mitinzi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Rusofil 2

23.11.2014. 11:02

@zv - Koliko je od reci spiun gorbacov. Jos od berlinskog zida, zakleo se fasistickom zapadu, da ce dozivotno raditi na rusenju RUSIJE i odrzao rec, zato je dobro nagradjen ogromnom vilom, na Cirisko jezero, dobra vila, ( gledao sam je ) ali dobar i sluga.

berislav

22.11.2014. 10:05

Zanimljiva teza Gorbačova (i uništitelja SSSR.-a) jednog od glavnih kreatora apsolutne njemačke moći u Evropi. No, tko god prati informacije o Putinu, jasno je da se radi o vrlo pragmatičnom čovjeku sa vrlo bogatim iskustvom, a posebice njegovom moći zapažanja i shvaćanja sadašnjih i budućih situacija koja bi se mogla dogoditi npr. sa Rusijom, a to se jasno pokazalo zadnjih godinu dana kada su Ameri i Švabe krenuli u ofanzivu rušenja Putina kao predsjednika i same Rusije kao velike države.

vita-brevis

22.11.2014. 13:58

@berislav - Najbolji način, da odbranite svoj stav protiv "apsolutne njemačke moći u Evropi", je da odete na rad (i život sa "priključenijima") u Rusiju! Pišite!

Rusofil 2

23.11.2014. 11:13

@berislav - A sta ce onih 16 - 18 000 Nemaca koji rade u Rusiji, ciji stav oni brane. Dali to znaci, da ako radimo kod njih ( oni nas plasaju opljackanim zlatom iz SRBIJE ) imaju pravo stalno da nas ubijaju, pljackaju, ruse drzavu, kupuju SRBSKI bubrezi i srca, vadjeni na KOSOVU, dali imaju pravo da ubiju Milicu Rakic izBatajnice dok je sedela na nosu. Dali vi krvati imate obraz ( nemate ) da bilo sta komentarisete, kad ste spremni da Srbosjecima, i maljevima ubijate malu decu, to mogu samo monstrumi.

Che Guevara

22.11.2014. 10:06

Gorbačov je pogrešno razumeo,jer je čovek u godinama.Putin nije Božiji zamenik...već Božiji izaslanik. :-)

slepa ulica

22.11.2014. 10:07

Taj puč podmetnuo ti je Jelcin, tuži njega sudu, on ti je prekinuo letovanje na jugu sssra!

nadimoj

22.11.2014. 10:12

Mislim da bi Gorbacov trebao da se pokrije i cuti. Putinu nije zasluzio ni da cisti cipele. On je krivac za sve sto se sada desilo posle njegove vladavine i rapsutanja SSSR-a i varsavskog pakta za njegovu nagradu za mir, posle koje su usledili veliki ratovi i krvoprolica od starne NATO sgresora u celom svetu. Putin pokusava da to spreci inace su apetiti zapada previliki.

Rade

22.11.2014. 10:12

Gorbacov je jedno veliko zlo koje se ponovo nadvilo nad Rusijom, a pre toga bio je za SSR.

sreto

22.11.2014. 10:37

Putin je ZA "PETOKOLONASE" BOG BOGOVA! A Knjiga ko Knjiga, Papir trpi svaku "bljuvotinu" !!!

Dragisa

22.11.2014. 10:41

U Moskvi je pre izvesno vremena pokrenuta istraga protiv Gorbacova da bi se utvrdilo da li je Nobelova nagrada deo korupcije.

sreto

22.11.2014. 12:46

@Dragisa - @Dragisa, nema sta da se utvrdjuje, NOBELOVA NAGRADA ZA MIR JE u 95% KORUPCIJA, i mocno oruzje u sluzbi zapada, koje koriste za rusenje njima nepodobnih drzavnika diljem sveta. Ko je sve dobio tu nagradu, DA JE NOBEL ZIV IZVRSIO BI "SAMOUBISTVO" ito svojim izumom (dinamitom) !!!

Gojko

22.11.2014. 13:13

@Dragisa - Chelichna lady mu je rekla da ce dobiti legalnu nobelovu nagradu za posao rasturanja i biche upisan u istoriju nobelovaca za mir,shto mu omoguchuje lagodnu starost.Ko god prima neku nagradu od zapadnjaka,znam da im je odradio neki zahtevani posao.Zashto se inache ne odreknu tih nagrada u humanitarne svrhe.

GALEB BIJELI

22.11.2014. 13:02

@Zoran1 - ZORAN1- poštovani; za napisano zaslužujete ČESTITKU! Ipak- imajte na umu da Gorbi zna što govori!

srna

22.11.2014. 11:10

Nije Putinova zelja samo da se postuje stav Rusije, vise bih rekla da se postuje covevanstvo. Vecina danasnjih lidera je koruptna i ne misli na mir u svetu i bolji zivot ljudi, covevanstva. Ograniceni, veoma ograniceni vecina njih, ni ne razmilsjaju puno za poboljsanje u svetu nego samo resavaju sitne momentalne probleme koji nemaju korist za buducnost, a ocekuju da se za to malo sto su "ramislili" slave kao pronalazaci novog kontinenta ili velike nove ideje!!!

Đura Zmaj

22.11.2014. 11:20

"Ispostavlja se da su Buš i Bejker obećali da se NATO neće čak ni potpuno proširiti na Istočnu Nemačku. Rekli su GORBAČOVU da "nikakve NATO snage neće biti razmeštene na teritoriji bivše NDR... NATO jurisdikcija nad snagama neće se pomerati ka istoku". Takođe su UVERILI GORBAČOVA "da NATO sebe neće preobraziti u veću političku organizaciju". Nema potrebe komentarisati ovo obećanje.", piše Noam Čomski u knjizi "SNOVI I NADANJA", u 12. poglavlju "Godina 1989. i posle", na 275-toj strani.

Đura Zmaj

22.11.2014. 11:26

I dodaje: "Vratimo se na začetak ovog unipolarnog trenutka, gde je sudbina NATO-a odmah postala još jedno pitanje koje je stupilo na snagu, Njeno opravdanje je tradicionalno bila odbrana protiv ruskih hordi. Kada je nestao SSSR, taj odgovor je iščeznuo. NAIVNE OSOBE, koje su verovale u rasprostranjenu doktrinu, očekivale su da će i NATO nestati. Ali dogodilo se baš suprotno."

Повратак разбијача

22.11.2014. 11:35

Рекох им ја, чувајте се Горбачова! Његов повратак у светску политику почео је слаткоречивим похвалама Путину и руској политици, уз критику Запада. А била је то само маска, да би привукао што више слушалаца за приказивање свог старог "доброг" лица!

BMStalker

22.11.2014. 11:38

Čitajući članak nevoljno se pitaš, šta je gospodin Vlahović hteo da nam kaže? Da malo pljucne po svemu?

sreto

22.11.2014. 12:17

Kako ne znas za koje poslove? Putin (zamenik Boga) POPRAVLJA STO SU "PETOKOLONASI" ISKVARILI !!!

macak

22.11.2014. 13:34

Ja dam sam na njegovom mestu scucurio bih se u neku pecinu na dalekom Sibiru sto dalje od civilizacije moleci Boga da me niko ne nadje od sramote sta sam uradio od svoje drzave. A on daje jos intervu i daje sebi za pravo da bilo koga kritikuje.

Mica Bor

22.11.2014. 14:30

Zasto li se vi gospodine Gorbacov ne pokrijete po usima i cutite.Vas su ameri navukli na tanak led i pustili ,da to niste ni primetili!

Игор

22.11.2014. 22:47

Читам коментаре и не вјерујем. Колико смо као народ заслепљени разним култовима личности, па макар и негативним, то није нормално. Горбачов сам није могао срушити једну суперсилу. Заказао је комплетан систем и читаво друштво је пало на испиту. Једна ласта не чини прољеће. Путин није Русија али не заваравам се, знам ја добро нас. Ми сви смо на неки начин католици. Католици се и бога могу одрећи али папе не. Ми и Руси можемо се одрећи и државе ако треба али великог вође не.

Vito Raski

23.11.2014. 00:43

Pre neki dan je osvanuo naslov u novinama kako je Gorbacov rekao da je Rusiju spasao Putin, kao i to, da je jos vitalan da moguce da ga angazuju da uspostavi mir u svetu. Mislim da zapad obozava "nenasilne" sportove, poput rgabija i njihovog bokserskog hokeja, pa cisto sumnjam da ce Gorbija uzeti u timove u kojima se zahteva "nenasilna" GRUBOST. Po svoj prilici da se istanjila dotacija "od Nobela" pa bi da mu zapad, po mogucnosti, a radi odanosti, tutne koju "paricu" u zadnji dzep.

vlada

23.11.2014. 00:46

....pokušao sam jednom da vam objasnim da su dela mnogo uvredljivija nego reči ine samo uvredljiva, nego bliska zločinu! E to je Gorbačov uradio osamdesetih sa Reganom i nazovi "dogovorom" izmedju dve države! Vas je spotakla "fleka" /na mom odelu/! Valjda je sad dobro? I dalje mislim da se on i Kisindžer nadju u nekom parku i ponesu šah!