Kia premašila kapacitet fabrike u Slovačkoj

Ovih dana se navršava osam godina od otvaranja prve Kijine fabrike u Evropi koja se nalazi u slovačkom gradu Žilina. Kompanija je saopštila da je u 2013. u pogonu u Slovačkoj proizvedeno 315.000 vozila čime je za 15.000 automobila premašen kapacitet ove fabrike.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

12:01

Default images

Za osam godina rada, sa proizvodnih traka fabrike u Žilini sišlo je 1,8 miliona automobila marke Kia.

Iako je maksimalni kapacitet fabrike 300.000 vozila godišnje, zahvaljujući radom i subotom, ovaj broj je u 2013. premašen za 15 hiljada.

Kia očekuje da će u 2014. godini u Slovačkoj ukupno izraditi 319.000 vozila. U Žilini se svakog dana proizvede 1.350 vozila, odnosno 60-ak automobila svakog sata.
Radnicima u procesu proizvodnje pomažu 344 robota, a u Kiji su posebno ponosni na kontrolu kvaliteta.

Nakon završetka svake od tri smene, metodom slučajnog uzorka bira se jedna karoserija na kojoj se u posebnoj prostoriji vrše višečasovna laserska merenja kvaliteta obavljenih radova u 120 tačaka.

U kompaniji kažu da se u slučaju da otkrivanja najmanjih odstupanja od idealnih mera, sve karoserije iz te serije se vraćaju u pogon i otklanjaju nedostaci.

Nakon završetka proizvodnje svako pojedinačno vozilo se nakon pregleda u nekoliko najvažnih tačaka (svetlosna tela, kočnice, nepromočivost kabine itd.) vozi na testni poligon kako bi se proverile vozne mogućnosti.
Osim vozila, u Žilini se izrađuju i automobilski motori. Godišnji kapacitet je pola miliona motora, a 2013. proizvedeno je 490.000 benzinaca (1.4 i 1.6 CVVT) i dizelaša (1.6 CRDi i 1.7 CRDi).

Kia je u fabriku do sada uložila oko 1,4 milijarde evra, a ekonomičnost proizvodnje proizilazi i iz činjenice da u Žilini ne stvaraju zalihe automobila, jer, kako kažu, svaka proizvedena Kia već ima svog distributera i većinom poznatog kupca. Glavna tržišta su Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija.

U Slovačkoj je 2013. godine ukupno proizvedeno oko milion vozila, što je postavlja na mapu najvećih evropskih proizvođača automobila, a osim Kije tu su još Volkswagen i Peugeot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: