Читај ми!

Tadić: Zaokružiti proces ujedinjenja Evrope

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je Bukureštu da Evropa može postati globalni akter samo ukoliko se dovrši proces proširenja, a ekonomska kriza iskoristi za jačanje, a ne slabljenje, unutrašnje političke i bezbednosne strukture EU.

Boris Tadić je, na skupu povodom četvrt veka od pada komunizma u Istočnoj Evropi, pozvao na nastavak izražavanja solidarnosti unutar i van Evrope i pokazivanje političke vizije i hrabrosti da se konačno završi proces proširenja EU i NATO.

"Ukrajinska kriza označila kraj dosadašnje bezbednosne arhitekture u Evropi i potrebu za izgradnjom nove koja bi uključila Evropu, SAD i Rusiju", rekao je Tadić i sugerisao da bi nova bezbednosna arhitektura mogla da bude izgrađena pod okriljem OEBS-a, prenosi Beta.

Ocenio je da je potrebno napraviti bezbednosni sporazum između Zapada i Rusije i ukazao na ulogu koji bi OEBS mogao da ima u izgradnji tog sporazuma.

Tadić je govorio u Bukureštu na konferenciji na kojoj je govorilo i "25 lidera koji su presudno uticali na pad komunizma i dali doprinos izgradnji demokratije".

"Evropa i SAD nisu uspele 25 godina da postignu konsenzus sa Rusijom oko zajedničkih vrednosti i bezbednosnih pitanja. Potreban je strateški pristup sveobuhvatnim reformama, a demokratizaciju Rusije ili bilo koje druge zemlje nije moguće sprovesti ukoliko te zemlje budu izolovane. Rešavanje konflikta između Zapada i Rusije nije moguće bez dogovora sa Rusijom i konsenzusa oko obostranih interesa", rekao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je, u svetlu ukrajinske krize, naveo da je potrebno ostaviti po strani zasićenje od proširenja EU i zaokružiti istorijski proces ujedinjenja Evrope.

Tadić je upozorio da je potrebno da međunarodna zajednica učini sve kako bi se smanjio rizik od uspostavljanja globalne hladnoratovske formacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво