Metal zamalo ubio radnike

Lj. TRIFUNOVIĆ

14. 11. 2014. u 09:11

U havariji u fabrici sumporne kiseline iz sastava RTB „Bor“ rano ujutros povređena četvorica zaposlenih. Jedan operisan, ostali na kućnom lečenju. Raspala se dotrajala mašina

PUKOM srećom, ali i prisebnošću zaposlenih, u petak je izbegnuta tragedija u fabrici sumporne kiseline, iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“. U ovom postrojenju, oko 4.00 sata ujutro, u havariji su povređena četvorica radnika, koji, srećom nisu životno ugroženi. Incident se dogodio, potvrđeno je „Novostima“, zbog dotrajalih mašina.

Najteže je prošao prof. dr Vlastimir Tasić, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji ima otvoreni prelom podlaktice i on je odmah operisan. Ljubiša Zlatanović ima lakšu kontuziju glave, a Miladin Petronijević posekotine. Njih dvojica su, nakon ukazane pomoći, pušteni kući. Radivoje Milović je zadobio kontuziju glave, ali je i on, tokom jučerašnjeg dana pušten na kućno lečenje.

Kako je „Novostima“ ispričao jedan od povređenih radnika, Radivoje Milović, havarija se dogodila prilikom rada u trećoj smeni, na uhodavanju duvaljke za gas u staroj Fabrici sumporne kiseline.

- Dva puta smo pokušavali da je pustimo, ali nismo uspevali. Sa nama su bila i dva profesora sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, pod čijim smo nadzorom obavljali „nivelisanje“ duvaljke - rekao nam je Milović.

Nakon izvesnog vremena, pokušano je i treći put da se duvaljka pusti u rad. Tada je, međutim, došlo do havarije.

- Radno kolo duvaljke je, verovatno pod velikim pritiskom, razbilo cilindar, pa su se metal i prašina razleteli na sve strane - nastavlja Milović. - Uspeo sam samo da momka, koji je bio do mene, gurnem sa platforme, kako ne bi obojica poginuli.

Odjeknuo je prasak, nakon čega su se začuli jauci. U starom pogonu u trenutku incidenta bilo je desetak osoba koji su radili na remontu.

Pvređeni radnik Radivoje Milović

Dr Goran Bogdanović, direktor Zdravstvenog centra Bor, koji je u petak dežurao na Odeljenju hirurgije, zbrinuo je povređene radnike.

- Niko od pacijenata, srećom, nije životno ugrožen - kazao je Bogdanović. - Kod trojice je reč o lakšim ozledama u vidu kontuzija i posekotina, dok je jedan operisan zbog povrede podlaktice. Ali, i on je stabilno i van je životne opasnosti.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB, obišao je povređene radnike u borskoj bolnici. On kaže da se incident dogodio u staroj fabrici sumporne kiseline i da je ovo samo još jedan dokaz opravdanosti izgradnje novih metalurških postrojenja.

KRPLjENjE“

- Sva sreća da smo svi ostali živi - govori Milović. - Ovde nema ljudske greške. Jednostavno, reč je o duvaljki, koja je u rad puštena 1967. godine i koja je bezbroj puta „krpljena“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije