01. novembar  2014. 13.53  | Izvor: FoNet

Studenti iz Evrope na Goču

KRALJEVO -

Oko 70 učesnika Evropskog kongresa studenata psihologije iz 27 zemalja boravi na planini Goč, kod Kraljeva, u organizaciji Udruženja studenata psihologije "Stimulus" iz Beograda.

Pored svakodnevnih radionica i predavanja, za studente su organizovani programi posvećeni promociji srpske tradicije i kulture.

Studenti su imali priliku da obiđu manastir Žiča i posete Kraljevo, da vide i čuju nastupe folkloraca, frulaša i guslara, Srbiju upoznaju kroz setove društvenih igara, ali i da, u najvećem broju prvi put, probaju rakiju i slatko.

"U Kraljevu sam prvi put, ali sam u Beogradu već bio par puta i oduševljen sam manastirima, nacionalnim zanimljivostima iz daleke prošlosti i ljudima, koji su učinili sve da osećamo da smo ovde dobrodošli", izjavio je Marjan Ivanov iz Sofije.

Ozhan Ozturk iz Istanbula takođe je rekao da uživa u poseti Srbiji.

"Mentalitet srpkog i turskog naroda je sličan, kao i hrana, muzika, ljubav prema kafani", izjavio je Ozturk.

Prema njegovim rečima, i Turci imaju kajmak i ćevape na kajmaku, ali nemaju ajvar i rakiju.

Predsednik Udruženja psihologa "Stimulus" Anđela Šoškić izjavila je da druženje na Goču predstavlja projekat nastao na ideji da studenati psihologije u Srbiji omoguće studentima iz Evrope da se upoznaju sa Srbijom.

Naši studenti godinama imaju priliku da, preko Evropskog kongresa studenata psihologije, putuju po Evropi, rekla je Anđela Šoškić.

Tagovi