Psiholog za “Sport”: Vujoševiću je potrebna stručna pomoć

DSL - D.K.

31. 10. 2014. u 12:03

Tolerisanje takvih poteza čini igrače nesigurnim. Takvo ponašanje je neprimereno i mora da postoji sankcija - kaže magistar psihologije Bojana Jeličić

Magistar psihologije Bojana Jeličić iz stručnog ugla o nasrtaju trenera Partizana na prvotimca Mihajla Andrića

Vujoševiću potreban stručnjak

Nedopustivo je drugi put tolerisati ovakvo neadekvatno ponašanje. Klub i Savez treba da reaguju. Volela bih kada bi trener postao svesniji, stekao uvid u realno stanje stvari, odlučio da napravi taj korak i pomogne sebi

Većina je šokirana, neki već navikli... Kažu da je bolje sprečiti nego lečiti, ali ovde nije rađeno ni jedno, ni drugo... Šta kažu stručna lica, posle novog incidenta i novog fizičkog nasrtaja na igrača u režiji stratega Partizana Duška Vujoševića posle meča Evrokupa protiv Hapolea u Jerusalimu?

Magistar psihologije Bojana Jeličić, koja je godinama brinula o mentalnom stanju naše ženske rukometne reprezentacije, smatra da uopšte ne treba da postoji bilo kakva dilema ako se komentariše napad šefa struke šampiona Srbije na Mihajla Andrića

- Kako da ga komentarišemo takvo ponašanje osim kao totalno neprimereno, akcentujući da se to Vujoševiću dešava drugi put u kratkom vremenskom periodu. Dakle, tolerisati drugi put ovakvo neadekvatno ponašanje nije dopustivo, jer bi to predstavljalo „slanje poruke” da je to OK.

Jeličićeva kaže i da treba prvo sačekati reakciju „iz kuće”.

- Interesuje me kakva će biti reakcija samog Košarkaškog kluba Partizan, jer će nam ona mnogo reći o tome šta dalje možemo očekivati. Nije moje da predlažem kažnjavanje i način, zato i kažem da me zanima reakcija kluba, pa i Saveza... Oni isto tako treba da preuzmu odgovornost za rešavanje i sprečavanje ovakvih daljih incidenata i slične problematike - jasna je Jeličićeva.

Kako ste već zapazili, ovo se dešava drugi put u poslednjih nekoliko meseci, jer je u finišu prošle sezone, u junu, Vujošević uhvatio za vrat i davio Bogdana Bogdanovića, aktuelnog prvotimca Fenerbahče Ulkera.

- Da, kako sam već napomenula ovakva situacija događa se drugi put u kratkom vremenskom periodu, što je svakako otežavajuća okolnost ukoliko bi trebalo da izracionalizujemo postupak trenera. Mada, ja bih i dalje volela kad bi trener postao svesniji, stekao uvid u realno stanje stvari i odlučio da napravi taj korak i pomogne sebi prihvatajući savet stručnog lica za datu oblast.

Kako sve ovo može da se odraziti na psihu košarkaša Partizana?

- Tolerisanje i neobaziranje na postojeći problem čini igrače kluba ne samo nesigurnim, čak i uplašenim, nezaštićenim... I to ne samo momke iz Partizana, već i igrače ostalih klubova, jer nesankcionisanjem ili neadekvatnim sankcionisanjem ovakvog ponašanja „šalje se poruka” da je dozvoljeno ponašati se na ovakav ili sličan način prema svojim saigračima ili saradnicima, što narušava mentalni balans, kao i u osnovi samu grupu i međuljudske odnose u njoj - objašnjava magistar psihologije Bojana Jeličić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

kaboom

31.10.2014. 12:27

Sve je to OK, ali ja ne mogu da verujem da policija i drzava nisu preduzeli nista. Sve se ovo desilo na sportskoj utakmici, a zna se kakve su kazne za tako nesto. Osnovno je pitanje zasto niko nije pokrenuo krivicni postupak? I da se razumemo ovo su dva slucaja nasrtaja na svoje igrace, ali postoji i gomila fizickih i verbalnih nasrtaja na sudije, koji su postali normalnost kad je ova individua u pitanju. Mislim da je vreme da se ovo resi, posebno sto je doticni strani drzavljanin!

Marko

31.10.2014. 12:45

On je u svojoj struci i zvanicno bio najbolji trener Evrope,a vi gospodjo psiholog,bolje slavu sticete nekim naucnim radom ili nekom knjigom nego kritikovanjem coveka koji je i u vasoj struci veci strucnjak od vas.

Dusko

31.10.2014. 12:55

Ako je ovo davljenje, kako se onda zove pravo davljenje. Ovom medijskom represijom protiv Vujosevica, opet propali kosarkaski strucnjaci koji nisu mogli Partizanu da prismrde dok je redjao uspehe u Evropi, lece komplekse nize vrednosti, a ovim tzv. psiholozima/psihijatrima treba oduzeti dozvole i strucne diplome zbog nepoznavanja struke kojom se dice.

psiholog

31.10.2014. 15:06

@Psihijatar - Ni ja normalnog psihijatra, koji sem hemije apsolutno nishta drugo ne zna, kako bi pomogao pacijentu. Psihijatar je umetnik da od coveka napravi zombija.

Kraljevic Marko

31.10.2014. 12:56

za osudu a u drugu ruku Radomir Falkao i 100000000 drugih bitnijih stvari kod nas koje zabrinjavaju,cvrsto vjerujem da se nece ponoviti ovako nesto nasem Duletu,zato napred Partizan i zivela Srbija !!!

gojko

31.10.2014. 13:04

Ovo sto je uradio trener Vujosevic (ne prvi put) je nedopustivo i zasluzeno je izlozen kritici javnosti i stampe.To isto je uradio i selektor Djordjevic(Micovu) pa je stampa cutala.Koji su to arsini?

алекса

31.10.2014. 13:25

@Zare - Не треба овом човеку одузети диплому! Вујошевић своје личне фрустрације лечи на тој деци. Треба Вујошевићу забранити да ради! Није нормално давити децу. Он се много ".....", глуми неко лудило. Њега би неко требао прописно да излупа! И нису новинари криви за лошу финансијску ситуацију у клубу. Криви су он и остали који су покрали паре! Батинати децу није никакво решење. Често је и контрапродуктивно.

Tica

31.10.2014. 13:30

Mora da je diploma megatrenda. Gledajte vi svoja posla, Dule je doktor i zna sta radi. To prosipanje laznog morals Vam nece proci, sramota je koliko su novinari i njihove pisanije nisko pale. Niko nije primetio odlicnu igru Partizana, sramota.

Tica

31.10.2014. 13:30

Mora da je diploma megatrenda. Gledajte vi svoja posla, Dule je doktor i zna sta radi. To prosipanje laznog morals Vam nece proci, sramota je koliko su novinari i njihove pisanije nisko pale. Niko nije primetio odlicnu igru Partizana, sramota.

zoran

31.10.2014. 15:03

@Tica - TICA - nemas pojma...ne razlikuje pitanje morala od bolesti. Majko moja, ko se sve nece javiti da prosipa "mudrost". Mozda bi z atebe bilo normalno da su te ucitelji, u osnovonoj skoli, shibali prutom da bolje savladash gradivo..??? Zasto ne bi krenuli i to da radimo..?? Kakvog sveta ovde ima...???

student

31.10.2014. 13:48

Ponasnja Vujosevica nema nikakvo opravdanje. Trener je vaspitac, pedagog - a ovo nema nista sa sportom, psovati majku mladom coveku od 20 godina uz epitet idiote i to pred milion TV gledaoca Euro-Sporta, a potom ga hvatati sa gusu...to je u normalnim zemljama diskvalifikacija do kraja zivota. Sta radi Kosarkaski Savez Srbije. Kako taj Vujosevic moze pogledati nekome u oci - kakv je on uopste covek !!" Pozdrav iz Skandinavije

Republika Srpska

31.10.2014. 14:09

Evo sve da je ovo istina i da je tako kako to ona keže,ali ko je ona i zašto se bavi ovim,ko je plaća za ovo,otkud joj pravo da javno govori o nečemu o čemu niko ne bi bez debeloga razloga. Ljudi moji čovjek jeste pogriješio,ali ova propaganda razno raznih čovićevih doktora i psihologa se do sada lomila samo jjemu od glavu. Ovo je toliko jasno kao dan,da samo čekaju njegovu bilo kakvu grešku da se okome na njega.A što se nijedan psiholog ne pozabavi time kako pravi ovakve rezultate . Sramota!

ista sad sedi

31.10.2014. 14:11

Struka je dala svoje misljene... Sad sledi omalovazavanje strucnjaka I ismevanje magistarske diplome kao jedini vid odbrane... sve sve, ali poruka nece stici tamo gde treba a dervisi ce branit svog reisa

Љотић

31.10.2014. 14:17

Ко никад није тренирао кошарку ово му дође чудно. А ко јесте зна да најбољи тренери не штипају, већ лемају по глави и где стигну из све снаге како би васпитали играче на тренинзима. Од тавких тренера постају најбољи играчи не од млакоња, зато имате доказе у кошарци безброј, не само Вујошевића

mile969

31.10.2014. 14:22

Ja ne znam čemu služi ova opšta histerija, da li neko od vas uopšte trenirao neki sport. Dok je bilo ćuški i igrači su bili bolji, a ne kao onaj iz CZ što preti novinaru kako bi mu on ... . Boža Maljković udario Murića pre par god, a Duda je skoro šutnuo igrača, jel i njima treba stručna pomoć

zoran

31.10.2014. 14:59

@mile969 - Jasno da im treba strucna pomoc. No, u Srbiji je toliko bolesnih da ovo izgleda normalno. U NBA ligi Dusko bi odavno bio u publici.

srbin

31.10.2014. 15:37

@mile969 - mislim da gresis. ne bi mogao da bude ni u publici. ovom "pedagogu" nije mesto u sportu.

Miki

01.11.2014. 11:46

@mile969 - Da si ikad gledao NBA vidio bi Grega Popovića a za Rodmana nisi ni čuo

Realno

31.10.2014. 14:23

Ko je ova Bojana Jelicic da ona ocenjuje Duska Vujosevica?Nikada u zivotu nisam cuo za nju!Dule je jedan od najboljih trenera Evrope a ovaj tekst je narucen i tendenziozan a zna se iz cije "kuhinje"!

Prava Opozicija

31.10.2014. 14:25

Zaboravimo rivalstvo pri komentarisanju ovog slucaja. Ovaj zadnji "slucaj" je ocigledno davljenje Vujosevica. Iz kojeg razloga ja ne znam. Pitam se kako vas nije stid da pisete o nekom davljenju? Mozda bi lepse zvucalo Vujosevic klao Andrica? Psiholog zenske rukometne reprezentacije nasla da filozofira. Sta je ona uradila u svom poslu? Dok je bilo stroge discipline u sportu bilo je i rezultata. Od kako dolaze sa trakicama i rajfovima na treninge i utakmice sve je otislo u propast.

Miki Maus kuca haus

31.10.2014. 14:31

Vidim iz komentara da odredjeni broj navijaca odobrava ovakvo ponasanje DV, Zato sto nije njihov vrat u pitanju a ni njihov ponos. Obzirom da je DV predsednik JSD Partizan ne bi me zacudilo ako bi samom sebi dodelio priznjanje, pohvalu a kada bi mogao i jedan orden. Ali sada ce DV, Andricu dati pismo zahvalnosti da procita u kome ce hvaliti lik i delo svog trenera. Bedno, jadno, sramotno.

Miki

01.11.2014. 11:44

@Miki Maus kuca haus - Koji licemeri brinu o igračima Partizana a da mogu pobili bi ih sve zašto ih bombardujete stolicama kad vam je toliko stalo do njih.

Partizan_Disorder

31.10.2014. 14:35

Posto vidim da se postavlja pitanje kako to utice na igrace Partizana, evo recicu vam ja. Vujosevic je uhvatio Bogdanovica za vrat na mecu sa MegaVizurom. Par meseci kasnije u finalnoj serjisa zvezdom, Bogdanovic je u 4 utakmice ubacio 130 poena i na kraju te sezone presao u Fenerbahce. Deluje divljacki ali ocigledno da Vujosevic zna sta radi i kako se odrazava njegovo postupanje prema igracima na njih.

zoran

31.10.2014. 14:57

@Partizan_Disorder - Tebi je takodje potrebna pomoc. Ne cekaj, jer moze uzeti maha, a posle je kasno. Za Vujesevica je isteklo vreme. Njemu jedino Bog moze pomoci. Nema te terapije koja ce na njemu dati rezultata. Na zalost.

straja

31.10.2014. 15:02

Komentatori koji spomonju "covicevu kuhinju" verovatno da poticu iz "DULOVE" kuhinje....odbrana fizickog "vaspitanja" odavno je odomacena u Srbiji..da da BATINA JE IZASLA IZ RAJA...stvar culture da ne kazem nekulture.Ovde se ne radi o DULU nego da li treba tuci ili ne!!Medjutim mora da se konstatuje da je ponasanje velikog broja trenera u najmanju ruku "NEPRILICNO" da ne kazem prostacko(ne samo u SRBIJI)....ali to je to

Dragan

31.10.2014. 15:20

Interesantno da prilikom prebijanja jednog sportskog novinara niko nije zvao ni psihologe ni psihijatre. I ne samo to, nego cak ni tuzilastvo ne sme da pomene vise taj slucaj.A taj napadac, slobodno izlazi u medije a drzava mu nemilice prebacuje sredstva u klub. Normalno, i dalje stoje papiri oko Kosova u fijoci kao da nema nikakvih dokaza. Zato, Dule samo napred, Grobari su u uz tebe.