Ruski avioni testiraju NATO odbranu

Ruski bombarderi izvode letove u evropskom vazdušnom prostoru da bi testirali odgovor NATO-a i očigledno simuliraju borbene uslove, rekao je Igor Sutijagin.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

11:28

Default images

Igor Sutijagin iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), izjavio je za Bi-Bi-Si da je izostanak komunikacije ruskih pilota s kontrolorima letenja “neprijateljski” i “borbeni” čin.

NATO je saopštio da je bio “neobično” povećan broj takvih letova ove nedelje.

Napetost u odnosima između Rusije i država NATO-a nastala je zbog krize u Ukrajini.

“Kremlj igra sa pozicije slabijeg”, rekao je Sutijagin.

“To vam je kao u pokeru, blefira – pokušava da zastraši Zapad.”

NATO je saopštio u sredu da su u prethodnih 48 časova avioni NATO-a presreli osam ruskih vojnih aviona iznad Severnog mora i Atlantskog okeana, četiri iznad Crnog mora i više od 10 oko Baltičkog mora.

U svim incidentima ruski avioni su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru. NATO je saopštio da ih je sledio “kako bi identifikovao letelice i zaštitio vazdušni prostor Alijanse”.

Ali u mnogim slučajevima avioni nisu podnosili plan leta, niti su održavali radio-kontakt sa civilnom kontrolom letenja. Takvo ponašanje je rizično za civilni avio saobraćaj, saopštio je NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: