Štrahe za upućivanje kopnenih snaga EU protiv terorista IS u Siriji!
Foto: Rojter

Borba protiv terorizma

Štrahe za upućivanje kopnenih snaga EU protiv terorista IS u Siriji!

Austrija -
Evropa ima odgovornost i da mora konačno da interveniše protiv 30.000 radikalnih islamista, rekao je lider austrijskih slobodaraca

BEČ - Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) zatražio je veće angažovanje Evropljana u borbi protiv "Islamske države" (IS), pa i upućivanje kopnenih snaga EU u Siriju! U njima, međutim, zbog neutralnosti, Austrija ne bi trebalo da učestvuje, kaže šef austrijskih plavih.

U intervjuu bečkom dnevniku "Standard" Štrahe je rekao da Evropa ima odgovornost i da mora konačno da interveniše protiv 30.000 radikalnih islamista, čak i upućivanjem kopnenih snaga protiv IS.

"Ne mogu da se puste da rade šta hoće, da EU posmatra, da se sprovede par pseudo-bombardovanja i niko ništa ne preduzima", podvukao je Štrahe.

Kada je reč o izbeglicama iz Sirije Štrahe je naglasio da treba primiti pre svega hrišćane.

"Vlada, u vezi kontingenta izbeglica od 1.500 osoba iz Sirije, mora da se brine da pre svega budu primljeni hrišćani. Nažalost smo doživeli da je primljeno 70 odsto muslimana", kritikovao je on dodajući da Austrija treba i na licu mesta da pruži pomoć.

Što se tiče izbeglica u Austriji Štrahe vidi problem sa Čečenima.

"Morali smo, nažalost, spoznati da je veliki deo Čečena koji je došao kod nas i dobio status azilanta, upao u oči zbog krivičnih dela, teškog oblika nasilja, kao i radikalnog islamizma", objasnio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track