HTELA JE DA VOZI BICIKL: Medicinska sestra prekršila karantin za ebolu!

Medicinska radnica je najavila da će ceo slučaj izneti pred sud, ukoliko joj država danas ne ukine karantin, za koji smatra da je nepotreban jer je su rezultati testiranja na virus pokazali da ona nije zaražena

  • 0

Medicinska sestra iz američke države Mejn, koja je mimo svoje volje stavljena u karantin iako nema ebolu, prekršila je naređenje da ostane u kući i izašla da vozi bicikl, izvestili su američki mediji. Ona je testirana na virus ebole po povratku iz zapadne Afrike, gde je pomagala u lečenju obolelih, i utvrđeno je da nema virus. Uprkos tome, naređeno joj je da ne napušta svoju kuću dok ne istekne karantin koji traje 21 dan.

Kejsi Hikoks (33) napustila je svoju kuću u Fort Kentu jutros, kako bi se provozala biciklom sa svojim momkom, što su zabeležile mnogobrojne američke TV mreže, preneo je Rojters. Ona je najavila da namerava da ceo slučaj iznese pred sud, ukoliko joj država danas ne ukine karantin.

- Iskreno verujem da ovakva politika nije ni naučno ni ustavno ispravna i zbog toga neću da sedim i da dozvolim da me političari maltretiraju i primoravaju da ostanem kod kuće, jer ne predstavljam rizik po američku javnost - rekla je Hikoks za američku televizijsku mrežu NBC.

Republikanski guverner Pol LePejdž rekao je da će zatražiti zakonsko ovlašćenje da Hikoks mora da ostane izolovana u kući do 10. novembra. On je dodao da iako američka savezna država Mejn poštuje prava pojedinaca, mora da bude na oprezu i zaštiti svojih 1,3 miliona stanovnika, kao i sve one koji u nju dolaze.

Američki predsednik Barak Obama kritikovao je juče političare koji zahtevaju poštovanje karantina za putnike iz zapadne Afrike, koji su bili u dodiru sa obolelima, iako nije pomenuo nikoga po imenu. On je istakao da zdravstvenim radnicima koji dobrovoljno pomažu u lečenju od ebole zaraženih u zapadnoj Africi, treba odati priznanje i upozorio da vladina politika prema karantinu ne treba da obeshrabri njihov rad potreban da se suzbije bolest.

Više od 5.000 ljudi je umrlo od ebole ove godine, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, a nekoliko slučajeva je registrovano u državama van zapadne Afrike, uključujući SAD, o čemu govore podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Foto:ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA