Vanredno stanje u Burkini Faso

Predsednik Burkine Faso Blez Kompaore proglasio je vanredno stanje i obećao pregovore sa opozicijom.
Predsednik Burkine Faso Blez Kompaore proglasio je vanredno stanje i obećao pregovore sa opozicijom.

U toj afričkoj državi su u toku veliki protesti. Demonstranti se protive donošenju zakona kojim bi Kompaoreu bilo omogućeno da produži svoju 27-godišnju vladavinu.

Proglašeno je vanredno stanje širom nacionalne teritorije, pročitao je spiker na lokalnom radiju Omega FM. Na radiju je dalje pročitano da je predsednik danas raspustio vladu kako bi se stvorili uslovi za promenu. "Pozivam lidere opozicije da stave tačku na proteste. Obećavam da ćemo od danas biti otvoreni za razgovor sa svim akterima da se okonča kriza", navodi se u saopštenju.

Pre toga je na hiljade demonstranata izašlo na ulice glavnog grada ove zapadnoafričke države, koja je poznata po relativnoj stabilnosti i privrednom rastu u tom nestabilnom regionu.

Tenzije su porasle uoči glasanja o zakonu kojim bi se izmenio ustav tako da predsednik Kompaore sledeće godine može ponovo da se kandiduje na izborima, dok demonstranti smatraju da je "27 godina na vlasti dovoljno".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet