Javni beležnici će davati 30 odsto zarade sudovima

Tanjug

30. 10. 2014. u 18:31

Predloženim izmenema Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predviđen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova

Predloženim izmenema Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predviđen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova.

Prema tom predloženom zakonskom rešenju, javni beležnik je dužan da 30 odsto od naplaćene nagrade za svoje usluge bez PDV-a, plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od naplate.

Taj iznos se raspodeljuje za tekuće rashode sudova i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove, u skladu sa zakonom, navodi se u predlzozenim izmenama u koje je Tanjug imao uvid.

Među usvojenim rešenjima, koje je predložilo Ministarstvo pravde Vladi, omogućeno je da pored javnih beležnika ugovore o prometu nepokretnosti mogu da sačinjavaju advokati i građani uz solemnizaciju kog javnog beležnika.

Predloženim promenama na taj način se omogućava da pored javno beležničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sačinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prođu postupak solemnizacije javnog beležnika kako bi stekli svojstvo javne isprave.

Iz ovoga je izuzeto sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti za poslovno nesposobna lica, odnosno ta forma ugovora može biti sačinjena jedino u formi javnobeležničkog zapisa, dakle kod javnog beležnika.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu predviđeno je i rešenje da za javnog beležnika u, na primer Aranđelovcu, može da konkuriše i kandidat koji živi u Beogradu, s tim što je dužan da do dana polaganja zakletve promeni mesto prebivališa u mesto mesto za koje je imenovan za javnog beležnika (Beograd u Aranđelovac).

Ove zakonske izmene kao i izmene Zakona o prometu nepokretnosti čiji je predlog Vlada usvojila biće razmatrane po hitnoj proceduri u skupštini Srbije i trebalo bi da stupe na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Advokati koji su već 50 dana u štrajku u celoj Srbiji, odbili su u ponedeljak predlog Ministarstva za izmene Zakona o javnim beležnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

vlada

30.10.2014. 18:53

Opet posrednici,gradjani caste notare za uslugu a oni daju 30% sudovima.To smo mogli I direktno bez posrednika.

Mis_Pigi

30.10.2014. 19:00

znači sudovi em što ne rade ništa, efektivnost "0", em još dobijaju naknadu od beležnika za svoj nerad. Srbija je ovo bre!

Laza Paču

30.10.2014. 19:04

A zašto 30% a ne 10% ili 90%? A zašto od početka ovaj iznos nije uplaćivan u budžet? Šta ćemo sa tih 30% koje su notari uzeli za ova dva meseca, jer imajući u vidu njihovu enormnu zaradu tih 30% u nekim slučajevima je više od 30.000 evra, mesečno? Dakle potrebno je da advokati izvrše pritisak i da pravosuđe potpuno stane da bi se bar deo novca koji su izneli iz budzeta i koji je dat notarima kada su sudske takse pretvorili u nagrade notara vratio u budzet. Sta ćeš Srbijo reći na ovo.

nenad

30.10.2014. 20:23

@Laza Paču - Dok nisu uveli beleznike sudovima je islo 100%.Pojedini notari zaradjuju mesecno i 150.000evra.Ovo je ludnica od drzave.Podrska advokatima.

Rozmary

30.10.2014. 19:33

Nije poenta u tome koliko će sudovi dobiti od notara. Poenta je u tome što su notarske usluge preskupe i što im je dat monopol. Ako ja kao građanin neću da overim ugovor a na to imam sva zakonska prava , država me tera da to uradim pre uknjižbe. Zašto ja to ne mogu da uradim na šalteru opštine ili suda jer sumnjam u pojedinca notara. U praksi je viđeno svašta pa i to da lice sa istim imenom i prezimenom ali različitih JMBG bude uknjiženo kao nosilac vlaništva, može se ponoviti uz notare.

jovandeka

30.10.2014. 19:35

U brale koja je ovo kradja iz džepa gradjana.Znači još jedan namet,a sada u izdržavanju sudova,jer država nema para.Providan fazon.Od povećanih taksi beležnika uzima se 30% i uplaćuje na račun države(sudova).Pa šta sve u ovoj državi neće ići na teret gradjana.I dokle više,kad su gradjani skroz osiromašili.Znači prodaje stan jer je siromašan,da kupi manji i da mu nešto ostane da preživi,pa mu sad još uzme i beležnik za račun sudova.Zbogom pameti.

Ljubisa

30.10.2014. 19:40

A kod nas u Arandjelovcu nije izabran lokalni notar zatomsto nije clan Selakoviceve stranke.

Adv. pripravnik

30.10.2014. 19:44

Zaista zalosno, sad ce javni beleznici da udeljuju sudovima koji dinar, a zapravo su ta sredstva otrgnuta od sudova. Zali Boze moje ucenje, neprospavane noci, kad nista nije onako kako su nas ucili. Kad porastem bicu advokat, da bih postupala onako kako u ustavu i zakonu pise. Podrska advokatima!

prle

30.10.2014. 20:21

znaci bice jos skuplje. i sto je jos gore, snosicemo troskove onih koji se sude i krse zakon

Realista

30.10.2014. 20:56

Једно генерално наопако конципирано решење се допунски изопачава! Сад испада да нотари плаћају судовима тј судови су најамни радници нотарима!

Грађани Покорни

30.10.2014. 21:17

Е, ово нас је утешило! Неће све паре да нам узимају нотари, један део ће да иде судијама.

Марко

31.10.2014. 01:30

Молио бих аутора текста да исправи грешку,јер нотари неће од укупне своје зараде давати 30%, већ само од прихода од уговора о промету непокретности.

miki

31.10.2014. 07:08

niko ne moze da stane na put korumpiranim sudijama,licno sam osetio to na svojoj kozi! a ako nema institucija,nema ni drzave a uskoro nece biti ni ljudi!

Karadjordje

31.10.2014. 07:42

ko sa svojom gluposcu bre ovako matretira sve? Na nestručno osmišljen i manjkav sistem se kaleme proizvoljne i nakaradne dopune. ovo se više ne može trpeti

Ex Sns

31.10.2014. 09:58

Ne kapiram? 30%?! Pa koliko to oni zaradjuju covece? Mislim da su ipak advokati u pravu a ministar je blago receno,ka ta stro fa! I kakve veze imaju notari sa sudom da.bi placali 30%?!

murta k

31.10.2014. 10:49

Duze vreme Srbiju vode nesposobne-nestrucne-nezainteresovane Vlade okruzene istim savetnicima,agencijama, a tek sta reci o tzv. Narodnoj Skupstini gde sede poltroni koji su sve te Zakone glasali?Dobro narode kude ti pamet?

Marko Đ.

31.10.2014. 19:43

Sa punim pravom advokati traže izmene određenih propisa. Uverio sam se da kod notara, duplo više čekam da overim ispravu, u odnosu na vreme koje mi je bilo potrebno kod suda, odnosno u opštini. Drugo, kakve veze ima mesto rada, odnosno obavljanja posla sa prijavom prebivališta. Hoćemo u EU, a gušimo elementarno pravo na slobodu kretanja. Pa mnogi građani Nemačke imaju prebivalište u svojoj zemlji, a rade u Švajacarskoj, i tu nema nikakvih problema. Čemu ograničenje u pogledu prebivališta.

alex miles

01.11.2014. 04:33

Da. To ce da bude dan kada se pakao zaledi. Ili pak isto kao sto popovi placaju porez drzavi. Dake, ima vas naivnih !