Capital.ba

Otvoren Sajam meda “Zdravomed 2014”

30.10.2014. / 17:07

med1GRADIŠKA, U Gradišci je danas otvoren Deseti sajam meda i pčelinjih proizvoda “Zdravomed 2014” na kojem učestvuje 15 izlagača iz Gradiške, Banjaluke, Doboja, Novog Grada, Bihaća i drugih mjesta.

Uprkos lošoj godini za ovaj vid proizvodnje, pčelari su izložili širok asortiman proizvoda – različite vrste meda, polen, propolis, matičnu mliječ, pića na bazi meda, neobične ukrasne svijeće od meda, kombinacije sušenog voća i meda, kreme i druge proizvode.

Vlasnik pčelarske farme “Tomić” iz Gradiške Saša Tomić, redovni učesnik gradiškog sajma meda koji se pčelarstvom bavi 20 godina, kaže da je ova godina bila katastrofalna za pčelare.

“Zbog kiša koje su stalno padale, ove godine proizvodnja meda je za oko 70 odsto manja u odnosu na prethodne sezone, tako da je potražnja za kvalitetnim medom i pčelinjim proizvodima mnogo veća od stvarnog obima proizvodnje”, naveo je Tomić, dodajući da pčelinje proizvode plasira najviše na sajmovima širom Republike Srpske.

Nebojša Andrić, pčelar sa Ozrena iz opštine Petrovo sa 35-ogodišnjim iskustvom, koji ima 300 košnica, rekao je da je promjena klime pčelarenje dovela u krizu, a tržište do nestašice kvalitetnog meda.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Gradiška Ljubimko Čakalj naveo je da opština svake godine finansijski podržava rad gradiških udruženja pčelara “Amorfa” i “Pčele bilje”, kao i sajam koji organizuju.

“Sajam je prilika da se sumiraju rezultati tokom godine i razmotre mogućnosti razvoja ove djelatnosti koja pozitivno utiče i na voćarsku proizvodnju, po kojoj je gradiška opština poznata u regionu”, istakao je Čakalj.

Sajam meda u Gradišci, koji su danas posjetila i djeca iz predškolske ustanove “Lepa Radić”, otvoren je do subote, 1. novembra, a posjetioci će od 10.00 do 18.00 časova moći da kupe izložene pčelinje proizvodе. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!