Karadžić traži depešu ambasadora VB

Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od sudskog veća Haškog tribunala da odobri ponovno otvaranje dokaznog postupka odbrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

13:37

Default images

To je zatraženo da bi se osigurao prijem depeše britanskog ambasadora Ajvora Robertsa iz juna 1996. godine, saopšteno je iz Haškog suda.

Ta depeša se odnosi, kako je Karadžić naveo u svom zahtevu, na njegovo učešće i saznanja o egzekucijama posle pada Srebrenice.

Vlada Velike Britanije je 23. oktobra ove godine odbila zahtev Karadžića da se ta depeša upotrebi javno u postupku protiv Karadžića pred Haškim sudom.

Otvaranje dokaznog postupka odbrane radi prijema tog dokumenta neće, kako je istakao Karadžić, dovesti do nikakvog odlaganja u sudskom postupku.

Karadžić je naveo da ako bi sudsko veće smatralo da je potrebno unakrsno ispitivanje u vezi informacija iz depeše, on će pozvati ambasador Robertsa kao svedoka, ako to Velika Britanija dozvoli.

Karadžića optužnica tereti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a završne reči na suđenju izneli su krajem septembra tužilaštvo, a početkom oktobra Karadžić.

Presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Karadžić je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: