BIZNIS POPOVI: U Srbiji sahranu naplaćuju 100 evra!

Cene usluga sveštenika u valjevskom kraju su "šarolike" i pored toga što u valjevskoj eparhiji tvrde da je svim sveštenicima naloženo da od vernika ne smeju da traže određenu sumu novca, već da građani, u skladu sa svojim mogućnostima, izdvoje onoliko koliko mogu

  • 76
Pop Svestenik, krst, molitva Foto: Tanjug/AP

Sveštenici SPC u pojedinim mestima u Srbiji sahrane naplaćuju i do 100 evra! Takvi slučajevi su zabeleženi u mioničkom kraju, ali verovatno i u mnogim drugim mestima širom Srbije, međutim, građani nerado govore o tome.

Kako nam je potvrdilo više vernika, taj cenovnik je na snazi već nekoliko godina i pored tvrdnji SPC da zvaničan cenovnik ne postoji.

Cene usluga sveštenika u valjevskom kraju su "šarolike" uprkos tome što u valjevskoj eparhiji tvrde da je svim sveštenicima naloženo da od vernika ne smeju da traže određenu sumu novca, već da građani, u skladu sa svojim mogućnostima, izdvoje onoliko koliko mogu.

Najviše cene u Kolubarskom okrugu su u mioničkom kraju, gde sveštenici u Mionici i okolnim selima već godinama opelo naplaćuju 100 evra!

U valjevskoj eparhiji kažu da je formiranje cena usluga koje pružaju sveštenici nedopustivo.

- Vladika valjevski Milutin je dozvolio sveštenicima da od građana uzimaju priloge, ali im je zabranjeno da određuju cenu, već moraju da ostave građanima da sami odluče koliko će dati, u zavisnosti od ekonomske situacije. To da neko traži 100 evra za sahranu je nedopustivo i pozivamo sve građane koji su bili u toj situaciji da nam se jave, kako bi kaznili sveštenike koji su odredili tu cenu, jer teško je utvrditi šta se dešava na terenu i pratiti rad baš svakog sveštenika - kažu u valjevskoj eparhiji.

Dodaju da unutar eparhije postoji kontrola rada sveštenstva i da je do sada je kažnjeno nekoliko sveštenika zbog visokih cena na koje su se žalili građani.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    30. oktobar 2014 | 13:31

    Pogledajte samo izlozbu automobila, pred Patrijarsijom ,u nasilno pregradjenoj ulici kralja Petra.I to je ta crkva koja poziva na skromnost.Jedan je bio Sveti Covek,koga su postovali i ateisti,jer je bio iskren.Sta to bese sekularna drzava?...

  • Irena

    30. oktobar 2014 | 13:32

    Dolazim ja na sahranu mog deke,u Beogradu,stojim kod svojih kola,kad parkira se neki tip sa novim ML-om,tip kao japi,nosi tamne naocare,Armani odelo,cipele-krokodilska koza,dobar sat,izlazi iz dzipa,otvara gepek,skida sako,navlaci mantiju,ja u soku,ne verujem sta vidim OMG! Zamislite bas taj pop je pevao kod mog deke,ja sam bila zgrozena,moja tetka je bas znala da odabere!Od tada ne pooodnosim popove.

  • Ena

    30. oktobar 2014 | 13:19

    Popovi su lopovi,to je javna tajna,oni se bogate i uzimaju i od siromasnih i od bogatih,od mafijasa-sa njima su najbolji prijatelji,oprastaju im grehe za velike pare,pznato je da mafijasi najvise kace ikone po svojim vilama,i velike krstove po limuzinama,zalosno.Meni se svi cude sto nisam krstena,ja verujem u Boga,mada nisam bogomoljka,idem u crkvu,ali ne zelim da dajem pare za krstenje,smatram da vera ne treba da se placa,ja verujem i bez njihovog lopovskog "blagoslova".Popovska mafija je jedna od jacih u zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA