Turci klonite se mediteranskog gasa

Vlade Egipta, Grčke i Kipra pozvale su Tursku da prestane da pokušava da istražuje rezerve gasa u vodama istočnog Mediterana, na koje polaže pravo Kipar.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

11:59

Default images

Vlade navode da su takvi potezi Turske nezakoniti.

Kipar je nestrpljiv da istraži nalazišta gasa u takozvanoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u vodama južno od ostrva, prenosi Rojters, podsećajući da je od 1974.

Kipar podeljen po etničkim linijama, pošto je Turska okupirala severni deo tog mediteranskog ostrva. Ankara jedina na svetu priznaje tursku državu na severu Kipra i istovremeno ne priznaje Kipar kao državu.

Do poslednjih u nizu tenzija između Nikozije i Ankare došlo je ranije ovog meseca, kada je turski istraživački brod u pratnji turskih vojnih brodova ušao u vode kod južnog dela Kipra.

Ministri spoljnih poslova Egipta, Grčke i Kipra osudili su potez Turske, a egipatski ministar Sameh Šukri poručio je da se nada da će sve aktivnosti u istočnom Mediteranu biti u skladu sa međunarodnim propisima.

Kipar je 2011. otkrio oko pet biliona kubnih stopa gasa u vodama južno od ostrva i dodelio licence za istraživanje američkoj energetskoj kompaniji Nobl, italijanskom ENI-ju i francuskom Totalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: