Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.10.2014.
08:48
O. Ikodinović - Vesti A

Ratni zločinci haraju Ukrajinom

Međunarodne organizacije su se uverile da se pojedine akcije ukrajinskih snaga bezbednosti na jugoistoku Ukrajine mogu sasvim sigurno označiti kao ratni zločini, ali Haški tribunal za to nije nadležan sve dok mu se Ukrajina sama ne obrati, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Za Kijev će nam trebati novi Hag: Sergej Lavrov

On je objasnio da Ukrajina nije potpisnica Statuta Međunarodnog suda u Hagu i da zbog toga tužilaštvo ovog tribunala ne može na sopstvenu inicijativu da pokrene istragu.

Legalni izbori pobunjenika

Ruski ministar je rekao da će Moskva priznati i rezultate izbora koje će u nedelju, 2. novembra, organizovati proruske snage na istoku Ukrajine, izražavajući nadu da će oni biti održani u skladu s minskim dogovorima, da će "glasanje biti slobodno i da niko spolja neće pokušati da poremeti održavanje izbora".


- Da kijevske vlasti, koje su počinile državni udar, nisu pribegle sili i da su poštovali dogovor o regulisanju situacije, koji su 21. februara potpisali Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjaniborok sa Viktorom Janukovičem, krize u Ukrajini u ovim razmerama ne bi ni bilo - ocenio je Lavrov.

Lavrov je podsetio da je u najnovijem izveštaju Kancelarije UN za ljudska prava potvrđeno da se neke od akcija ukrajinskih snaga bezbednosti mogu smatrati ratnim zločinima.


- Prvi put u ovom izveštaju nema fraza u kojima se navodi da kijevske vlasti mogu da upotrebe proporcionalnu silu da bi povratile kontrolu nad celom teritorijom u zemlji s obzirom na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine - rekao je Lavrov.


Ruski ministar je istakao da je do sada zvanično potvrđena pogibija oko 4.000 ljudi i nekoliko desetine hiljada ranjenih u dokumentima Oebsa i tela UN za zaštitu ljudskih prava i humanitarno pravo.


- Tu su i nestala lica, kao i masovne grobnice koje su nedavno otkrivene - dodao je Lavrov.


On smatra da je neophodno, zarad nacionalnog pomirenja, ratne zločince izvesti pred lice pravde.


- Očigledno se shvatilo da je nedopustivo da se opravda na bilo koji način ono što su jedinice Nacionalne garde uradile, kao i bataljoni koje su formirali oligarsi i koji su formalno podređeni ministarstvu unutrašnjih poslova, ali su u suštini odluke donosili nezavisno kršeći dobro poznate zakone vođenja vojnih akcija - rekao je Lavrov.


Komentarišući situaciju na jugoistoku Ukrajine, Lavrov je rekao da se rad na konačnom određivanju linije razdvajanja strana u sukobu privodi kraju i da će u naredna dva-tri dana ova linija biti dogovorena.


- Nakon toga će biti moguće povlačenje teškog naoružanja s obe strane, što je odlučujući faktor u smirivanju situacije - rekao je Lavrov, dodajući da su režim o prekidu vatre narušavale obe strane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online