I ovogodišnji nastup Ateljea 212 na zaječarskom pozorišnom festivalu bio je praznik za publiku, uostalom kao i svih prethodnih godina, kada je u Zaječaru gostovala pozorišna kuća u kojoj je Zoran Radmilović proveo skoro čitav glumački vek.

Atelje 212 u Zaječar je ovog puta došao sa „Slavnom Florens“ Pitera Kviltera u režiji Đurđe Tešić. Dugotrajnim aplauzom, koji je glumcima uvek više od aplauza, za „Slavnu Florens“, kojoj je ovo inače bilo prvo gostovanje, nagrađeni su Ivan Mihailović, Tamara Dragičević i Gorica Popović, kojoj je pripao Zoranov brk za briljantno tumačenje ovog nesvakidašnjeg lika.

– Radi se o ženi koja je mnogo volela da peva, a nije znala da peva. Imala je novac i plaćala je svoje klubove i recitale, pijanistu i nastupala. Ovaj komad se mnogo igra po svetu i baš je poslastica za glumce. Jako sam sretna što smo bili sa ovom predstavom večeras, mislim da se publici dopalo i da su reakcije bile odlične. Predstava komunicira sa publikom – rekla je Gorica Popović nakon komada na konferenciji za novinare.

Budući da je poznata po dobrom sluhu, novinare je zanimalo kako je Gorica Popović uspela da peva falš.

-Najpre sam savladala da dobro otpevam operske arije, a potom sam to morala da kvarim, objasnila je Gorica Popović dodajući da je to bio njen najveći izazov.

Sinoć je u zaječarskom pozorištu igrana „Gospođa ministarka“ Srpskog narodnog pozorišta, a večeras je na festivalskom repertoaru „Gospođa Olga“ Narodnog pozorišta Sombor. Poslednjeg dana oktobra publika 23. Dana Zorana Radmilovića gledaće glumce Kazališta Virovitica i revijalnu predstavu Ćup, a do kraja festivala predstaviće se Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina komadom „Don Žuan“ i Narodno pozorište Kruševac sa „Lepoticom Lenejnom“. Do sada su se nagradom za glumca večeri, Zoranovim brkom, okitili Jelena Rajić iz zaječarskog pozorišta, Igor Đorđević za tumačenje tri lika: Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno“ Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozorišta i Gorica Popović za tumačenje Florens Foster Dženkins. I u nastavku festivala iz večeri u veče glumac ili glumica večeri dobijaće tradicionalni Zoranov brk. Ko će iz Zaječara poneti statuetu sa likom Zorana Radmilovića i biti proglašen najboljim glumcem, znaće se 3. novembra kada budu dodeljene nagrade 23. Dana Zorana Radmilovića u Zaječaru.

Izuzetan i kao glumac i kao čovek

Gostovanje Ateljea 212 bilo je prilika da Gorica Popović podseti na vreme kada je sa Radmilovićem „delila“ pozorišne daske: „Ja sam igrala sa Zoranom. Jedna od mojih prvih uloga je bila uloga u predstavi „Oj Srbijo, nigde ‘lada nema“. To je za mene bila velika sreća i čast, a pogotovo biti na sceni sa Zoranom. Video je da imam tremu i trudio se da me opusti da se sa mnom pošali, kako je on to znao. Zaista je divno što ovi dani postoje i što je sećanje na njega još uvek sveže i treba da se neguje. Zato što je on bio jedan izuzetak, tako čudesan glumac i čovek. Čovek, koji je bio prilično zatvoren, namrgođen, a onda se popne na scenu i postane kralj i vladar te scene. Zato ga je publika volela neizmerno. Veoma se radujem što sam dobila ovaj brkić Zoranov!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari