Tadić neće sa Pajtićem

J. SIMIĆ

29. 10. 2014. u 17:22

Obrt uoči najavljene rekonstrukcije u Vojvodini, SDS ne želi u savez sa DS i LSV. Bez SVM nema većine. Pastor: Podržavaćemo samo racionalne predloge

SAMO dan pošto je pokrajinski premijer Bojan Pajtić obelodanio da su pregovori DS, LSV i SDS završeni i da je rekonstrukcija njegovog kabineta pitanje dana, usledio je veliki obrt - stranka Borisa Tadića u sredu je saopštila da neće u vladu!

- Predsedništvo SDS odlučilo je da ne ulazimo u rekonstruisanu vladu Vojvodine, jer nismo dobili garancije da će u upravljanju pokrajinom doći do suštinskih promena - saopštila je SDS.

Ta stranka je navela da je „druga strana“ razgovarala gotovo isključivo o raspodeli funkcija, a ne na koji način može da se reši politička i ekonomska kriza.

Praktično, propao je Pajtićev plan da uvođenjem novog igrača u savez ojača podršku u parlamentu, koja se u poslednje vreme sve više kruni. Sve oči sada su uprte u Ištvana Pastora. Bez sedam predstavnika SVM neizbežan je pad vlade, pošto demokrate i ligaši, koji su upravo obnovili savez, imaju samo 58 od ukupno 120 poslanika.

Pastor u izjavi za „Novosti“, međutim, ne obećava blanko podršku odlukama koje budu predlagali Pajtić i Čanak:

- Podržavaćemo samo racionalne i prihvatljive inicijative. Nedovoljno promišljene zahteve, ni bilo čije političke kaprice, nećemo podržati, bez obzira na cenu koju bismo zbog toga mogli da platimo.

NEĆE DA UCENjUJU PO rečima Pastora, SVM kako ranije tako i sada nije zainteresovana za dodatna mesta u Vladi. I Kostreš kaže da LSV neće ucenjivati Pajtića da za dodatne sekretarske resore, sada, pošto je SDS izašao iz kombinacije.

DS i LSV su o „otkazu“ Tadićeve stranke, sa kojom su o saradnji pregovarali gotovo četiri meseca, saznali neposredno uoči potpisivanja koalicionog sporazuma.

- Verujem da će posle odluke SDS da se povuče, vlada biti rekonstruisana s našim tradicionalnim partnerom SVM, bez obzira na to što nisu sa nama učestvovali u pregovorima - optimista je Bojan Kostreš (LSV). - Za nas je ohrabrenje, jer je SVM na sednici u utorak glasao za predlog o rebalansu pokrajinskog budžeta.

Potpisani sporazum DS i LSV su uputili Pastoru, s molbom da kao predsednik parlamenta zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi trebalo da se rekonstruiše vlada. Prema Poslovniku, zasedanje može da bude u narednih desetak dana.

- Sve što se sada dešava pokazuje da je bila opravdana moja inicijativa da se za istim stolom nađu vojvođanska pozicija i opozicija kako bi se rešili suštinski problemi - zaključuje Pastor.



POSLANICI ZBUNjENI

ODLUKOM o neulasku u vladu, Predsedništvo SDS je zbunilo svoja četiri poslanika u pokrajinskom parlamentu. Miloš Gagić je rekao za „Novosti“ da nije upoznat sa detaljima odluke, a nije želeo da odgovori ni na spekulacije, po kojima on i još troje poslanika, ipak, neće okrenuti leđa Pajtiću.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Veroslava

29.10.2014. 18:57

U Novom Sadu niša novo ... Borba za fotelje, privilegije, nova nameštenja. Koliko vidim nema ideja da se uradi nešto za bolji život građana Vojvodine. Tužno.

Žarko

29.10.2014. 19:00

Ova nazovi "rekonstrukcija" je čist promašaj. Forma bez suštine. Nema programa, niti će ga koliko procenjujem biti. Cilj je očigledno da se preživi do narednih redovnih pokrajinskih izbora. Narod ne treba podcenjivati i on će znati da na narednim izborima kaže šta misli pored ostalog i o ovoj rekonstrukciji.

Jovan

29.10.2014. 19:04

Kriza vlasti u Vojvodini se izgleda privremeno zamrzava, do nove prilike.Nisam siguran da će ovaj "dogovor" potrajati.Građani Vojvodine su naravno najveći gubitnici.

Mišo

29.10.2014. 19:47

Prosto ne mogu da zamislim da će Tadić postići dogovor sa Pajtićem da uđe u pokrajinsku vladu jer da je mogao da sanjim sarađuje nebi osnivao novu stranku.

Vatromet

29.10.2014. 21:13

Vlast u Vojvodini treba da bude kao i u republici,jasno je da posle svega ds vise nema podrsku gradjana.

Marija

29.10.2014. 22:04

Očigledno da je Tadić procenio da je ova rekonstrukcija privremeni provizorijum i da mu je bolje da čeka bolju ponudu. Tadiću se ne žuri u pokrajinsku vlast, jer je kasa pazna a izbori su blizu ...

Filip

29.10.2014. 22:07

Borbra za fotelje, nameštenja, raspodelu plena ... Program rada, koliko vidim nije na dnevnom redu niti će biti. Tužno.

Hopovo

29.10.2014. 22:09

Pre dve godine Pajtic je izdao Tadica i podrzao Djilasa.Sad kao koalicioni partneri pruzaju jedan drugom ruku,a mi kao treba da verujemo da je taj dogovor cvrst.Oni jedva cekaju jedni drugima da zabodu noz u ledja.

Dragan Torbica

30.10.2014. 07:31

Da su njemu građani a ne funkcije važni ne bi nas jahao četiri mandata.

sremac Šid

30.10.2014. 08:24

Činjenica je da je Tadića na martovskim izborima spasao Čanak i LSV. Druga je činjenica da je svestan u kolikoj meri Pajtić svakim danom gubi. A za takve (davljenike) se ne havata!

realno

30.10.2014. 10:43

ovi su ukrali u srbiji sve sto se moglo ukrasti ali bar nisu dirali penzionere,a ovi danas kradu isto kao i prosli pa im malo pa sada i penzionere pokradose kao u beogradskom busu.