SKUPŠTINA SRBIJE: 8 amandmana na pravosudne zakone i legalizaciju
Foto: Nemanja Pančić

Rasprava u parlamentu

SKUPŠTINA SRBIJE: 8 amandmana na pravosudne zakone i legalizaciju

Politika -
Izmenama zakona o sudijama i o tužiocima predviđa se da sudije i tužioci neće biti prinuđeni da odlaze u penziju kada su u punoj radnoj snazi i kada su najpotrebniji, odnosno da im prestaje funkcija kada navrše 65 godina

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o amandmanima na tri predloga zakona, među kojima je i Predlog zakona o izmeni zakona o sudijama, posle čega će se izjasniti o tim zakonskim propisima.

Na izmene zakona o sudijama, kao i na Predlog zakona o izmenama zakona o javnom tužilaštvu i Predlog zakona o izmenama zakona o legalizaciji objekata podneto je ukupno osam amandmana. Tokom rasprave poslanici skupštinske većine najavili su podršku izmeni zakona o sudijama i tužiocima, dok je opozicija kritikovala predloženo rešenje koje predviđa da ako neko položi tužilački ispit sa odlikom odmah dobije i zaposlenje.

Sve stranke su najavile podršku izmenama Zakona o legalizaciji koji predviđa produženje roka za legalizaciju za još šest meseci. Opozicija je kritikovala i hitan postupak njihovog donošenja. Izmenama zakona o sudijama i o tužiocima predviđa se da sudije i tužioci neće biti prinuđeni da odlaze u penziju kada su u punoj radnoj snazi i kada su najpotrebniji, odnosno da im prestaje funkcija kada navrše 65 godina.Takođe, briše se odredba koja predviđa da prestaje funkcija kada napune 40 godina staža.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track