');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Putin zbog Krima „priznao“ Kosovo

Funkcioneri SNS i SPS ne vide ništa sporno u Putinovoj izjavi kojom je izjednačio Kosovo i Krim.

478952_putin-ap
478952_putin-ap
U slučaju Kosova „belo nazvano belim“: Vladimir Putin
U slučaju Kosova „belo nazvano belim“: Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Krim, deo Ukrajine koji je aneksirala Rusija, baš kao i Kosovo, održao referendum i usvojio deklaraciju o nezavisnosti.

On je na konferenciji za novinare u Moskvi podsetio na pravo naroda na samoopredeljenje iz Povelje UN i izazio čuđenje što je u situaciji sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova “belo bilo nazvano belim”, a u “sličnoj situaciji sa Krimom - crnim”.

- Na osnovu referenduma Krim, kao i Kosovo, usvojio je deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države - kazao je Putin.

Kako tumače ovaj stav, da li je Putin ovim izjavama indirektno priznao nezavisnost Kosova ili, međutim, samo ima dvostruke aršine, “Blic” je pitao političare vladajuće koalicije i opozicije.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da, “kao što je jasna politika Srbije prema ukrajinskoj krizi, a to je da poštujemo teritorijalni suverenitet i integritet svake države članice UN, tako je jasna i politika Rusije.

- Stav Rusije prema Kosovu je jasan. Dosad nisu faktički priznali Kosovo i neće to raditi ni direktno ni indirektno ni u budućnosti - smatra Babić.

Šefica poslanika SPS Diana Vukomanović takođe tvrdi da je stav Rusije prema Kosovu jasan, a da Putinova izjava nimalo nije sporna. Na pitanje da li smatra da Rusija ima dvostruke aršine, ona kaže da su “pravila međunarodne politike takva”, a “realnost od slučaja do slučaja”.