Šta je usporilo rast štednje?

Pad masa zarada, penzija i doznaka verovatno su glavni uzroci što stopa rasta štednje u bankama beleži trend usporavanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

10:12

Default images

Ovo je ocena člana Izvršnog odbora Hipo Alpe Adria banke u Srbiji, Olivera Klesingera, koji ističe da je primetno da građani i u takvim uslovima ipak ostavljaju novac "sa strane".

"Nije lako štedeti u takvim uslovima, ali građani shvataju da to može biti i povod da ostavljaju novac 'sa strane' i da iskoriste uslove koje im banke nude za polaganje depozita", rekao je Klesinger za Tanjug.

Za prvih osam meseci ove godine, kaže on, štednja stanovništva je porasla, iako je primetan ulazak u privrednu recesiju. Ukupna štednja stanovništva Srbije, dodaje, do avgusta ove godine iznosi 8,56 milijardi evra.

On je podsetio da građani i dalje dominantno štede u devizama, pa udeo devizne u ukupnoj štednji iznosi čak 96 odsto. Da bi se trend preokrenuo, Klesinger smatra da je potrebno da, pre svega, dođe do stabilizacije kursa dinara u odnosu na evro, ali i do porasta ekonomskih pokazatelja u zemlji, poput rasta proizvodnje.

"Tada bi građani imali osnov i poverenje da štede u dinarima", ocenio je on.

Upitan kako banke planiraju da privlače nove klijente u tradicionalnoj nedelji štednje, odgovara da su u ponudi banaka različiti modeli štednje koji odgovaraju različitim potrebama klijenata.

"Mi ćemo, konkretno, klijentima pokloniti polisu osiguranja domaćinstva i pružiti im dodatne povoljnosti kombinovanjem kamatne stope na štednju i popusta na premiju mešovitog životnog osiguranja", rekao je Klesinger.

Svi klijenti koji oroče novac u Hipo banci u iznosu većem od 10.000 evra, na period od 12 i više meseci, uz mogućnost isplate kamate unapred, na poklon će dobiti polisu osiguranja domaćinstva, objašnjava sagovornik Tanjuga.

Štediše koje ugovore i polisu životnog osiguranja, dodaje, dobiće i povoljniju kamatnu stopu na štednju.

"Ne samo povodom predstojećeg Svetskog dana štednje, već i tokom cele godine, Hipo banka svojim štedišama nudi povoljne uslove za štednju, bez obzira da li žele da štede veće sume novca na duži rok, ili da izdvajaju manje iznose od svojih mesečnih primanja", rekao je Klesinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: