Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филм ''Жена у црвном'', копродукција Марије Дубин и Нишке телевизије

rssBookmark and Share

25.10.2014. НТВ-Јужна Србија Инфо

Кратки уметнички филм “Жена у црвенм – арија морског коњића” данске уметнице Марије Дубин премијерну светску премијеру имао је синоћ у нишком биоскопу Купина.

Филм ''Жена у црвном'', копродукција Марије Дубин и Нишке телевизије

Филм је рађен у копродукцији данске уметнице и Нишке телевизије, а Марија каже да премијера представља остварање сна који је почела да сања још пре 25 година и додаје да је презадовољна реакцијама.

Марија Дубин је остварење свог дугогодишњег сна обележила на спектакуларан начин, па је тако за светску премијеру свог филма желела и мало холивудског гламура. Пуна сала биоскопа „Купина“ говори томе да је публика месецима с нестпљењем очекивала да погледа филм који је сниман на простору касарне “Бубањски хероји”. Иако је идеја настала пре четврт века, Марија је решила да је претвори у стварност тек када је на позив пријатеља дошла у град на Нишави да учествује у пројекту “Нови Ниш” који предвиђа изградњу „града у граду“ у некадашњој касарни. Управо је ово место инспирисало да направи уметнички филм.

Филм је сниман у јуну и јулу, а монтажа и постпродукција завршени су у септембру у Нишкој телевизији. Један од најтежих задатака био је да се одабере идеална жена у црвеном, а од 100 припаднице лепшег пола које су се пријавиле избор је пао на Јовану Парлић којој је ово прва улога у животу.

На филму је радило више од 200 људи, међу којима су директор фтографије Нишке телевизије Владан Дамњановић и монтажер Дарко Петровић. Арију морског коњића пева Матилде Валевик, оперска дива која наступа у Лондонској краљевској опери, а диригује Нишлијка Милена Ињац, професор на нишком Факултету уметности.

Након премијере, публика у сали добила је прилику да са екипм поразговара о мотивима, снимању, али и уметничким и филозофским порукама које ово дело шаље. Како је најављено, филм ће ускоро бити приказан у Копенхагену, као и на многим другим фестивалима широм света који се баве оваквом врстом уметничког израза.


#   НТВ   филм   Купина биоскоп   Марија Дубин   Владан Дамњановић   Дарко Петровић   Матилде Валевик   Милена Ињац   Јована Парлић   Нови Ниш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима