• Search form

25.10.2014 | 13:22

Vratio se Lačni Franz

Vratio se Lačni Franz

Mariborski sastav Lačni Franz na čelu sa Zoranom Predinom održao je 24. oktobra povratnički koncert u Mikser hausu u Beogradu, u okviru mini turneje kojom, posle gotovo desetgodišnje pauze, podseća na neke od pesama od pre više od tri decenije i promoviše novi album, najavljen singlom “Jebiveter Junior”.

Kao predgrupa na beogradskom koncertu nastupila je grupa Lude žene iz Užica, sa kojom je Predin otpevao jednu pesmu, a na bini mu se pridružio potom i beogradski glumac Sergej Trifunović, koga je predstavio kao šestog člana Lačnog Franza.

“To je momak koji zna tekstove i slovenački bolje od mene”, rekao je Predin, otpevavši sa Trifunovićem veliki hit “Čakaj me”, kao i “Praslovan” u završnici koncerta.

Publika je mogla da se podseti i pesama “Ikebana”, “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice” “Zanzibar”, “U mojim očima”, “Zarjavele trobente”, "Zadnja Večerja"…

Publika je horski pevala sa Predinom, koji ju je za to posebno i zamolio za vreme numere “Kaj bi mi brez nas” – “autobiografske narodne koju pevamo sami sebi”.

Posebno emotivan naboj, kao i na prošlogodišnjem solo nastupu Predina u Domu omladine, bila je za vreme pesme “Kosa boje srebra”, koju je posvetio pokojnoj klavijaturistkinji Ekatarine Velike Margiti Stefanović.

“Sledeća pesma ide pravo u nebo, o devojci iz ovog grada, koja je osvojila naše srce, koja je bila stvarno nešto posebno. Ovo je pesma o Margiti Stefanović, molim vas da pevamo zajedno”, poručio je Predin, koji je koncert započeo pesmom "Žarnica za boljši jutri". Posle svake numere zahvaljivao publici, uz poruke: “Volimo vas Beograde”.

Između ostalog, Predin je otpevao i pesmu makedonskog pevača i kompozitora Jončeta Hristovskog (1931- 2000) “Ako umram il zaginam”.

Posle beogradskog i prethodnog novosadskog koncerta, Lačni Franz nastavlja mini turneju 25. oktobra u Nišu, a dan kasnije nastupiće pred užičkom publikom.

Mini turnejom Lačni Franc najavljuje novi album čiji je prvi singl “Jebiveter Junior” energična balada koja, koristeći specifičan crni humor, peva o uvek popularnom konformizmu i podseća da svako vreme ima svoje barbikaste "Špranjice" i naduvane "Jebivetre", svoje lažne lavice i zločeste zmije…

Predin je osnovao Lačni Franz 1979. godine sa članovima grupe Zevs.

Lačni Franz bio je aktivan od 1979. do 1997. godine, te ponovo 2005/2006, kada su se okupili povodom serije koncerata u Sloveniji i širom bivše Jugoslavije.

Ime benda (Gladni Franz na slovenačkom) označava glad za rok muzikom u vreme tada nadolazeće i popularne disko muzike.

Prvi veći nastup Lačni Franz je imao na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada je i objavio debi album “Ikebana”, snimljen za svega 36 sati. Usledili su albumi “Adijo pamet”, “Ne mi dihat za ovratnik”, koji im je doneo i prvi veliki hit, “Sliši školjka poje ti” sa dva koncerta u Ljubljani i Mariboru, “Slon med porcelanom”, “Na svoji strani”, te “Sirene tulijo”.

U danima kada su odlučivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. godine, izdali su album simboličnog naziva “Zadnja večerja”, a poslednji veći koncert pred dugogodišnju pauzu održali su u aprilu 1996. u Sarajevu.

Nakon gotovo 10 godina, Lačni Franz ponovo svira u sastavu: Zoran Predin (vokal), Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Klemen Lombar (gitara) i Boštjan Artiček (klavijature).

*Foto/video: Suzana Milosavljević Ilijić (SEEcult)

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav