Polovina Srba hronično bolesna

B. Radivojević - B. Laćarak

24. 10. 2014. u 22:01

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 15.999 stanovnika pokazalo da je zdravlje nacije lošije nego 2006. Pod stresom svaki drugi punoletni žitelj, dok se sa depresijom bori 300.000 ljudi

ZDRAVLjE nacije je sve lošije: većina oboljenja - od hipertenzije i depresije do dijabetesa, povišenih masnoća u krvi i alergija - u porastu je.

Svaki drugi odrasli stanovnik ima neku hroničnu bolest, svaki treći povišen krvni pritisak, svaki peti hronični problem sa leđima, svaki osmi povišene masnoće u krvi ili hronični problem sa vratnim delom kičme, a svaki deseti bolest srca i degenerativno oboljenje zglobova!

Ovi rezultati dobijeni su anketiranjem 6.500 domaćinstava sa ukupno 15.999 članova, a objavljeni su u četvrtak povodom 90 godina postojanja Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Iz njih se nedvosmisleno zaključuje da smo bolesniji, ili se bar tako osećamo, nego 2006. godine, kada je rađeno prethodno istraživanje.

U poređenju sa zemljama EU, jedino stanovnici Finske i Estonije češće od nas boluju od hroničnih bolesti.

Stručnjaci kažu da je jedan od razloga za povećanje učestalosti obolevanja sigurno starenje populacije, ali ukazuju da je i sve bolja pokrivenost preventivnim pregledima kako bi se bolesti blagovremeno otkrile.

- Procenat stanovništva koje svoje zdravstveno stanje procenjuje kao dobro je porastao u odnosu na 2006. godinu sa 49,8 odsto na 57,8, što, možda, u ovim uslovima i nije bilo očekivatno - kaže dr Dragan Ilić, direktor Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“. - Ali, još smo ispod proseka u EU, gde 68,9 stanovništva svoje zdravlje ocenjuje kao dobro. Ono što nas je još iznenadilo jeste podatak da sada manji procenat stanovništva koristi usluge privatne lekarske prakse nego 2006. godine.

ZDRAVIJI ZUBI STANjE svojih zuba i usne duplje kao dobro procenilo je 45,6 odsto stanovništva, što je čak 14 odsto više nego 2006. godine. Porast broja stanovnika starijih od 25 godina koji imaju sve svoje zube stručnjaci povezuju sa poboljšanjem navika u vezi sa oralnom higijenom. Tokom istraživanja sprovedenog prošle godine, 51,7 odsto stanovnika izjavilo je da pere zube više nego jednom dnevno, dok je 2006. godine to činilo 47,1 odsto stanovništva.

Iako smo bolesniji, valjda zbog krize i borbe za egzistenciju, manje bolujemo. Istraživanje je pokazalo da je u prethodnih 12 meseci gotovo svaki sedmi stanovnik odsustvovao sa posla zbog zdravstvenih problema, i to, u proseku, 34,5 dana, što je značajno manje nego 2006. godine, kada se bolovalo po 51,3 dana.

U odnosu na 2006. godinu, značajno je povećan broj stanovnika koji su bili izloženi stresu - za 13,5 odsto, i sad se sa stresom bori više od polovine stanovništva, 56,6 odsto.

- Sada smo prvi put uspeli da dobijemo uvid u rasprostranjenost depresije - kaže za „Novosti“ dr Jasmina Grozdanov, glavni istraživač. - Koristeći standardizovani set pitanja uspeli smo da procenimo da oko 4,1 odsto stanovnika ima blage ili veoma teške simptome depresije. Ma koliko taj procenat delovao mali, u pitanju je oko 300.000 ljudi.

Još smo, ipak, manje depresivni nego stanovnici nekih razvijenijih zemalja. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da u Evropi svaki 15. stanovnik (6,7 odsto) ima simptome depresije.

Ako za sve tanje živce opravdanje možemo da pronađemo u svakodnevnoj borbi s besparicom, nezaposlenošću, malim platama, ili nezadovoljstvu zbog pomanjkanja slobodnog vremena, za hronične nezarazne bolesti, umnogome su, ipak, krive loše životne navike. Istraživanje je pokazalo da svaki drugi stanovnik (54,4 odsto) nedovoljno ili nikada ne jede voće (54,4%), a svaki peti (19,7 odsto) ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora načina ishrane. Te loše navike se, možda, polako menjaju, jer je prema podacima iz istraživanja gotovo polovina stanovnika (49,1 odsto) zbog zdravstvenih razloga promenila nešto u načinu ishrane u godini koja je prethodila anketiranju.


ŠAKA LEKOVA

SVAKI treći stanovnik Srbije je u prethodnih godinu dana koristio sredstva protiv bolova, svaki peti sredstva za umirenje, a svaki deseti sredstva za spavanje.

- Za nas je bilo iznenađenje da se kod nas učestalost obolevanja u populaciji starih ne razlikuje mnogu u odnosu na druge evropske zemlje. Bolesti su iste, ali smo ustanovili da je potrošnja lekova u populaciji starih kod nas mnogo veća nego u Evropi - kaže dr Jasmina Grozdanov. - Bojim se da je, možda, u pitanju nepotrebno uzimanje lekova, znamo da su to često šake lekove koje naši stariji piju, ali to još treba da se ispita i da se ustanovi šta je razlog.

Više od polovine stanovništva Srbije (56,3 odsto) je prekomerno uhranjeno: predgojazno i gojazno. Između dva istraživanja značajno je povećan procenat gojaznog stanovništva, sa 17,3 na 21,2 odsto.

Nešto više od trećine stanovništva Srbije svakodnevno ili povremeno puši (34,7 odsto), što je iznad evropskog proseka, a više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina je izloženo duvanskom dimu.

U odnosu na 2006. godinu, povećan je procenat stanovnika koji svakodnevno piju, a navika svakodnevnog konzumiranja alkohola je najviše zastupljena među najsiromašnijom populacijom. Skoro svaki peti adolescent uzrasta od 15 do 19 godina se najmanje jednom mesečno opijao!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

dr

24.10.2014. 22:04

Jel sada shvatate odakle onolike guzve u bolnicama?Ovo je jedan veliki problem o kome svi cute!

Vojna parada

24.10.2014. 22:52

Bice bolje! Pokazace to i statistika. Putin je digao moral srpskoj naciji i vise nista nece biti kao zadnjih 25 godina. Imamo mocnog i odanog prijatelja u Rusiji. Nismo sami.

Miro I.

25.10.2014. 17:24

@Vojna parada - @ Vojna parade, Putin je podigao moral samo onima koji su voleli Tita, moral se samo podize kad se dobije kredit, to jos nismo dobili od Putina!!!!!!!!!!

Nemanjic Crna Gora

24.10.2014. 23:28

kako da ne budem bolestan i depresivan,kad imam 28god i cekam roditelji da mi daju koju paru,ne biram posao sve bi radio,ali nema dje sve propalo i kako da sam zdrav kad se po citav dan sjekiram

milo

25.10.2014. 16:32

@Eeeeeee - Jesi li ti zemljaće siguran u to,dabogda da je tako,ali ja za to ne bi dao ni dolar.

Zoro

24.10.2014. 23:53

Polako ali sigurno srpski narod izumire i to je cinjenica i statistika to pokazuje, svakodnevni stres, dijabetes, tumori, srcani udari, izlivi krvi i td.. sve je vise bolesnih i mladih i starih, poslednji je cas da se neko iz vlade i tim pozabavi kada vec tako svi od reda i oni pre i ovi sada tako brizno i odgovorno vode racuna o ovom narodu, i umesto da nam bude lakse sve je teze, a kakva nas buducnost ceka i nas i nasu decu vise niko ne zna a i ne sme da naslucuje, neka nam je Bog u pomoci!

Ни да нас набијају на колац, толико кукате

25.10.2014. 04:50

@Zoro - Један народ не изумире тако лако, као што то вама изгледа, а поготово не Срби. И ви сте један од оних који је насео на један од психолошких трикова које нам пласира Запад и медији које Запад покрива. И ми сви онда скочимо и вриска. Народ не умире лако, нити брзо. А Срби су прошли далеко горе неколико пута, него ови Срби данас, који су се направили сви одреда паметни и свезнајући, мекани, да не кажем да ми личе на угњиле крушке, а девојчице на воштане фигуре. Неће Срби изумрети. Не бојте се.

Goran Vasiljevic

25.10.2014. 10:30

@Zoro - Izumire,izumire. Deca se u osnovnim skolama brinu oko toga kako ce doci do papira neke od zapadnih zemalja, srednjoskolci uveliko vode racuna koji jezik ce uciti i koju skolu da bi "mogli negde da se lakse nasele". Kako oni kazu " necu da me neko *ebe za 200 evra mesecno". I mi ,stari(ji) bi otisli da se ne vratimo....kad bi mogli.Patriotizam je odavno nestao, domoljublje takodje. I nisu krivi zapadnjaci.Ovo pricam iz iskustva - skoro sva deca iz moje blize porodice-rodbine su vec otisla.

milo

25.10.2014. 16:25

@Zoro - Čudo je koliko umnih ljudi okupiše političke partije.Nikako da shvatim kako pored toliko "briljantnih umova" Srbija propada 24.godine. Da nije onoga što je ostavilo Njegovo veličanstvo Broz,odavno nebiste imali ni za hleba. Nažalost i to je pri kraju,sada je počela velika pljačka od najsiromašnilih. Naš Narod kaže:Čega se pametan stidi,time se budale ponose.

milo

25.10.2014. 16:30

@Zoro - E moj zemljače ,svima je to jasno,važno je da oni imaju danas,a njihova deca su već u inostranstvu i ne moraju nikad da rade.Imaju pedigre ko Marko. Srba u Srbiji neće biti,uskoro.U dijaspori će ih biti još malo.Više se ni stari ne vraćaju,da bi umrli ovde.

Mis_Pigi

25.10.2014. 06:50

gajim domaće mačke i nemam nekih posebnih problema, sem toga kako da ih prehranim jer ih imam mnogo - na desetine

Uzgur uckur

25.10.2014. 16:49

@rothlib s. סטיין ראָטהליב - Ne. To je cena ponasanja 2000'e pa na ovamo ..