Država smanjuje uplate partijama

V. M. - S. S. R.

24. 10. 2014. u 21:24

Do kraja godine biće donete promene zakona kojim se određuje mesečno sledovanje za stranke. Planira se izmena formule za obračun isplata parlamentarnim strankama i koalicijama

ZAKON o finansiranju političkih stranaka, koji predviđa da se mesečne uplate parlamentarnim partijama računaju na osnovu rashodne strane budžeta biće, najverovatnije, promenjen do kraja godine - saznaju „Novosti“.

Postoje dva scenarija kako mogu da se smanje stranački prihodi od države. Jedan je da se umanji procenat od 0,15 odsto rashodne strane budžeta, koliko sada dobijaju, a drugi da se vrati stari način obračuna, pa da se pravi računica na osnovu prihodnog dela državne kase.

Zbog trenutnog načina obračuna, koji je ustanovljen zakonom iz 2011, ispada da što više rastu dugovi Srbije, to su punije kase srpskih partija s obzirom na to da je minus budžeta uvek veći od iznosa koji se sliva u državnu kasu. I rebalans budžeta, o kojem će danas raspravljati parlament, išao je u korist političarima. Rashodi su povećani, pa će i stranke dobiti oko 5,5 miliona dinara više.

Predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić objašnjava za „Novosti“ da će se, verovatno, ići na smanjenje procenta.

- U narednom periodu će biti urađena analiza koliko je novca potrebno partijama i sasvim je izvesno da će se zakon menjati do kraja godine. Jednoj partiji je za redovan rad sasvim dovoljno sedam do deset miliona dinara mesečno - kaže Arsić. - Mi smo 2013. kao Odbor dali preporuku da se iznos računa od realnih poreskih rashoda, a ne od onih koji dolaze od carina, akciza i kredita, čime je iznos za finansiranje partija već smanjen.

Đorđe Vuković, programski direktor CESID, kaže za „Novosti“ da je Zakon o finansiranju stranaka 2011. godine promenjen tako da se prihod stranaka računa na osnovu rashodne strane budžeta, uprkos kritikama stručne javnosti:

- U to vreme postojala je namera da se poveća procenat izdvajanja budžeta za političke partije, koja je naišla na oštro protivljenje javnosti. Vlast je odustala od toga, ali su našli način da povećaju prihode stranaka tako što su izdvajanja vezali za rashodnu stranu budžeta. To je učinjeno u poslednjem trenutku, praktično neprimetno. Zato bi svakako trebalo razmisliti da se vrate stara pravila ili da se umanji procenat pre nego što bude usvojen budžet za sledeću godinu.

ZA GODINU - DESET MILIONA EVRA

Na račune 12 stranaka i koalicija, koliko ih je sad u parlamentu, trenutno se mesečno sliva oko 100 miliona dinara. Tokom prošle godine iznos je bio približno isti, ali se suma delila čak na 25 parlamentarnih partija. Stranke su tako za godinu dana dobile 1,25 milijardi dinara, odnosno oko deset miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Mišo Ćuković

25.10.2014. 07:57

@Asa - @Asa: Za ovu meru treba promeniti Zakon koji je na snazi od 2011, godine. Verujem da će se isti promeniti do kraja godine.

321

24.10.2014. 22:49

Сад ће да мазну паре, а онда ће да се пренемажу о промени прописа. Лопине лажљиве!

Mirko Šuka

25.10.2014. 07:56

@321 - @321: Pare koje dobijaju parlamentarnim stranke , regulisano je zakonom koji je donet još 2011. godine. Dok se isti ne promeni on se mora poštovati. Dobro je da se što pre promeni. Apsurdno da stranka koja ima 2 poslanika mesečno dobija 1 milion dinara na ime troškova njihove stranke.

Fridomn

25.10.2014. 00:12

Ali aplauz kad je Alek ušao u salu,prosto sam se naježio... Čak mi je i suza u oku zaigrala....

Mirko Šuka

25.10.2014. 07:51

@Fridomn - Koliko ste vi opterećeni sa premijerom Srbije. Ovde se govori o smanjenju troškova koji se izdvajaju za parlamentarne stranke , a vi govorite o aplauzu koji je dobio premijer kada je ušao u salu skupštine.Pa i treba da dobije aplauz.

Paki

25.10.2014. 08:20

Većina stanovništva nije u članstvu nikakvih stranaka, pa zašto njihovim parama da se stranke finansiraju. Ukinuti ovaj vid finansiranja stranaka. Pa neka sami se održavaju svojim članarinama jer se oni i koriste svojim stranačkim privilegijama.

Magnolija

25.10.2014. 11:05

Ovo je trebalo ranije uraditi. Ogroman novac odlazi na finansiranje stranaka a drzava gladuje.

Steluca

25.10.2014. 11:46

Bas cudno da su upravo demokrate usvojile 2011 godine zakon o povecanju prihoda politickim partijama.

aca

25.10.2014. 16:35

stednja na svim nivoima ce doneti rezultate podrska vladi srbije ajbolji da nas vode a I znaju kako dugo smo cekali slamku spasa za nas hvala bogu koji vas je poslao

zoka

25.10.2014. 18:03

Ovo je trebalo ranije odraditi.Ali prosto toliko toga ima da je sve prioritetno.Svaka cast za ovaj potez