Britanija korak bliže izlasku iz EU!

Tanjug

24. 10. 2014. u 17:46

Najnoviji spor između Brisela i Londona preti da gurne Veliku Britaniju bliže odluci da istupi iz EU, upozoravaju analitičari

Najnoviji spor između Brisela i Londona preti da gurne Veliku Britaniju bliže odluci da istupi iz EU, upozoravaju analitičari.

Spor se rasplamsao nakon burne rekcije britanskog premijera Dejvida Kamerona na današnju odluku Evropskog saveta da London mora da uplati dodatnu 2,1 miljardu evra u budžet EU, dok je istovremeno odlučeno da se doprinos Francuske smanji.

"Nemam nameru to da platim", rekao je novinarima vidno uzrujani Kameron, napuštajući današnji samit EU u Briselu i dodao da je taj zahtev ne samo neprihvatljiv, nego predočen Britaniji na način koji izaziva frustraciju i bes.

"Ne treba vam Kluedo da vidite da su nekoga opaučili metalnom štanglom po glavi u biblioteci", kazao je on, aludirajući na popularnu društvenu igru u kojoj igrači rasvetljavaju fiktivna ubistva.

Kameron je zakazao vanredni sastanak ministara EU kako bi se ovaj spor razrešio, mada iz Unije poručuju da je odluka doneta u okviru rebalansiranja budžeta, na osnovu kriterijuma koji važe za sve.

"Pravila moraju da se poštuju",izjavio je portparol evropskog komesara za finansije Patricio Fjorili, koji je objasnio da je Britaniji doprinos povećan jer je ostvarila veći prihod od očekivanog, a Francuskoj smanjen jer je povećala deficit.

Kako god da se ovaj spor završi, on će svakako pogoršati odnose Britanije sa EU, koji su ionako opterećeni nizom drugih problema, od kojih je na prvom mestu zajedničko tržište rada.

Kameron je prošle najavio da će zatražiti da se građanima EU iz srednje i istočne Evrope, pre svega Poljacima, Bugarima i Rumunima, ograniči mogućnost naseljavanja i zapošljavanja na britanskom tlu, što je u Briselu ocenjeno kao neprihvatljiv zahtev.

Odlazeći predsednik Komisije Žose Manuel Barozo, ali i njegov naslednik Žan-Klod Junker, jasno su poručili Kameronu da je sloboda kretanja i zapošljavanja fundamentalni princip EU i da London mora da ga se pridržava ako želi da zadrži pristup zajedničkom tržištu. `Kameron je, pak, reaktivirao raniju pretnju da će njegova Konzervativna stranka poručiti glasačima da glasaju u prilog izlasku Britanije iz EU na referndumu koji se očekuje 2017. godine.

U tom pravcu ga guraju ne samo evroskeptici kojih u Kameronovoj stranci ima priličan broj, nego i Najdžel Faraž, vođa antievropske partije Ukip, koja ubrzano stiče popularnost širom Britanije.

"Nego šta nego će Kameron morati da plati", rekao je Faraž jutros gostujući na londonskom radiju LBC, otvoreno likujući zbog situacije u kojoj se njegov rival našao.

On je ocenio da je ovo samo jedno u nizu poniženja koje Britanija trpi zbog članstva u EU i da će tako biti sve dok iz njega ne istupi.

Sa druge strane, predstavnici krupnog biznisa u Britaniji, pa čak i većina običnih građana, pribojavaju se posledica britanskog izlaska iz EU.

"Britanija mora da nađe načina da ostane u EU i pomogne da se ona reformiše, a ne da glavačke srlja u neizvesnost", ocenjuje u današnjem komentaru londonski "Gardijan".

Komentator podseća da najnovije ankete pokazuju da 55 odsto Britanaca želi da ostane u EU i da Kameron u njoovo ime treba da pokuša da pronađe kompromis sa Briselom.

"To se neće postići ljutitim mahanjem pesnicom" upozorio je on, ukazujući da Kameron greši kada podilazi evroskepticima i kopira njihov stil, umesto da vrati diskusiju u racionalne okvire.

BAROZO: OPRAVDAN POZIV BRITANIJI DA POPUNI BUDžET EU

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, izjavio je danas da Britanija mora biti spremna da za budžet Evropske unije da i više od dve milijarde evra, što je cifra koja je danas razljutila London.

"To ne bi trebalo da bude iznenađenje za zemlje članice", rekao je Barozo novinarima, nakon što je prethodno britanski premijer, Dejvid Kameron, ljutito odbio izdvajanje dodatnih sredstava Britanije za budžet EU, prenosi agencija Frans pres.

OLAND KAMERONU: SVE ČLANICE MORAJU POŠTOVATI BUDžETSKE PROPISE EU

Francuski predsednik, Fransoa Oland, rekao je Kameronu da sve članice moraju poštovati budžetske propise Unije.

"Poštovanje svih ugovora važi za sve", rekao je Oland na konferenciji za štampu, kojom je kao tema dominirao zahtev koji je Evropska komisija danas uputila Londonu, tražeći od Britanije dodatnih 2,1 milijardu evra za budžet EU, pošto je njena privreda u boljem stanju od ostalih članica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Mario

24.10.2014. 18:07

Ma daj Boze da Uk izadje iz EU, oni su clanica EU ionako samo da bi smetali jacanju Evrope i da bi sprovodili naredbe iz Vasingtona protiv interesa EU....

СЕНОВИЋ

24.10.2014. 18:16

Ето шансе за ове наше да попуне празно место. Оваква се прилика не пропушта , нажалост.

A

24.10.2014. 18:20

"Žose Manuel Barozo, ali i njegov naslednik Žan-Klod Junker" su engleski spijuni. USA I UK su povecali uvoz nemake robe, da bi mogli ucenjvati markelovu . kameron laze

murta k

24.10.2014. 18:37

Ovo je samo vrh ledenog brega? Dok te mami secerom.....!Zaista zasto klika sto vlada Srbijom narodu ne objavi celu pricu i cenu?Ili je narod ludi no sto i sam mislim, ili ga niko i ne pita,ili...........

Miro Markovic

24.10.2014. 18:37

City of London, bankarski centar, koji kontrolise jevrejska porodica Rotshild, ne dozvoljava Britaniji da udje u EUrupu i da izbrise englesku novcanicu, funtu, jer pomocy nje City of London, kontrolise ceo svet finansija. To svi znaju, ali niko nema "m...da" da to javno kaze. Nedavno su Kinezi dobili dozvolu da svoj novac prodaju na londonskoj berzi, sto ide u dzap Rotshild-ima. Frankfurtska berza moze to donekle da promene zajedn sa buducom bankom BRIKS-a.

Duhvitost

24.10.2014. 18:43

Гле исфрустрираног малог Енглеза како се нервира! А јуче објавили текст у коме са смиреним тоном и умереном нотом говоре о геноциду над Србима 1999 као да је то била партија таблића. Ужасне ли нације са још ужаснијег острва.

Влада

24.10.2014. 18:59

Ма нема везе, Србија чека ко запета пушка да преузме улогу Велике Британије чиме ће "одржати стабилност региона"! Кад је бал нек' је бал, па и тих две милијарде ћемо да платимо ако треба, само да остваримо безалтернативни сан! А сви знамо да се за снове мора борити, па макар на штету сопственог народа и државе!!!

Slavko

24.10.2014. 19:01

podli anglosaksi nas i ostalu boraniju tuda guraju a sami zele da budu deo jadne EU samo onoliko koliko od toga imaju koristi.

Dragan Sweden

24.10.2014. 20:27

Tako vestacke tvorevine zavrsavaju.Englezima trenutno ide dobro a Brisel kaze kada vam ide dobro ubacite dve milijarde evra u nasu birokratsku kasu da bi preziveli.Ko je ovde lud?

Прилика која се не пропушта

24.10.2014. 21:14

Оваква прилика се не пропушта! Еј, ЕУ је то! Чим се упразни ово место, одмах треба уплатити 2,1 милијарду и Бог да нас види! Ако нема довољно пара, нека нам узму и унапред од плата и пензија. Нека узму и онима чија су примања испод 210 евра, нека свима бришу минули рад. Ма, нека нам све узму, само да уђемо у ЕУ!

bravo

24.10.2014. 21:54

Prilika za nas samo da nasi politicari (ZAKONSKI PLJACKASI SRBIJE) odrese slamarice sto su ukrali od naroda i da ispunimo Vucicev san EUROPA

SARA-P

24.10.2014. 22:31

samo veliki kompliment za veliku britaniju, jer uvideli da je tosamo jedno veliko bure bez dna.srbija ce biti kao bugarska rumunija slovenija hrvatska nebitne male zemljice koje ce samo placati i po moguznosti u ime eu svoju decu slati na razlicita ratista.bravooooooooooooooo

Rumunac

24.10.2014. 23:28

@SARA-P - Saro,Srbija ce uvek biti mala zemljica dembelija,uvek smo to i bili nebitno dali smo u EU ili ne!?A za ove djilkose od drzava koje si navela da ne pricam,smejurija!!!

Madje

24.10.2014. 23:42

Sto se tice Poljaka, Rumuna, Bugara i ostale istocnoevropske ....covjek jw apsolutno u pravu.Jeli normalno da samo u Londonu zivi 700 000 Poljaka da ostale ne racunam.

Jugoslav

25.10.2014. 01:11

hahahhha, pa ovi iz unije su totalno prekopirali Jugu. Centralni komitet (evropska komisija), fond za nerazvijene, vec imaju Slovence i Hrvate, a jos malo pa ce i Kosovo da imaju i demontaza moze da pocne.Samo se ceka da Albanci pootvaraju poslasticarnice u vecim gradovima. Britanci su vec poceli da vicu Britanija Republjika!

Dragi

25.10.2014. 04:42

sta kolonijalci nece da se druze,oni bisamo da vladaju robljem da im roblje donosi ali nema vise robova I kolonijadosta je bilo robovanja,

Koment

25.10.2014. 12:40

Bas iz tog razloga Srbija ne treba da gaji ambicije o ulasku u EU. Ljudi misle da se od EU samo uzima a nije tako.

zika

02.11.2014. 11:34

Samo pametni hoce izlazak iz Evropske Unije,a nase budale bi bez referenduma u nju usle.Buduci da polako ,ali sigurno tonemo,a to je i ocena Svetske banke,jer smo u odnosu na proslu godinu pali za 14 mesta nize,jednom recju-NAGRABUSILI SMO.Da bi postovali Evropsku Uniju,koja se gradi 64 godine,a nasi bi hteli preko noci,sa ovom bedom i niskim standardom 75% stanovnistva Srbije,tesko ce to ici.Jedino taj luksuz sebi mogu da priuste tajkuni i Vlada Srbije sa astronomskim platama.