Читај ми!

Dačić: Srbija poštuje principe i ciljeve UN

Republika Srbija pridaje izuzetan značaj radu Ujedinjenih nacija – najvažnijoj međunarodnoj organizaciji za našu zemlju, u čijem je osnivanju učestvovala i čije principe i ciljeve u punoj meri poštuje, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom proslave Dana UN u Srbiji.

Nezamenjiva je uloga UN kao univerzalne međunarodne organizacije, posvećene očuvanju mira i stabilnosti u svetu i razvoju čovečanstva u celini, naveo je Ivica Dačić u pozdravnom govoru i zahvalio stalnom koordinatoru Tima UN u Srbiji Ireni Vojačkovoj Solorano, prenosi Tanjug.

Dačić je posebno istakao da izražava zahvalnost na saradnji i podršci koju su nam pružili Tim UN i agencije UN prilikom majskih katastrofalnih poplava, kao i zahvalnost misiji UN na Kosovu i Metohiji.

"Srbija poseban značaj pridaje prisustvu i statusno neutralnom delovanju Unmika na KiM na osnovu Rezolucije SB UN 1244, kao i svih agencija, tela i programa UN, naročito kada se ima u vidu dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje EU", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo što je Konferencija o učešću regiona u mirovnim operacijama UN održana ovih dana u Beogradu.

"Zahvalio bih predstavniku Generalnog sekretara UN za Srbiju i šefu beogradske kancelarije UN, gospodinu Piteru Dueu, na pokretanju ove inicijative i prepoznavanju potencijala i spremnosti Republike Srbije da doprinosi i promoviše mir u regionu i šire", rekao je Dačić.

On je ocenio da je Zapadni Balkan, koji je bio zona delovanja mirovnih operacija, prerastao u region iz kojeg se izvozi stabilnost, o čemu svedoči zapaženo učešće Republike Srbije u brojnim mirovnim misijama širom sveta.

"Vlada Republike Srbije sarađuje sa oko 20 specijalizovanih agencija i organizacija Ujedinjenih nacija na mnogim razvojnim i političkim procesima i aktivnostima od značaja za ceo region", naglasio je Dačić i dodao da su Srbija i UN započeli konsultacije o utvrđivanju novog Okvirnog partnerstva za period od 2016. do 2020. godine.

Kao članica Ekonomsko-socijalnog saveta UN od ove godine, Srbija aktivno učestvuje u sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva i formulisanju Globalne razvojne agende kroz utvrđivanje novih razvojnih ciljeva i potciljeva za period od 2015. do 2030. godine, objasnio je Dačić.

Dačić je naveo da Srbija i UN posvećuju posebnu pažnju jačanju regionalne saradnje, rešavanju pitanja izbeglih i interno raseljenih lica, poboljšanju položaja ranjivih grupa i ublažavanju posledica klimatskih promena.

UN su izabrale Srbiju da bude jedna od šest zemalja koje učestvuju u konsultacijama o odnosu i doprinosu kulture razvoja, što će omogućiti brojnim činiocima da iznesu svoje viđenje uloge kulture i njene integracije u Globalnu razvojnu agendu posle 2015. godine, rekao je Dačić.

Srpski ministar je istakao da je svet suočen sa ozbiljnim pretnjama i izazovima, koji zahtevaju poseban multilateralan angažman i efikasno delovanje UN, a to su epidemija ebole, bezbednosna kriza u Ukrajini i širenje međunarodnog terorizma u Siriji i Iraku, gde preti opasnost od terorističke organizacije – Islamska država.

U osnivanju Ujedinjenih nacija učestvovala je 51 država. Danas ima 193 članice.  

"Principi na kojima počiva, razvoj i sigurnost, možda su danas jači nego ikada. Građani Srbije insistiraju na ličnoj odgovornosti kad je reč o vođenju politike, a Vlada će imati punu podršku UN u daljem razvoju zemlje i putu ka EU", kaže Irena Vojačkova Solorano
stalni koordinator Tima UN u Srbiji.

Piter Dju, izaslanik generalnog sekretara UN za Srbiju kaže da je Srbija danas jedan od nosilaca stabilnosti u regionu, a Ujedinjene nacije aplaudiraju Srbiji na istrajnosti u dijalogu sa Prištinom.

Prva slavna ličnost koja je delovala za Ujedinjene nacije je američki glumac Deni Kej. On je 1954. godine imenovan za Unicefovog ambasadora dobre volje.

Danas su to mnoge slavne ličnosti, iz Srbije, na primer, Ana Ivanović i Novak Đoković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво