Advokati tužili Komoru notara

Advokatska komora Beograda (AKB) podnela je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Komore javnih beležnika, jer smatra da je osnovana nezakonito, te da su svi njeni akti ništavi.

Advokatska komora Beograda (AKB) podnela je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Komore javnih beležnika, jer smatra da je osnovana nezakonito, te da su svi njeni akti ništavi.

Zakonom o javnim beležnicima predviđeno je da se Komora osniva u roku od 15 dana od imenovanja 100 javnih beležnika, što se međutim nije dogodilo, jer je imenovano svega 94 beležnika 1. avgusta 2014. godine, podseća se u tužbi koja je objavljena na sajtu AKB. Zbog toga AKB od suda tužbom traži da presudom poništi sve akte Osnivačke skupštine javnobeležničke komore, odnosno da utvrdi da je neistinit zapisnik sa te skupštine, da poništi statut Komore javnih beležnika i odluku o izboru predsednika Komore, Miodraga Đukanovića.

Takođe je predloženo da sud, van ročišta, donese privremenu meru kojom će Komori javnih beležnika zabraniti da "vrši aktivnosti kojima se organizuje rad javnih beležnika" u vezi sa poslovima zaključenja ugovora u formi javnobeležničkog zapisa, a za koje je Zakon predvideo njihovu nadležnost. To su poslovi sastavljanja ugovora o imovinskim odnosima između supružnika ili vanbračnih partnera, sporazum o deobi zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera, sporazuma o zakonskom izdržavanju, ugovora o raspolaganju nepokretnostima, ugovora o ustupanju i raspodeli imovine za života, ugovor o doživotnom izdržavanju, obećanja poklona i ugovori o poklonu za slučaj smrti.

U tužbi se obrazlaže da tužena notarska komora sastavljanjem pomenutih ugovora, kao "nezakonito konstituisana, neovlašćena organizacija svakodnevno nanosi štetu advokaturi kao samostalnoj i nezavisnoj, Ustavom uspostavljenoj službi koja organizuje rad advokata, čini nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu".

Komora javnih beležnika osnovana je 15. avgusta, a beležnici su počeli sa radom 1. septembra.

Advokati su započeli štrajk pre više od mesec dana tražeći izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećeg seta zakona, nezadovoljni pojedinim nadležnostima koje je zakon ekskluzivno, kako tvrde, dodelio javnim beležnicima. Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se pridružile nedelju dana kasnije 17. septembra.

  • 24.10.2014 19:34
    lako je pricati
    Sto vise citam i raspitujem se shvatam koliko je malo informacija o ovoj temi i koliko su one zatrpane drugim nebitnostima ili analogijom sa drugim oblicima strjka. Ali zar nije bas to, to medijsko 'zabasuravanje' i kvazibavljenje temom obustave rada advokata odraz autocenzure. Pravosudje blokirano a od stotinu vesti samo jednu pronadjete a i to cesto nepotpuno obradjenu.
  • penzioner

    24.10.2014 19:18
    za cega-koga se bore
    Zasto se bore? Da im vrate neke poslove ili zbog cenovnika. U prevodu, da li se bore za SVOJ DZEP ILI ZA NAROD. Kod notara je toliko sve skupo da sam odustao od uknjizbe stana. Izjavu staru vise od 10 god. u vezi stana da bi overio treba mi oko 25.000. A nekad oko 760 din. Sami sastavljali izjavu. I narod je pismen. Za tu izjavu NOTAR MI NISTA NE GARANTUJE!!!
  • 24.10.2014 19:16
    pohvala
    E najzad se nasao neki pismen pravnik medju advokatima.


    Da su se setili na vreme, sud bi doneo privremenu meru, stvar bi vec bila gotova, notari -partijski miljenici bi morali da zive samo od taksi koje su oteli od sudova, a mladjani ministar se ne bi preznojavao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.