Leka nije špijunirao Josipa Broza

Dragana Matović

23. 10. 2014. u 21:22

Afera zbog koje je smenjen Aleksandar Ranković bila isfabrikovana. Vojnotehnička komisija konstatovala da postoje mikrofoni, ali su bili van funkcije

MALO je onih koji ne znaju ko je bio Aleksandar Ranković. Kažu da je prisluškivao sve - od kurira do Josipa Broza Tita. A da li je bilo baš tako i da li je afera koja je promenila tok istorije SFRJ, a u čijem centru je bio tadašnji prvi čovek jugoslovenskih i srpskih službi bezbednosti, bila iskonstruisana - otkrivaju autori knjige „Slučaj Ranković iz Arhiva KOS“. Knjiga, koju je objavila MC „Odbrana“ danas izlazi iz štampe i već posle podne biće predstavljena u Domu Vojske Srbije.

Knjiga je zasnovana na do sada nepoznatoj arhivskoj građi Vojne službe bezbednosti i problematizuje čitavu „Brionsku aferu“, u kojoj je smenjen Ranković, suprotstavljajući nove i nepoznate podatke optužbama koje su tada izrečene. Autori knjige general Svetko Kovač, donedavno direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA), Irena Popović Grigorov i dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju, istražili su do sada potpuno nepoznatu građu koja se čuva u Vojnom arhivu o tome zašto je smenjen Ranković i da li je prisluškivao Tita.

- Pokušali smo da na osnovu dostupnog materijala utvrdimo da li je uopšte bilo prisluškivanja, zbog koga je Ranković smenjen, ali i da obradimo kakav je bio politički ambijent pre Brionskog plenuma 1966, na kome je doneta odluka ne samo o njegovoj političkoj sudbini, već i o smeni nekih njegovih saradnika - kaže, za „Novosti“, Svetko Kovač. - Takođe smo se bavili time šta se događalo posle tog Četvrtog plenuma CK SKJ i na šta je sve odluka o Rankovićevoj smeni uticala.

UVERTIRA ZA RAZBIJANjE SFRJ Afera Ranković je, po mišljenju autora, uvertira u razbijanje Jugoslavije. Posle plenuma, dogodile su se 1968. demonstracije na Kosovu, pa „hrvatsko proleće“, pa Ustav iz 1974, a 1991. i raspad Jugoslavije. - Posle Brionskog plenuma Jugoslavija je napukla, a onda je totalno razbijena 1991. godine. Možda bi sudbina Jugoslavije bila drugačija da je ostao Ranković. Možda bi raspad bio odložen - kaže Svetko Kovač.

Autori su izneli potpuno nove dokaze o tome šta se zaista zbilo i kako je napravljena afera prisluškivanja.

- Opšte je poznato da su 16. juna formirane Vojnotehnička komisija na čelu sa generalom Ivanom Miškovićem i Državno-partijska komisija kojom je rukovodio Krsta Crvenkovski, a da je pre nje još jedna komisija proveravala da li u Titovim rezidencijama postoje prislušni uređaji. I pre nas se govorilo o tome, ali nije bilo dokumenata koji to potvrđuju. Kroz istraživanje došli smo do podataka kada se prisluškivalo sa Titovim znanjem, a kada po odobrenju državnog vrha. Taj materijal je zloupotrebljen da se prikaže da je Ranković prisluškivao Tita.

Mnogi misle da je Vojnotehnička komisija doprinela Rankovićevoj smeni. Ona je, otkriveno je u knjizi, samo konstatovala da postoje mikrofoni. Ali, nisu bili u funkciji.

- Iz toga se ne može zaključiti da je Ranković prisluškivao Tita. Taj izveštaj, međutim, nije pročitan. Crvenkovski je podneo proizvoljni usmeni izveštaj, a onda je komisija SIV dala proizvoljne ocene da je Ranković spremao državni udar bez ijednog argumenta. Čak je i izveštaj saveznog tužioca bio više politička ocena, nego pravni akt - sa dokazima. To su bile proizvoljne ocene. Ranković nikada nije razmišljao o državnom udaru, niti o preuzimanju vlasti - tvrdi Kovač. - To smo u knjizi argumentovano pokazali. Slepo je verovao Titu i bio odan i njemu i partiji. I sam je posle smene priznao da je kasno shvatio da je bio u zabludi.

JOVANKA GA NIJE SIMPATISALA TITOVA životna saputnica, Jovanka Broz je, smatraju autori „Slučaja Ranković“, imala veliki uticaj na njegovu smenu.
- Kada su se pojavile smetnje na telefonskim vezama, prva je posumnjala da ih neko prisluškuje - kaže Kovač.
- Kasnije je bila ubeđena da ih prisluškuje Ranković. Skoro dve godine nije razgovarala s njim. Ukazivala je Titu da mu preti opasnost od Rankovića i da će on pokušati da preuzme vlast. Nije imala argumenata. Jednostavno, nije ga simpatisala. Naravno, njen stav nije bio presudan, ali je doprineo tome da Tito promeni mišljenje o Rankoviću.

Autori knjige navode i da su Tito i Ranković poslednji put bili na istoj strani na dramatičnoj sednici Izvršnog komiteta 1962. godine, na kojoj se raspravljalo o opstanku Jugoslavije. Zdušno su se zalagali da se Jugoslavija očuva i da se ne ide u promene koje su predstavnici Slovenije i Hrvatske tražili. Nekoliko događaja kasnije uticalo je da Tito promeni mišljenje i odnos prema Rankoviću.

Leka do poslednjeg trenutka nije verovao da će ga Tito smeniti. Smatrao je da su njegove reakcije prolazne i da to nije njegov konačni stav. Tito je, međutim, otkrivaju autori, još u decembru 1965. godine rekao Dobrici Ćosiću da se plaši frakcija Aleksandra Rankovića i Edvarda Kardelja.

- Kada ga je nešto kasnije Ranković pozvao u Dobanovce i rekao da ima problema u odnosu sa Titom, Ćosić je prećutao da je obavešten o tome. Ranković je posle par meseci ponovo pozvao Ćosića i rekao da su ti problemi prevaziđeni i da je sve u redu. Ako je prisluškivao Tita, Kardelja i ostale, kako je moguće da nije znao šta mu se sprema?! To je jedan od argumenata da nije učestvovao u prisluškivanju.

Ranković je u to vreme imao mnogo pristalica i u narodu, i u vlasti. U Srbiji su ga doživljavali kao svog predstavnika u federaciji, kao čoveka koji zastupa njihove interese.

- Bio je popularan u Udbi, dugo je bio šef te službe - kaže Kovač. - Tito se najviše plašio službe kada je procenjivao šta da uradi. Zato je ona prva bila na udaru. Došlo je kadrovskih lomova, kako bi se paralisala da ne zaštiti Rankovića. Tito se, takođe, plašio srpskih komunista. Kako će oni reagovati. Oni, međutim, nisu reagovali uopšte. Obećane su im funkcije. Petar Stambolić, koji je uvek bio u senci Rankovića, jedva je dočekao da bude oštar u osudama. Dobrica Ćosić se lomio. Lično je bio ubeđen da Ranković nije kriv, ali na kraju je bio pasivan.

Autori knjige ističu da je Tito izuzetno cenio Rankovića. Bili su kumovi. Ranković je njega cenio još više. Niko nije verovao da može pasti senka na to prijateljstvo. Ipak, posle abolicije nikada se više nisu videli, niti razgovarali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Đura Zmaj

23.10.2014. 21:47

Austrougarski kaplar je unakazio Srbiju: Sasekao seljake, uništio inteligenciju, srbsku privredu - SVE! Dovršio je ono što mnoga Carstva nisu uspela! I još vlada, preko onih koji su njegovoj ideji do smrti odani! PROBUDI SE SRBINE - PROBUDI SE SRBIJO!

Međed

23.10.2014. 23:40

@Đura Zmaj - Ko me to budi iz zimskog sna ? Zar je već nakon 100 godina stiglo proleće ?

Sydneysider

24.10.2014. 00:19

@Đura Zmaj - Jeste, jako je unistio srpsku privredu. HAHAHAHAHAHA Pa Srbija u svojoj istoriji nikad privredno nije bila jaca niti se vise izgradila kao za vreme vladavine Broza.

Sydneysider

24.10.2014. 11:23

@Đura Zmaj - Pa ne mislim samo ja tako nego govore cinjenice. Hajde malo ciframa, hoces? Samo bre lazete, kako vas nije sramota!

Đura Zmaj

24.10.2014. 17:35

@Đura Zmaj - Izvini, spavaj i dalje, probudićemo te kad stignemo u EU!

Đura Zmaj

24.10.2014. 17:41

@Đura Zmaj - Ko je preselio "TAM" i druge fabrike? Ko je oduzimao zemlju, sprovodio "narez" i slao na Goli Otok (Da im Ustaše zavode disciplinu, da ih prevaspitavaju)? Ko je oduzimao srbske fabrike? Ko je streljao po Srbiji posle rata? Ko je Srbiji nametnuo 2 pokrajine, 2 države u republici? Ko je..? I rekao je, za zvezdu: "Na moj grob nikako (i nema je jer je obećao Papi), a Srbima u kuću doveka!"

Sydneysider

24.10.2014. 23:03

@Đura Zmaj - Djura Zmaj, hoces da ti izdiktiram sve gigante izgradjene u Srbiji za vreme Broza? Plasim se da nece moci ni 10% stati u 500 karaktera. Pa sve sto vidis okolo izgradjeno je za vreme Joze. Od nepismene seljacke nacije postali smo industrijska sila: NBeograd (umesto ledine) , HE Djerdap, pruga Bgd - Bar, razni naucni instituti, Energoprojekt, ind kompl Rakovica, Zmaj Zemun, EI NIs, EI Zemun, masinska industrija, razni poljop kombinati, standard gradjana, solidna srednja klasa...

Sydneysider

25.10.2014. 02:09

@Đura Zmaj - TAM. Preseljenje fabrika ili delova fabrike u druge krajeve je bilo i strategijski i radi ravnomernog razvoja, a ne da bude skoncentrisano na jednom mestu. Srbija je imala monopol upravo u auto indust (Zastava), monopol u avio saobracaju (JAT), nauku, vojna industrija bila je mahom u Srbiji, glavni grad Beograd (malo li je). Nemoj meni pricati, ja sam savremenik.

Berislav Kangrga

23.10.2014. 21:52

Sigurno da je leka bio zrtveno jagnje ili mozda i ne.Svakako da su se preko njega obracunale frakcije unutar partije. Da li je on kao prvi covek bezbednosti i tajnih sluzbio bio pretnja zbog onoga sto je mogao da zna? Ili je to bila ona "da jednom zadje,a drugom svane"- borba za funkcije i fotelje?Na kraju, nije to prvo kumstvo u nasoj novijoj istoriji koje je izdano (Karadjordje i Milos Obrenovic).

Srki

23.10.2014. 22:00

Mislim da je to uredu. Tako i treba da prodju izdajice i poltroni. Posluzio je svrsi. U ciscenju nepodobnih Srba

Миле Милетић

23.10.2014. 22:09

Доста више писања о том издајнику Ранковићу и злотвору Брозу. доста је српски народ пропатио. Требали сте у том тексту написати колико су невиног српског народа уништили кад су њих двојица дошли на власт.

Lune

23.10.2014. 22:51

@Миле Милетић - Hm,hmm..unistili...? greska, kaznili zlocince uz izvesnu "kolateralnu stetu"

Abadžija

23.10.2014. 22:28

Leka je imao puno mana-bio je jugoslovenski komunistički internacionalac otuđen iz srpskog etnosa i zato snosi moralnu istorijsku odgovornost za Sumrak Srpstva i Srbije u SFRJ. Sve što je radio bilo je je interesu Partije i Jugoslavije..čudno da moćna UDBA, koju je montirao nije zapazila pritajeno dejstvo antiSrpskog faktora, nije zaustavila primenu ustaško-komunističkog dogovora Budak-Pijade, nije registrovala očigledno postupanje kosmetskih komunista po Bujanskoj deklaraciji, nije video Papu?

penzioner

23.10.2014. 22:39

Sve sto se lose desilo sami smo Srbi krivi. Zarad polozaja i moci sve bi zrtvovali.

Ulizica

23.10.2014. 23:38

@penzioner - Alaj mi je drago kad poznam onog na vlasti ma kakav skot bio...prvo ide muštuluk. Aman što nas nabedi onaj Branislav Nušić sa Gospođom ministarkom.

Lune

23.10.2014. 22:52

Hm,hmm.. nema toga sta leka nije prisluskivao, ukljucujuci i pijance u "Brodarskoj kasini".."Limovcu" i na gore !!

Милутин

23.10.2014. 23:55

Никакво чудо што је `плава љубичица` смењивала своје ривале, он се одећао као цар. И у другим царствима дешавало се и горих ствари; син ослепи или убије оца, брата... и сваког ко науми или мисли да има на уму његов престо! Броз је то радио од свог појављивања у КПЈ пре другог светског рата. Лека је само успутна штета, али за Србе, ако је било користи и што је постојао!

Sydneysider

24.10.2014. 00:16

Postojali mikrofoni ali su bili van funkcije?! Hahaha A mikrofoni su bili u Titovoj spavacoj sobi kao ukras. Taman poslao da ih je neko tu instalirao za nesto drugo.

Ivan Zgrozeni

24.10.2014. 00:17

Stambolic ga je ostro napadao a Cosic se kolebao pa je time srbozderu pokazao da mu ne moze u potpunosti verovati. Tako je to u svim mafijaskim strukturama. Ko ne veruje neka pogleda Kopoline filmove Kum I, II i III.

mizzuno

24.10.2014. 01:42

ma narod neteba vise nikom da veruje! sve garniture politicara i mocnika kod nas su lagale i manipulisale narod i samo mislili na svoju guzicu i na vlast. tako je i dan danas!

mizzuno

24.10.2014. 01:44

nije nama tito ni za sta kriv. krivi smo mi sami sebi. tita nema vec vise od trideset godina a mi i dan danas sami sebe unistavamo......

Мајстор

24.10.2014. 08:30

Са запада Русима је послат Лењин. Нама је послат Јосип. Резултате знамо.

laza

24.10.2014. 09:03

Covek koji je vodio UDBU 25 godina nije znao sta mu se sprema. To samo pokazuje, da je bio nedostojan svoje pozicije, i da se vise bavio krkanjem prasetine nego obavestajnim radom.

Djoka

24.10.2014. 13:45

@laza - Covek o kome Ti govoris je ziveo u totalitarnoj monotoniji,centralisticki ustojenoj u kojoj je sve polazilo i sve se zavrsavalo u glavi i iz glave jedne spodobe po imenu mali Joza.Aleksandar Rankovic po profesiji je bio cuvar reda.A mantrom,filozofijom,poltronstvom,ulizivanjem........bavili su se drugi!Koji su njemu i dosli glave.On je samo bio dosledan i istrajan.U svakom slucaju posteniji od na primer jednog drugog cuvara reda na primer Perisica!

LJuba NS

24.10.2014. 09:54

Stambilić je na Fuškoj gori i lično mislim damuje tu i mesto akoje optužio nevinog Rankovića a izgleda da jeste....A srpske jajare bi prodale i mamu samo da ostanu na vlasti.Smenom Rankovića došloje do urušavanja odnosa na Kosovu a i Jugoslaviji jer je krenuo Slovenačko-Hrvatski scenario koji se završio kakoje bio i planiran od ulaska u prvu Jugoslaviju pa i u drugu.Daje Tito bio SRBIN on nebi dožive tu starost i nebi toliko vladao ovako kao hrvatoslovenac imaoje benificiju kod njih.

Mile

24.10.2014. 09:54

Stalno se pominje krvnik Tito, koji se za života nije mogao napiti srpske krvi. Sa Titom je upravljala jedinstvena centralna katolička komanda Crnog pape iz Vatikana isto kao i sa:1.) Antom Pavelićem-Jasenovac 2.) Horti Miklošom-Racijom u Vojvodini 3.) Dražom Mihajlovićem i 4.)Handžar divizijom. Cilj je bio zversko ubijanje 3 milona Srba i povlačenje AVNOJ granica.

GALEB BIJELI

24.10.2014. 20:24

@Mile - MILE- cilj "ubijanje 3 miliona Srba" mogao je biti jedino u Vašoj ograničenoj glavi! Ranković je čvrstorukaški preko tajne policije i ostalih službi imao neograničenu moć i pripremao teren za neku vrstu diktature u Jugi. No- Tito je živio duže nego je ovaj očekivao.Znao je da Juga najviše odgovara Srbima,jer su apsolutnom i relativnom nadmoći u Partiji držali pozicije. Da ne spominjem vojsku,policiju i tajne službe. I baš zato Srbi najviše plaču za Jugoslavijom.

neće suza na oko

24.10.2014. 23:41

@Mile - pa baš i ne plaču za Yu. Iako smo skoro 90 godina bili zajedno nismo shvatili jedni druge-okušavamo ovih 25 godina, ali ne ide nam od ruke-mnogi su ubeđeni da je jedino Srbima YU pasala, a Srbi ubeđuju ostale ponižavajući sebe da nije samo njima već da su i drugi omrsili se sa YU-i tako u krug.Eto, kako to da je u velikosrpsko genocidnohegemonističkoj UDBI bilo mesta za Mustaća, Perkovića, Sindičića,Dolanca, Stevu Krajačića, Ivana Gošnjaka, A. Miškovića-Brka? Idu li VelikoSrbi i Uža SER u SFRJ ?

prof.matematike

26.10.2014. 08:04

@Mile - cuj,"nece suza na oko", daj se molim te primi ucenja elementarne matematike, odkuda ti "90 godina"? dakle, od 1918 do 1941 ima 23 godine, a od 1945 do 1991 ima 46 godina, a 23+46 je jos uvijek 69 godina, a I to je bilo previse, pozdrav I uci povijest I matematiku!

Petar

24.10.2014. 10:01

Da je špijunirao nebi ga ni smjenio to je jasno. Samo što je on radio kao šef svih javnih i tajnih službi a da o smjeni i podmetanju nije ništa znao ? Tako je i danas, marionete ne znaju ni što rade ni za koga rade.

sreto

24.10.2014. 18:58

Bilo i ostace: Srbin Srbinu najgori neprijatelj. Da Rankovicu (Leki) nisu podmetnuli, nikad albanska zastava nebi leprsala na Srpskoj zemlji, a pogotovu ona sto je pustene iznad stadiona u Humskoj !!!

Naivno i neobavesteno

24.10.2014. 19:40

Rankovic je bio Jugosloven i komunista i sve najgore mislio i govorio o Srbiji i srpskom narodu. Zlo i nesreca, agent Kominterne.

Zoran1

29.10.2014. 19:43

Niko ne pita kljucno pitanje. Za komunisticku revoluciju bile su potrebne miljade. Ko je finacirao komunizam? Ko je posedovao toliki novac? Niko nece uloziti novac u nesto ako nece zaraditi daleko vise. Ko je profitirao od komunizma? Odakle je Tito zaista rodom i za koga je radio? Naravno to su pitanja koja ne prijau vladarima iz senke pa se u novinama o tome i ne pise.