Beograd ponovo glavna stanica državnika

D. R. Đ.

23. 10. 2014. u 21:03

Srbija ove godine domaćin zvaničnicima država čiji predstavnici nisu dolazili više decenija. Istorijska poseta sprema se u 2015. godini, čiji se detalji ne otkrivaju

NAŠA država do kraja godine i u prvoj polovini sledeće godine biće domaćin zvaničnicima država, čiji najviši predstavnici nisu dolazili na ove prostore više decenija. Tako će Edi Rama biti prvi albanski premijer koji stiže u Beograd posle bezmalo sedam decenija, a u decembru nakon 28 godina stiže i šef kineske vlade, Li Kećijang.

U rangu ovih, istorijskih, poseta, Beograd se sprema za još jednu u prvoj polovini sledeće godine, ali se zbog dogovora koji su još u toku ne otkrivaju detalji. Dakle, i tokom 2015. Srbija će biti stanica mnogih državnika sveta.

Zatvaranje ključnih poglavlja u pregovorima za članstvo sa EU, uključujući 35 - kosovsko, potencijalni je povod kojim bi u Srbiju posle više decenija mogao da dođe britanski premijer, dok bi američkog predsednika kao svog gosta Beograd mogao da vidi ukoliko dođe do konačnog sporazuma sa Prištinom ili povodom nekakavog skupa od velike regionalne važnosti. Posete čelnih ljudi iz Dauning strita i Bele kuće našoj prestonici, naime, nema još od 1980!

Direktor Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za naš list da veliki igrači, poput prvog čoveka SAD, ne dolaze u male zemlje bez izuzetno ozbiljnog povoda:

- Poseta američkog presednika Beogradu morala bi da bude vezana za rasplet nekog regionalnog otvorenog pitanja ili kada bi Srbija bila domaćin značajnog skupa. Mogući motiv je i pronalazak rešenja za BiH.

U Jugoslaviju su svojevremeno dolazili Nikson, Ford i Karter, a Dragan Bogetić, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju, kaže nam da su sve ove posete imale „šablonski“ okvir:

STIŽU VALS I IVANOV U Beograd uskoro stiže francuski premijer Manuel Vals, a poslednji predsednik ove države koji je bio u Srbiji je Žak Širak - 2001. godine. Do kraja ove godine Srbija bi trebalo da ugosti i predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.

- Povod je uvek bilo prevazilaženje nesuglasica i širi dogovori o posredovanju Jugoslavije između zavađenih strana u svetu, ali i bilateralni politički i ekonomski odnosi.

Od dolaska Margaret Tačer 1980. u dva navrata (na Titovu sahranu i potom u radnu posetu) nijedan britanski premijer nije imao Beograd na svojoj mapi puta.

Nekadašnji ambasador u Londonu Dejan Popović kaže, za „Novosti“, da su tome „kumovali“ najpre raspad Jugoslavije i građanski rat, a zatim otpor zbog nesaradnje Srbije sa Tribunalom:

- Postojale su interne instrukcije da posete na visokom nivou izostaju dok se ne isporuče Hadžić i Mladić. Inače, britansko gledište je da premijer ne ide u goste „rutinski“. Mogući povodi za dolazak u Beograd su otvaranje ili zatvaranje važnih poglavlja u pregovorima sa EU - Kosovo i pravosuđe, ili kada se stigne do pristupnog sporazuma.

Popović primećuje da Srbija duže nije ugostila najviše zvaničnike Holandije, koja je, iako manja, veoma uticajna zemlja EU. Što se tiče lidera Latinske Amerike, tu bi, kaže Popović, morao da postoji ozbiljan ekonomski razlog.

Dolazak pape u Srbiju nesumnjivo bi bio istorijski događaj, ali da bi do njega došlo mora da se pribavi blagoslov SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Milanko Vitomir

24.10.2014. 06:33

@c.d.n - @c.n.d.: Svi koji u Srbiju dolaze sa dobrim namerama , dobro su došli . Ne vidim razlog zašta i "crni papa" ne bi posetio Srbiju. Treba znati da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

DW

23.10.2014. 21:56

Gde samo nađoste da za sagovornika imate Aleksandru Joksimović (ne onu iz SNS-a)? Od kad se diplomirana muzičarka-pijanistkinja razume u svetsku politiku?

baunti

23.10.2014. 22:06

Da je neko dobar ne bi bilo potrebe za tajnovitoscu. Ovako - treba da nas zaobidje!

Mila R

24.10.2014. 06:27

@baunti - @baunti:Nije mi jasno o kakvoj tajanstvenosti vi govorite. Sve posete koje su dogovorene , to se javnost obaveštava. Oni koji su u pregovorima onda se ništa sa sigurnošću ne može govoriti , dok se ne postigne dogovor.

Nikola

24.10.2014. 00:05

Ne sumnjam da ce zapadne hijene nastaviti propagandni i ekonomski rat protiv Srba i Rusa, i da ce naci oslonca u srpskim kvislinzima kojima gori pod nogama nakon dolaska Putina i jacanja uticaja Rusije. Medutim to je sve dio tog rata protiv nas i tako ce narod i da gleda na to. Nece tu biti skandiranja zapadnim dzelatima, ukoliko ne plate par uvezenih 'Srba' da statiraju za kamere. Ocekujem proteste.

Miro Đokić

24.10.2014. 06:22

@Nikola - @Nokola: Stvarno mi nisu jasni vaši stavovi. Pa mi treba da budemo zadovoljni što je naša vlada tako aktivna što se ostvaruju razni kontakti, što nam u posetu dolaze mnogi državnici, jer od tih poseta možemo imati samo koristi a ne štete, a vi tražite nekave proteste.

Jagodinac

24.10.2014. 00:29

I? Neko bi da poredi Beograd za vreme Tita i sada za vreme Vuchicha? Pa nekada su strani gosti dolazili da se druzhe sa Titom a danas dolaze da Vucicubdaju domache zadatke. Za vreme Tita smo bili bogata i poshtovana drzhava a danas nam lekcije za domachi dele Albanci, Belgijanci, Litvanci....

Mirko Mačar

24.10.2014. 06:18

Sve više država podržava politiku koju vodi naša vlada i nije čudo što mnogi državnici rado dolaze u Srbiju. Od ovih poseta možemo imati samo koristi , i zato treba nastaviti sa ovakvom tempom.

Vatromet

24.10.2014. 18:57

Srbiji se vraca stari sjaj koji je nekada imala,ovi skupovi su velika sansa za nas. Premijer Vučić je odgovoran čovek koji vodi ozbiljnu i odgovornu politiku.Zemlje u okruzenju postaju zavidne prema Srbiji.Beograd ce se ponovo vratiti sjaj svetske metropole.