Ministarka Joksimović: A ko bi u EU odbio Putina!
Foto: Nemanja Pančić

O evropskom putu Srbije

Ministarka Joksimović: A ko bi u EU odbio Putina!

Politika -
Nisam sigurna da bi ijedna država EU baš olako uskratila mogućnost posete predsednika Ruske Federacije. Iz raznoraznih razloga, a ekonomskih pre svega, naglasila je šefica resora za evropske integracije

BEOGRAD - Evropski put Srbije je nedvosmislen i jasan, poručila je Jadranka Joksimović, osvrnuvši se na eventualne pretnje da će zbog dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd biti usporene evrointegracije.

"Nisam sigurna da bi ijedna država EU baš olako uskratila mogućnost posete predsednika Ruske Federacije. Iz raznoraznih razloga, a ekonomskih pre svega", naglasila je Joksimovićeva u intervjuu za Nedeljnik. Najbolja politika je poštenje i držanje rečiO poziciji Srbije u Briselu, ona kaže:"Međunarodne okolnosti nekada su za nas kao malu zemlju kandidata za EU povoljne, nekada nisu. Radimo koliko možemo, realizujemo ono što smo obećali, ali nemamo pravo da ignorišemo potrebe građana, pre svega ekonomske. Nama je dosta konflikata, i naša politika je usmerena na prosperitet naše države i građana. Mi želimo promociju dijaloga, a ne konfrontacije. Pokazalo se u bliskoj prošlosti da beskompromisni stavovi i sukobi ne daju sjajne rezultate. Najbolja politika je poštenje i držanje reči, i mi se tako i ponašamo. Izvesno je da to prepoznaju i partneri iz EU".

Na opasku kako je razumela prijateljske tonove predsednika Tomislava Nikolića prema Rusiji, koje su neki analitičari okarakterisali kao trn u oko EU, Joksimović je ukazala da Vlada kreira i vodi spoljnu politiku Srbije. "Za političare je obavezujuća većinska podrška građana, koju su SNS i premijer Vučić dobili na izborima, zalažući se za nastavak EU puta", dodala je ministarka zadužena za evropske integracije.O incidentu na utakmici sa AlbanijomKomentarišući incident na fudbalskoj utakmici s Albanijom, ona je napomenula da je nju zabrinulo to što su na zastavi "Velike Albanije" bili uključeni delovi teritorije nekoliko država u regionu - Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke, dakle, i jedne članice EU.

"To je ozbiljna poruka podrivanja regionalne stabilnosti. Smatram da je reakcija EU trebalo snažnije da ide u tom pravcu", navela je ministarka.

Upitana da li je Vlada Srbije u klinču s šefom EK u Beogradu Majklom Davenportom, odnosno da li je on najveći opozicionar, Joksimović je ukazala da je s njim veoma često u kontaktu, te da razmenjuju mišljenja i imaju zajedničke aktivnosti.

"Normalno je da on kao šef misije može da održava kontakt i sa predstavnicima civilnog društva, NVO, opozicijom. Kritike koje oni upućuju na račun Vlade treba saslušati, ispraviti sve što se može. Ne moramo oko svega da se slažemo, da bismo bili iskreni partneri na putu EU", rekla je ministarka.

Vlada Srbije teži nemačkom modeluMinistarka je komentarisala osnose s Nemačkom, te optužbe opozicije da je Berlin imao važnu ulogu u kreiranju vlade, ali je otkrila i da Vlada Srbije teži nemačkom modelu.

"Koncept naše Vlade i naše države jeste da, uz sve rizike, počnemo da oponašamo privredni i radno-etički koncept velike nemačke ekonomije. Nema garancija za uspeh, ali svakako da visoko postavljena lestvica ciljeva mora da donese makar neki kvalitativni pomak", dodala je ministarka.

Vlada evropska ili rusofilska

Jadranka Jokismović je u intervjuu za najnoviji Nedeljnik govorila i o tome da li će ova vlada na kraju mandata biti ocenjena kao "evropska" ili "rusofilska", zašto američki potpredsednik Džozef Bajden i premijer Aleksandar Vučić imaju čestu telefonsku komunikaciju, a kritikovala je stavove Ivice Dačića o mogućoj podeli Kosova.

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track