Capital.ba

Češka će ove godine proizvesti 1,2 miliona automobila

22.10.2014. / 6:45

automobiliPRAG, Češke fabrike automobila ove godine će proizvesti oko 1,2 miliona putničkih vozila, što je šest odsto više nego prošle godine. 

Češka će tako ostvariti brži rast nego ukupno evropsko tržište, rekao je na Automobilskom forumu centralne i istočne Evrope predsjednik Udruženja automobilske industrije Češke, Martin Jahn.

Proizvodnja putničkih automobila je u periodu januar-septembar ove godine porasla 12,2 odsto u odnu na isti perod lani, na 936.151 vozilo, prenijela je agencija ČTK.

Udio od više od 60 odsto imala je Škoda, slijedi Hjundai sa oko 25 odsto i Tojota-Pežo-Citroen auto (TPCA), sa oko 15 odsto.

Proizvodnja od 1,2 miliona automobila značila bi da je premašen rekord iz 2011. godine. Prema Jahnu, važno je sačuvati visoku produkciju čeških fabrika automobila i u budućnosti. Uz to, preduzećima je potrebna stabilna sredina i istovremeno podrška države u oblasti tehničkog obrazovanja jer, kako kaže Jahn, postoji opasnost da ubuduće ne bude dovoljno kvalifikovanih radnika. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!