21. oktobar  2014. 15.41  | Izvor: RTV

Obeleženo 60 godina rada Istorijskog arhiva N.Sada

NOVI SAD -

U novosadskoj Skupštini danas je otvorena izložba povodom 60 godina od osnivanja Istorijskog arhiva grada Novog Sada.

Autori Duško Pantelić i Tanja Veljkovski prikazali su rad Arhiva od 1954. godine, kada je ta ustanova osnovana, pa do današnjih dana. Materijal na izložbi podeljen je u sedam celina i prati hronologiju rada te ustanove.

Direktor Arhiva Petar Đurđev ocenio je da je za šest decenija preko 170 radnika ostavilo velik i neizbrisiv trag u očuvanju istorijske građe i prošlosti Novog Sada i njegove okoline.

"Pored izložbe koja prikazuje istorijski razvoj Arhiva, danas će biti predstavljena i prva monografija koja se bavi radom ustanove i govori o kulturnim kretanjima i politici Novog Sada u poslednjih 60 godina", rekao je Đurđev.

U depoima novosadskog Istorijskog arhiva grada Novog Sada, u okviru 882 fonda čuvaju se dokumenta koja obuhvataju vremensko razdoblje od sredine 18. veka do današnjih dana. U tim dokumentima se nalaze podaci o razvoju grada i okoline, kao i pojedinih organa i organizacija, pravnih i fizičkih lica.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, rekao je da je to jedan u nizu jubileja koje grad obeležava ove nedelje, a koji je od velikog značaja.

On je ocenio da je Arhiv ustanova koja decenijama čuva istoriju i prati razvoj Novog Sada.

Vučenović je napomenuo da će nova zgrada u Ulici Filipa Višnjića zadovoljiti potrebe ove ustanove i doprineti da se arhivska građa bolje čuva i obrađuje.