');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

Mušterija proba odeću, pa zove šanera da je ukrade

Moje je bilo samo da odaberem koji skupoceni komad garderobe želim, a šaner je onda išao u radnju da to ukrade za mene.

Ovako za “Blic” počinje ispovest Beograđanka M. M. (33), koja je nedavno unajmila šanera kako bi za nju ukrao sako jedne poznate robne marke i prodao joj ga po duplo nižoj ceni.

- I pre sam kupovala odeću kod šanera. Znala sam za nekoliko stanova u centru Beograda u kojima za male pare prodaju skupu firmiranu robu. Od prijateljice sam čula za novu uslugu. Rekla mi je da mogu da odem u neku veću radnju, izaberem ono što mi se sviđa i naručim šaneru koji to tamo krade za mene - priča naša sagovornica.

Prvi uslov je, kaže, da radnja bude veća. Od nje se tražilo i da tačno opiše u kom se delu radnje nalazi sako koji želi, kao i veličinu i kroj.

- Što je veća cena ukradenog komada, veći je i popust. Moj sako je u radnji koštao 14.000 dinara, a šaner je pristao da mi ga proda za 8.000 - priča ova Beograđanka.

Da bismo proverili kako je mogao da ukrade sako i prođe senzore na izlaznim vratima, pozvali smo dotičnog šanera preko broja koji smo dobili od naše sagovornice.

- Imam specijalnu foliju na koju senzori ne reaguju. U nju umotam ukradeni komad garderobe. Naravno, folija je u torbi, ne vidi se, a moje je samo da što brže strpam stvar u nju. Zato nema potrebe ni da ulazim u kabinu za presvlačenje. Samo uzmem ono što hoću, stavim u torbu obloženu folijom, još malo razgledam i mirno napustim radnju - priča ovaj šaner.

Nezvanično, trgovci koji ih uhvate, šanere kažnjavaju batinama.

- Ako ukradu robu do 5.000 dinara ne idu na sud. Nisam želeo policiju u radnji ni kad sam uhvatio lopova sa robom od 200 evra. Šta će mi to u životu? On je dobio lekciju, a ja robu - priča trgovac.