Muški mozak će pre odabrati seks nego hranu

by | oktobar 20, 2014

Muški mozak programiran je da daje prednost seksu pred hranom, pokazuje naučno istraživanje sprovedeno na glistama. Naučnici su utvrdili da muški pol može potisnuti osećaj gladi kako bi se skoncentrisao na lov na ženski, prenosi britanski list Telegraph.

seksi muškarac

Istraživanje, koje je sproveo Univerzitet Ročester, ukazuje na delikatne promene u kretanju impulsa mozgom koje utiču na promene u ponašanju između žena i muškaraca.

Voditelj istraživanja Daglas Portman kaže: „Dok znamo da na ljudsko ponašanje utiče veliki broj faktora uključujući kulturne i društvene norme, ovi rezultati pokazuju bazične biološke mehanizme koji ne samo da objašnjavaju razlike u ponašanju muškaraca i žena nego i zašto je jedan pol podložniji određenim neurološkim poremećajima“.

Naučnici su proučili glistu C. elegans i fokusirali se na par neurona AWA koji su snažno povezani s osećajem gladi i pronalaskom partnera.

Proučavali su muške jedinke i hermafrodite dajući im hranu i pružajući im istovremeno opciju i da krenu za ženkom.

Neke gliste su pre toga bile genetski promenjene kako bi bile osetljivije na miris hrane i kako bi bile gladnije.

Pokazalo je da su normalne muške gliste zaobilazile hranu kako bi krenule za ženkama. Ali, muške gliste koje su bile programirane da budu gladnije bile su deset puta manje uspešne u ljubavnom životu jer su nastojale da ostanu u blizini hrane. Hermafroditi se od hrane nisu ni pomerali.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Current Biology sugerišu da su normalne muške gliste bile sposobne da ignorišu glad ili da je potisnu kako bi se otisnule u potragu za ženkama.

Izvor: portaloko.hr, M.G.

Tagovi: