Albanci sa KiM traže da im država Srbija isplati zaostale penzije

J. Ž. S.

20. 10. 2014. u 18:30

Iako državu i njene zakone ne poštuju, to im ne smeta da od nje traže novac

NEKOLIKO hiljada zahteva stiglo je u srpski Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje u kojima Albanci sa Kosova i Metohije traže da im država Srbija isplati zaostale penzije. Iako državu i njene zakone ne poštuju, to im ne smeta da od nje traže novac. Pomoć su zatražili čak i od kosovskog pregovarača u Briselu, Edite Tahiri.

Prema njenom obećanju, pitanje ovih prinadležnosti biće na dnevnom redu razgovora sa Srbijom u Briselu čim se reše svi sporovi oko zajednice opština na severu Kosmeta.

Problem u isplati nastao je zbog toga što veliki broj tamošnjih penzionera novac dobija kod kosmetskih organa. Naš PIO fond je pozvao sve one koji misle da imaju pravo da im proslede molbu. Međutim, samo manji broj zahteva stigao je sa kompletnom dokumentacijom, po kojoj su mogli da odluče. Jedan broj je već pozitivno rešen, dok je veći broj odbijen i to uglavnom iz razloga što su njihovi podnosioci već penzioneri na Kosmetu.

Na taj način, naglašavaju u Ministarstvu rada u sektoru za PIO, isključuje se mogućnnost korišćenja dve penzije za isti staž osiguranja.

- Obustava isplate penzija, ostvarenih na teritoriji Kosova i Metohije, posledica je dolaska međunarodnih snaga bezbednosti 1999. godine, kada je Fond PIO u potpunosti prestao sa radom na toj teritoriji, jer je tada zaplenjena i sva oprema i postojeća dokumentacija - kaže za „Novosti“ Zoran Milošević, pomoćnik ministra za rad. - Uništena je i originalna dokumentacija matične evidencije, što je dovelo do toga da naš fond ne raspolaže preciznim i verodostojnim podacima o tome ko je do dolaska međunarodnih snaga bio uključen u sistem penzijskog osiguranja i ko je po tom osnovu ostvario neko od prava.

ROK ZA ZAHTEVE NIJE OGRANIČEN ROK za podnošenje zahteva nije ograničen. I dalje postoji veliki problem u komunikaciji sa ranijim korisnicima penzija sa područja AP Kosovo i Metohija, a što značajno utiče na korišćenje ovog prava - kaže Milošević.

Saglasno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i odluci koju je doneo specijalni predstavnik generalnog sekretara UN 2001. godine, a koja je izmenjena Uredbom od 2005. godine, funkciju PIO preuzela je penzijska uprava Kosova i Metohije.

- U skladu sa navedenom Uredbom, pravo na osnovnu penziju na Kosovu i Metohiji, na teret sredstava budžeta Kosmeta, imaju svi koji su navršili 65 godina života, s tim da se ona uvećava za sve penzionere koji su 15 godina bili osiguranici prethodnog fonda. Pravo na ovo uvećanje osnovne penzije, prema poslednjim podacima, ostvarilo je 27.389 korisnika - objašnjava Milošević.

Izneti problem dodatno je usložnjen donošenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 17. aprila 2012. godine, kojom je on obavezao Srbiju na generalno iznalaženje rešenja za isplatu ove prinadležnosti svima kojima je to pravo obustavljeno. U skladu sa obavezama iz presude obezbeđeno je svim ranijim korisnicima da mogu podneti zahtev za ponovnu uspostavu isplate penzija, kao i isplate zaostalih neisplaćenih penzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Sova

20.10.2014. 18:48

Zasto da ne oni su nasi gradjani, samo da bi se penzija primala treba da se uplacuje u penzioni fond, treba izracunati od kada ne uplacuju ( ako su ikad uplacivali ) da uplate za 50 g. unazad pa nek primaju.

realni

20.10.2014. 18:51

A kad Srbi koji su iz Hrvatske traze penzije i Hrvatsko drzavljanstvo a nepriznaju i nepostuju Hrvatsku to je u redu

Милоје

20.10.2014. 20:20

@realni - Па и ми ћемо врло радо исплаћивати Шиптарима пензије када оду с Космета у нпр. Тирану тј. Албанију а Космет буде под контролом власти у Београду.

Nerealni

20.10.2014. 20:22

@realni - Ти си нереалан - како Срби не поштују хрватску и не признају је када упорно траже да се врате у своју државу (Хрватску) где имају имовину (отету) и права (ускраћена)? Србима може свашта да се спочита, али да не поштују законе НДХ, пардон Хрватске, то није истина. Хрватска је та која не поштује сопствена и међународна права. 250.000 људи чека повратак у своје домове и повратак својих права и имовине. Хрватска је та која их ускраћује. Албанци не траже повратак у Србију. ТОлико.

Sanja

20.10.2014. 20:35

@realni - Ti Srbi su svojevremeno plaćali doprinose i tako stekli uslove za penziju. Osim toga, ne žive u Hrvatskoj jer su proterani. Ovi ne plaćaju Srbiji ništa, a vakumu između priznanja i nepriznanja Kosova, love u mutnom.

realni

21.10.2014. 10:13

@realni - A ko da Hrvatskoj plati stetu za sve sto je poruseno.Isti ti Srbi koji su 91 rusili i palili po Hrvatskoj sad traze penzije

kosovar

20.10.2014. 18:55

Gospodine Zorane dali znate da kosovski srbi dobijaju po dve plate i po dve penzije .Ma ovoga nema nigde na svetu Zorane i jos jedno , Porez Struju Neplacuju auzimaju podve plate i penzije to samo kod nas ima

miki

20.10.2014. 20:34

@kosovar - Nije istina da srbi ne plaćaju struju na Kosovu.A što se tiče duple plate to je samo priča.Zaposleni srbi koji se finansiraju iz budžeta R.Srbije primaju platu i Kosovski dodatak koji je u visini 50% od plate.,

KosovaC

20.10.2014. 20:52

@kosovar - Nauci gramatiku i pravopis pa POKUSAJ da lazes.Jer,da znas da pises pravilno,ljudi bi i uzeli za ozbiljno,ovako ces postati predmet spdnje.

Marija

20.10.2014. 22:01

@kosovar - A šta je sa šiptarima u Preševu i Bujanovcu što diluju drogu i ne plaćaju struju?

ВРС

21.10.2014. 12:55

@kosovar - Да ти ја нешто кажем јуначе, немам вишка новца, да не кажем да ми фали, али сам спреман да ако треба одвајам до краја радног вијека од сваке плате дневницу, да они људи који су остали на КиМ имају колико год пристојан живот, па макар само лежали и ништа не радили. Чак бих волио да се то уведе и за нас из Р.Српске, гарантујем да би већина људи пристала на то. А о пензијама овим ликовима мислим исто што и "Обичан грађанин" и потписујем све што је написао, да се не понављамо!

Обичан грађанин

20.10.2014. 18:59

Зашто да не, шта фали? Али, најпре да сви они истој тој Србији измире СВА своја дуговања на име пореза, утрошене а неплаћене струје и свега осталог (са припадајућим каматама прописаним законима исте те Србије) у последњих нпр. 50 година, као и да се истој тој Србији претходно врате сва предузећа чији је она оснивач а чије је седиште на територији АП Косово и Метохија. И - ето решења, поштеног да поштеније не може да буде.

Deda Raka

20.10.2014. 19:02

Ko dostavi kopiju važećeg pasoša ili LK R.Srbije može da se nada. I da je redovno izlazio na izbore R.Srbije. To nije teško dostaviti.

berislav

20.10.2014. 19:11

Penzije će dobiti samo od Amerikanaca i Tirane, Druga je priča ako žele biti deo Srbije, onda ju neće nikada dobiti od Srbije. Njihove američke gazde to im mogu platiti.

Savet

20.10.2014. 19:13

Sve dok se ne regulise status kosova netreba isplacivati penzije onima koji nisu pod kontrolom Rep. Srbije. S obzirom da su Srbi ugrozeni Srbija treba da im isplacuje pomoc u nivou penzija do daljnjeg.

nenad

20.10.2014. 19:21

Moze cim isplate ostetu Srbiji za svaku zapaljenu kucu,manastir,crkvu i kad vrate u vlasnistvo rudnike i ostalu imovinu u koju je Srbija ulagala decenijama onda ce dobiti penziju!

Воjвода Момчило

20.10.2014. 19:51

"... tu ima pacovi, otprilike po dve kile, komad k'o zec... -Ja sam penzioner. -A gde ste radili? -Radio sam u ... ovaj... Dobro, ja nesam nigde radio. Ja sam ucio skolu neku, itd. -Pa, kako ste penzioner, onda? -Pa, ja sam penzioner... neki veliki dr-mr..." *********

BeograđanKa

20.10.2014. 19:57

@ realni - penziju iz Hrvatske primaju samo oni gradjani Srbije koji su dostavili urednu dokumentaciju Republici Hrvatskoj i to samo za period koji su radili u istoj. Dakle, ako je neko radio u Hrvatskoj 3 godine, plaćao pio tri godine u Hrvatskoj, ne vidim razlog da ne dobije penziju iz Hrvatske.

mirovina

20.10.2014. 21:08

,a ko ce da isplati u bratskoj republici Croatiji penzije ili ti mirovine ,duguju mi penziju od 1991 do 1999??????vucicu pomozi

gerasim

21.10.2014. 09:29

@mirovina - ...e pa nije isto to i nije fer ono sto podvuces paralele.Srbi iz Hrvatske pobegli,proterivani ili kako god bilo tamo vise ne zive ali pravo na penzije i sve ostolo imaju kao i hrvati.Dok Albanci i ostali radnici na Kosovu tu su ali drzava Srbija opljackala im svu imovinu i penziske fondove i napustilo Kosovu.To je velika razlika ali radnicka prava treba postovati sfugde.

Mihajlo

20.10.2014. 21:14

Evo nacina da prebijemo dugove. Ja sam iz moje kuce sa Kosova oteran 99 godine i od tada ne mogu da udjem u moju kucu u kojoj zive dve poodice ne placajuci racune za telefon, struju i vodu. Ja sam u Srbiji ziveo neko vreme kao podstanar a sada zivim u drvenoj baraci. Iz organizacije koja bi trebalo da vode racuna o imovini Srba me ponekad pozovu i pitaju sta je sa kucom a ja im odgovaram da bi to oni meni trebali da kazu i da mi omoguce da mogu da udjem u moj posed. Oni cute, nasi isto. Sramota.

Петар

20.10.2014. 21:29

Сви који траже неке документе треба им дати али под условом да потпишу да је Космет Србија и са тим папиром оборити самопроглашену независност

nikola

20.10.2014. 22:56

@Петар - Radnici koji ispunili uslove za penziju trebalo bi da se jave kod birova rada u svojoj opstini.Ne bi trebalo oni da jure lopove i ratne kriminalce po Srbiju.Dakle oni treba da uzivaju svoja gradjanska prava na kulturan nacin i to nema nikakfe veze s'onim sto ucinila Srbija.To je bruka,primitivizam i cista obicna prljava pljacka,lopovluk.

vlada

21.10.2014. 00:58

To u ovom trenutku je neizvodljivo! Kasnije - ne dolazi u obzir! Neizvodljivo je zbog umanjenih penzija a država /valjda/ prvo brine o svojim penzionerima! Elaboracija "za kasnije" bi bila preopširna i pripada, ipak, žanru komedije!

tuzlak

21.10.2014. 13:53

@vlada - prijatelju vlado dobro si rekao, drzava prvo treba da se brine o svojim penzionerima, od kada to vlasti u srbiji smatraju kosovo drugom drzavom pa isto tako i tamosnje penzionere smatraju strancima

Зоне

21.10.2014. 08:06

Ma mogu da dobiju penziju kada raseljenim licima isplate sve plate koje ljudi nisu primili jer su oterani sa svojih radnih mesta...

Дагестан, родна груда

21.10.2014. 17:14

Кад Србија буде убирала порез на територији Косова и Метохије и кад јој се врати имовина биће и пензије...

Jelena

22.10.2014. 16:28

Za gospobju Beogradjanku. Moj je svekar radio u Hrvatskoj penziju je nasledila svektava od 91 do 2003 god zena nije primila ni dinar.Da nije imala nas porodicu umrla bi od gladi.

Jelena

22.10.2014. 16:36

za kosovara.Dali si ti normalan ko prima dve plate a ko neplaca porez Kosovu. Mi sa Kosova i Metohije svi sem Mitrovcana placamo struju,vodu,porez duple tablice jogurt po 140din litar,mleko po 120 din litar koka kolu po 180 din litar. Pisere gluposti a obavesteni ste samo preko Insadera.