Vesti

0

Davinić: Mladić nije bio u Karašu

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Davinić: Mladić nije bio u Karašu

Davinić je za Večernje novosti izneo tvrdnju da smrt mladih vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića nema veze sa haškim optuženikom.

"Svega tri dana pre smrti gardista, na inicijativu (bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala) Karle del Ponte, napravili smo nenajavljenu inspekciju u ovom objektu. VMA me je tada izvestila da ne postoje indicije da je Mladić boravio u ''Karašu''", rekao je Davinić.

Davinić je istakao i da on lično nije mogao da utiče na istragu u slučaju "Topčider".

Vojni sud, iako formalno pod ingerencijom Davinića, imao je autonomiju garantovanu zakonom, a istražni organi i vojna obaveštajna služba tada su naveli "da ne postoji treća osoba koja je ubila vojnike", podsećaju Novosti.

"Pored toga, dobio sam još jedan izveštaj Vojno-bezbednosne agencije. Nakon istrage koju su sproveli, konstatovali su da ne posoje indicije da je gardiste ubila treća osoba. Taj isveštaj je bio namenjen isključivo meni i nisam mogao da ga objavljujem. I danas mi nije jasno zašto je tako urađeno", kaže bivši ministar odbrane.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Tom istragom bavili su se najpre vojni a zatim državni organi Srbije.

Kasnije su u predmet uključeni američki i nemački veštaci koji su potvrdili da je gardiste ubila treća osoba, iako se na početku tvdilo da su se međusobno poubijali.

Zastupnica porodica stradalih gardista Olgica Batić izjavila je nedavno Tanjugu da je Višem javnom tužilaštvu podnet predlog za saslušanje nekadašnjeg načelnika Generlaštaba Branka Krge, a na osnovu izjave Ratka Mladića da on može imati informacije o ubistvu koje se dogodilo pre deset godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR