Boljevac: Istočili iz trafoa čak 100.000 evra!

Ljubiša Trifunović

18. 10. 2014. u 20:00

Uhapšena trojica Boljevčana zbog krađe. Ukradeno ulje su koristili kao gorivo, stanice eksplodirale

ZBOG sumnje da su, u prethodnih godinu dana, istakali ulje iz stubnih trafo-stanica u okolini Boljevca i time oštetili EPS za blizu 10 miliona dinara, policija je, po nalogu osnovnog javnog tužioca iz Zaječara, uhapsila ovdašnje meštane B. M. (41), S. Š. (47) i S. L. (34).

Njih trojica su tokom 2013. i 2014. godine, rizikujući sopstvene živote, poharali 11 stubnih trafo-stanica u okolini Boljevca. Recept je bio, u najmanju ruku, bizaran!

S. Š., koji je označen kao vođa ove grupe (tokom saslušanja u policiji kazao je da je to gotovo uvek radio u pripitom stanju), penjao bi se na trafo, visok do 10 metara, i pazeći da ne „uđe“ u polje napona 10.000 volti, odvrtao ventil, i istakao transformatorsko ulje, koje služi za hlađenje tog uređaja.

Dvojica saučesnika su prihvatali crevo i njime punili buriće. U proseku, iz jednog trafoa su istakali od 80 do 100 litara ulja, za koje se pouzdano zna da je - kancerogeno! Njih trojica su, potom, to ulje koristili kao gorivo za traktor, kojim su kasnije išli u seču šume i tako zarađivali za život.

- Morali smo da krademo ulje jer nam je nafta bila preskupa - priznali su lopovi na saslušanju. - Nakon što bi sipali ulje iz transformatora, traktor bi se, u početku, malo „bunio“, ali je, kasnije, „išao kao metak“.

Međutim, trafostanica bi, bez ulja za hlađenje, radila najduže još dve do tri nedelje nakon čega bi, od pregrevanja - eksplodirala! Šteta po EPS je, zbog toga, isnosila do pola miliona dinara. Uz transformatorsko ulje i činjenicu da, do postavljanja novog trafoa, stanovnici okolnih mesta nisu imali struju, procenjuje se da je domaća elektroenergetska kompanija oštećena za više od - 100.000 evra!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sveta

18.10.2014. 20:21

Trebaju biti u zatvor dok ne nadoknade štetu građanima i državi sa kamatom. Koliko je samo zamrzivača i namirnica pokvareno? Koliko je mlinova i aparata prestalo raditi? Zbog takvih i struja poskupljuje. Jer ne plaćaju struju a usput ometaju normalni život građana a i kradu šumu. Ako tako budu kažnjavali sudove sve kriminalce onda će se broj kriminalaca svesti na snošljivu meru.

Miljo

18.10.2014. 21:25

Taj kancerogeni vid trafo ulja, poznat po komercijalnom nazivu "Piralen" predstavlja smesu tzv. PCB-a, najotrovnijih organohlornih jedinjenja koje je sintetisao covek, zbog cega su i zabranjeni u svetu. Nisam znao da kod nas jos ima takvih trafo stanica, mislio sam da su sve prebacene na mineralno ulje kao sredstvo za hladjenje...Ako su nesretnici zaista koristili Piralen, nek im je Bog u pomoci.