Stanovnici Belog Blata protiv legalizacije bazne stanice

Sl. PAŠIĆ

18. 10. 2014. u 15:30

„Telenor“: Nema štetnog zračenja u okolini objekta. Komšije u strahu

BELO BLATO - Grupa žitelja Belog Blata, banatskog sela na obroncima čuvene Carske bare, na čelu sa doktorkom Gordanom Jelenić iz Beograda, nastavlja pravi rat protiv gradske uprave Zrenjanina, koju optužuje da neznanjem i bahatošću čini sve da legalizuje „divlji“ objekat u Belom Blatu.

Gordana Jelenić je pre nekoliko godina odabrala Belo Blato i kupila seosku trščaru, kako bi ćerki Vahidi Ramujkić, poznatoj slikarki i dobitnici 52. nagrade Oktobarskog salona, obezbedila stvaralački kutak i otvorila centar za realizaciju umetničkih i ekoloških projekata.

Kuća je u Ulici Stevice Jovanovića 17, u centru sela, a prostornim planom Zrenjanina predviđeno je da se ovde mogu graditi samo trščare, po čemu je Belo Blato nadaleko poznato. Takođe, predviđene su aktivnosti usmerene na očuvanje eko-sistema. Početkom 2012. godine, bukvalno preko noći, ispred kuće nikla je radio bazna stanica „Telenora“, sa antenskim stubom od 36 metara.

Jelenićeva je sa komšijama povela spor protiv Gradske uprave Zrenjanina, a svestrano su pomogli zaštitnik građana i ljudi iz Lokalnog antikorupcijskog foruma. Utvrđeno je da nadležni iz Odeljenja za urbanizam nisu postupili po zakonu prilikom izdavanja dozvole „Telenoru“ za gradnju stanice. U upravnom postupku kod Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam izdejstvovano je rešenje o rušenju stanice, koje je postalo pravosnažno oktobra prošle godine.

Međutim, stanica i dalje radi iako nema upotrebnu dozvolu. Antena ruži izgled sela, umanjuje njegov etno i ekološki imidž, a pretnja je Carskoj bari jer narušava njen status kod institucija, fondova, fondacija i edukativnih institucija koje su to priznale i javno verifikovale. Iz GU ne objašnjavaju zašto nisu postupili po nalogu i uklonili stanicu. Ali, sve su iznenadili odlukom o pokretanju postupka legalizacije „Telenorovog“ objekta u Belom Blatu!

U Direkciji za izgradnju i uređenje grada kažu da je „Telenor“ ispunio uslove iz zakona o legalizaciji i čim je dobio saglasnost jednog komšije iz neposrednog okruženja stanice, može da se krene u naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole. „Telenor“ takođe poručuje da je (ovog puta) podneo svu traženu dokumentaciju. Čak i merenja nadležne institucije da nema štetnog zračenja u okolini objekta.

- Da o ovome razgovaramo u ekološki uređenoj državi kao što je Norveška, rekli bi nam da smo ludi - kaže dr Jelenić, koja sa grupom meštana tvrdi da se u postupak legalizacije kreće nezakonito i nasilno, uz falsifikate i ponižavanje oštećenih i obespravljenih građana.

Nude i dokaze - od toga da je za podizanje antene dobijena saglasnost samo jednog vlasnika susednog objekta, a ima ih pet (i to na memorandumu „Telenora“, overenom u mesnoj zajednici), preko, kako tvrde, falsifikovanih urbanističkih dokumenata Direkcije za izgradnju i uređenje grada, do izostanka merodavniog utvrđivanja zračenja. Iznose da su u Beogradu lane sa nekoliko važnih objekata uklonjene antene mobilnih operatera, jer su se građani bunili zbog narušenog zdravlja.

ŠKOLA

OGLASILA se i uprava osnovne škole iz Belog Blata. Navode da je škola udaljena 250 metara od antene i insistiraju na dobijanju dokumenta koji bi potvrdio bezbednost, zdravlje i zaštitu učenika.

ZAŠTO MEĐU KUĆAMA

BELO Blato je ekološko naselje u centru evropski zaštićenog prirodnog rezervata „Carska bara“, pa je izbor za postavljanje antene neprihvatljiv, nerazuman i neopravdan - ističu u MZ „Belo Blato“. - Pored toliko slobodnog prostora i nepreglednog zemljišta u okolini sela, niko da odgovori zašto antena mora da bude baš među seoskim kućama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sveta

18.10.2014. 20:34

Svim bundžijama staviti zabranu na korišćenje bilo koje bazne stanice na zemlji i ne samo bundžijama već i čitavom selu. Kako svojoj deci kupuju raznorazne emisione uređaje koji zrače i kada su i kada nisu uključeni za rad a boje4 se antena koje omogućavaju taj rad. To je samo znak da traže da nešto ušićare.

Marija

20.10.2014. 07:46

Užasno i neprihvatljivo!Još jedan "slučaj" gradske uprave grada Zrenjanina i Direkcije za izgradnju.Dokle će kršiti zakon i nametati interese pojedinaca građanima Zrenjanina ?!Splavovi, postavljanje letnjih bašti bez saglasnosti , antene i šta će nam još nametnutu?Ispred grupe građana koji se bore za zdravu životnu sredinu dajem podršku žiteljima Belog Blata da istraju u svojoj borbi.Zajedno smo jači!Belo Blato je biser Vojvodine, ne sme niko da ga skrnavi !

Alchiviadi

21.10.2014. 06:45

jasno je svima da su državni službenici uzeli novac za ovaj kriminalni akt narušavanja eko sistema. takodje, jas o je da njihove korumpirane kolege-državni službenici iz inspekcijskih, policijskih i sudskih organa neće ništa učiniti kako bi zaštitili jedan eko sistem ili tamo neke ljude. Telenor, ili koja god već strana kompanija, su važniji od svih nas, a nama ako je do nas najbolje da se odselimo u Norvešku ili gde god - ali nas tamo neće.

voks

15.04.2015. 09:20

Ja bih njima ukinuo i struju i ona je opasna a i uvodi mozda ima hlora Ma koji ce im uopste internet i telefonija kad su to seljaci i ovako osudjeni na propast zbog svog neznanja