PUTIN I NIKOLIĆ: Srpski predsednik na ruskom pozdravio kolegu!

Putina je dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz intoniranje himni Ruske Federacije i Srbije, a nakon toga predsednici su izvršili smotru stroja Garde Vojske Srbije

  • 2

Predsedniku Ruske Federaciju Vladimiru Putinu priređen je svečani doček ispred Palate "Srbija" uz najviše državne i vojne počasti.

Putina je dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz intoniranje himni Ruske Federacije i Srbije, a nakon toga predsednici su izvršili smotru stroja Garde Vojske Srbije.

Ruskog predsednika su ispred Palate "Srbija" dočekali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Aleksandar Vučić i ministri Ivica Dačić, Snežana Bogoslavljević Bošković, Aleksandar Antić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić... načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković...

Predsednik Nikolić je tokom susreta s Putinom s kolegom iz Rusije razmenio nekoliko rečenica na ruskom, nakon čega mu je poželeo dobrodošlicu na srpskom jeziku.

- Moderno je da se prijateljstvo meri trgovinskom razmenom. Mi drugačije dledamo na priajteljstva. Srbija danas nema neprijatelja, ali ima manjih i večih prijatelja. Rusiju uibrajamo u velike prijatelje. Razmišljamo kao naši preci i učimo decu da razmišljaju kao mi. Sve nas vezuje - jezik, vera, poreklo, ali i to što smo uvek bili na istoj strani. Danas nam je dragocena podrška u teritorijalnog integriteta, posebno na KiM. To čuvate, iako biste mogli drugačije. Srbija u Rusiji vidi velikog saradnika i partnera. Srbija neće ugroziti moral lošim ponašanjem prema Rusiji. Ali, nemamo izbora, mi ne možemo drugačije. Naša privredna saradnja prati prijateljstvo, povećali smo obim saradnje. Izvoz Srbije je manji od ruskog, ali to je zbog energenata. Mi ćemo danas rešavati i te probleme koje smo stvorili mi. Kako da otklonimo dugovanja, posebno u petroghemijskom kompleksu- rekao je srpski predsednik. 

Ruski predsednik zahvalio se na  pozivu za obeležavanje godišnjice oslobođenja.

- To je bila zajednička borba. Rusija zauzima principijelnu poziciju koja se bazira ne samo na prijateljstvu, nego i na međunarodnom pravu. Što se tiče trgovinskih veza, one mogu biti još bolje. Nadam se da će današnji kontakti s vama i premijerom pomoći da tu saradnju razvijemo -rekao je Putin

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera tasic

    16. oktobar 2014 | 22:57

    Podrska za drzavna rukovodstva da rade na daljem priblizavanju dva bratska naroda u svim oblastima!!!

  • Ujak

    17. oktobar 2014 | 14:10

    Svaka cast NIKOLICU na tecnom ruskom jeziku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA