Rečnik slovenačkog jezika - Kul, ful i bejbi

Novi službeni rečnik slovenačkog jezika, nedavno objavljen, uključio je u korpus dopuštenih reči žargonske izraze poput "kul" (cool), "ful" (full) i "bejbi" (baby), koji potiču iz engleskog jezika.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

15:22

Default images

Foto: Luigi Rosa/Flickr.com

Prema novom rečniku, engleski izrazi za pojmove iz informatičke tehnologije normirani su prema već prihvaćenoj praksi, pa se tako internet "splet", sadržaji na Fejsbuku mogu se "všečkati" (lajkovati), dok se za antivirusni program kaže "antivirusnik".

Rečnik slovenačkog književnog jezika, čiji je korpus obnovljen 23 godine nakon zadnjeg izdanja, po prvi put uvodi i reči kao što su "euro" i "tajkun".

Osvežena verzija rečnika ima 4.500 novih reči, među njima i mnoge izraze koji su do sada važili za žargonske, pa su ih lektori izbacivali, prenela je Hina.

Urednici u izdavačkoj kući "Mladinska knjiga" tvrde da rečnik uključuje sve reči koje su se pojavile nakon poslednjeg izdanja, 1991. godine, pa i one koje su iz slenga dospele u opštu upotrebu i zbog toga su na modernizaciji rečnika radili lingvisti stari u proseku 35 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: