Gazda hteo da se zapali

M. RISTOVIĆ

13. 10. 2014. u 11:53

Četvoročasovna drama Zorana Cekića, vlasnika „Eurostila“ kod Niša. Spor nastao zbog najave rušenja nelegalizovane fabrike

VLASNIK firme za proizvodnju nameštaja „Eurostil“ Zoran Cekić popeo se u ponedeljak na krov svoje fabrike, polio benzinom i zapretio da će da se zapali!? Nevakidašnje samoubistvo planirao je zbog pokušaja rušenja njegove nelegalizovane fabrike u Vrežini kod Niša, ali je posle četiri sata ubeđen da siđe s krova.

Cekića je potom zbrinula ekipa Hitne medicinske pomoći, jer se nalazio u lošem zdravstvenom stanju zbog višečasovnog boravka na suncu. Vlasnika „Eurostila“ su pre podne policijski pregovarači pokušali da ubede da odustane od sulude namere, ali je on ipak ostao na krovu, s kanticom benzina pored sebe.

A oko podneva, kada je porazgovarao sa Nebojšom Lovićem, većnikom niške gradske opštine Pantelej, ipak se merdevinama spustio s krova, jer je dobio uveravanje da će „sve biti učinjeno da njegova fabrika ne bude srušena“. - Nisam mogao da ugrozim tuđe živote, morao sam da ugrozim svoj - rekao je Cekić novinarima posle silaska.

Ovo je, inače drugi put da građevinska inspekcija daje nalog za rušenje Cekićevog nelegalno podignutog objekta. Međutim, on se tom nalogu suprotstavlja tvrdeći da je objekat podignut na njegovoj parceli, na području za koji ne postoji regulacioni plan pa je i nemoguće da izvrši legalizaciju, i da samim tim treba da bude izuzet od rušenja.


SUPRUGA

ZORANOVA supruga Danijela Cekić kaže da je htela da mu se pridruži, ali da joj nije dozvolio. Veli da je Zoran bio ozbiljan u nameri da se zapali i da nisu imali drugog izbora, nego da životima brane svoju imovinu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

slavisa

13.10.2014. 13:49

@Pini - koliko lud treba biti pa graditi bez dozvole.nece vise moci gospodo.sve sto je nelegalno rusi.

ccc

13.10.2014. 20:21

@Pini - Jesi li ti prijatelju uopšte vadio neke dozvole ili bilo kakve papire ili ti je država dala sve i posao i stan pa se sad lagano baviš politikom. Ma motku treba ovaj narod prema tima. Svako ko hoće da pokrene posao treba da ima sve moguće pomoći da to uradi jer samo tako će biti hleba za sve. Fala bogu da je država krenula u smanjenje administracije, dosta je bilo ako boga znate.

Vladimir Novi Sad

13.10.2014. 12:18

Postovati sriktno zakon o legalizaciji.Zar nije razmosljao kada je gradio halu,dosta je tih prevara kod nas.Konacno je dosao dan postupanja po zakonu.

Rale

13.10.2014. 14:29

@Vladimir Novi Sad - Molio bih nepismeno-ostrašćene neinformisane lenje krvopije ,da ne daju ovakve glupe komentare.Kod nas da bi firma nešto zidala,ima da rodi mečku sa postojećom birokratijom. Naravno da treba sve po zakonu,ali taj zakon menja svaka vlast kako joj odgovara,a mi koji čekamo za dozvole,uvek smo robovi nekih podzakonskih akata,ili čak mišljenja,koje je neki put važnije od samog zakona. Dajte vi botovi,malo poterajte određena ministarstva,da konačno izađu sa predlogom zakona o građevini...

Slobodan

13.10.2014. 12:19

Umesto da se zapali, njemu a i svim drugim privatnicima koji imaju problem sa drzavom, predlazem da prebace svoju proizvodnju u inostranstvo. Nije jednostavno, ali je eikasno. I iskreno se nadam, da ce drzava, nakon nekog broja slucajeva iseljavanja firmi, mozda poceti vise da vodi racuna o firmama. Ako ni tada ne pocnu, onda treba svi privatnici da se isele odavde, pa posle neka gledaju sta ce.

cacanin

13.10.2014. 12:46

takooo samo rusi proizvodne hale i zatvaraj sve koji proizvode novu vrednost!!! ziveli uvoznici i strane firme,oni su nasa nada i uzdanica,nas ''spas''-tuga

Dobrica blagajnik

13.10.2014. 12:51

Krstenica i mesto rodjenja možemo mnogo štošta promeniti. Invenstitori iz regiona koji investiraju u Srbiju ili obrnuto to ne valja za demokratiju a indikuje da su to isti ti komunisti koji su srusili Jugoslaviju za svoj licni interes a ne dobro bit naroda.

Dragan Sweden

13.10.2014. 13:06

Jadan covek da se zapali zbog korupcije i javasluka.U tom drusvu nije moguce nista legalizovati a posebno kad se radi o nekoj velikoj gradjevini.

pc

13.10.2014. 14:23

Covek je nazidao proizvodnu halu bez dozvole. Gde su bile inspekcije dok je zidao. Reci cu vam gde, uzimali su pare od njega jer halu nikad ne bi sagradio. Veliki sam protivnik bespravne gradnje, ali sam I veliki protivnik rusenja vec napravljenog. Sve inspektore poslati kuci I zaposliti nekvalifikovane radnike koji ce sigurno videti dase nesto gradi I onda ce otici pitati nekoga da I je to legalno. Placamo komunalnu policiju, placamo inspektore I objekat nikne. Kako? KORUPCIJA, ETO TAKO.

balja

13.10.2014. 15:35

@pc - Sve što je neko gradio uzimajući i štedeći od svojih usta u ovoj državi je nelegalno. Mnogi su poklonjene stanove a njih su dobijali članovi KPJ drugi nisu imali pravo na to kupovali za po 1E. One budale koje su crno ispod nokata trošile za izgradnju porodičnin kuća su najčešće zbog hiljadu dozvola ponešto i gradili bez dozvola. E to je bezobrazluk a ovi za 1E verovatno su kupili sve te dozvole i sad se legalno baškare. Gospoda bivši komunisti sad su kapitalisti e moj narode.

Aleksa

13.10.2014. 14:32

Aha... Mada se ne slazem sa rusenjem bilo cega , pa ni fabrike , kazes, regulacioni plan za taj deo ne postoji ... pa sto si onda zidao tu ? To se prvo vidi gde moze, pa se kupi parcela, pa se trazi PDR , pa saglasnost jedna druga treca ..... ali tad si mislio , ma ko ih j...? a sad kuku lele...

Neba

13.10.2014. 14:34

Problem je što novinari po pravilu prikažu samo jednu stranu priče. Građani više ne veruju medijima. Primer je ovaj tekst gde se nemože pročitati izjava predstavnika lokalne uprave. Politička elita nažalost koristi ovu situaciji i novinarstvo koristi kako bi "progurala" neke nelegalne odluke. Po principu ne bismo mi ali traži javnost! Nadam se da će biti "političke volje" da javno izgovorena reč ima svoju težinu u svakom pogledu pa i u odgovornosti....

Tanja

13.10.2014. 14:46

Jadan covek, a i hrabar covek...bio je spreman da ugrozi svoj zivot boreci se za firmu tj i za egziatenciju porodica zaposlenih koji u njoj rade. Da je to JEDINI beapravno sagradjeni objekat u Srbiji ne bih bila na njegovoj strani ( da je Srbija Svedska) ali u ovoj zemlji bespravnog sramota je srusiti mu halu.

Niko

13.10.2014. 17:29

Znaci neverovatno ladno covek podigne halu bez dozvole..I kada treba da se srusi onda toboz hoce da se zapali?? Ajde svi da dizemo hale gde stignemo..?? ja da menjam prozor na svom stanu u zgradi moram da prikupim dozvole za tako nesto..inace odose para na tuzbu komsija..

IQ

13.10.2014. 19:15

Vučić kaže da sve preduzetnike koji upošljavaju radnike treba javno pohvaliti i pružiti im svu pomoć koja im je potrebna za nesmetano poslovanje, a ovi njegovi javno krenuli da ruše. Ko koga u ovoj zemlji???

Dragan iz Nis

13.10.2014. 21:35

Nista novo za Nis, ja sam sagradio zgradu u centru Nisa koja je jos 1999.godine srusena u NATO bombardovanju. Zgradu sam zavrsio tek 2011.godine jer je gradnja iste zaustavljana vise puta privremenim merama koje su od srtrane drugostepenih organa ponistavane. Ista je useljena pre 3 godine ali nije uknjizena i nema upotrebnu dosvolu. Taj problem mogu da resim samo da nacelnici jedne gradske opstine dam jos jedan stan od 50 m2. Obracao sam se za pomoc svim institucijama ali pomoci niotkuda.

Dragan iz Nis

13.10.2014. 21:39

Obzirom da me niko nije shvatio ozbiljno i da nisam dobio niotkoga odgovor pocev od kabineta bivseg premijera, resornih ministara kao i javnih glasila kojima sam slao dopise i ja sam razmisljao slicno kao i moj zemljak Zoran Cekic sto jos uvek nije iskljuceno. Napominjem da je objekat sagradjen po gradjevinskoj dozvoli sa izmirenim obavezama naime komunalija kao i prikljucaka.

baba Simana-Joko Ono

14.10.2014. 12:10

Gde su bili inspektori kad se fabrika gradila sad su se nasli neki pametnjakovici da ruse, danas je 14. оktobar od sutra ko izgradi nelegalni objekat rusi se nema milosti, samo tako moze da se stane na put nelegalnoj gradnji. Oni koji su to izgradili nelegalno do danasnjeg dana da plate drzavi onoliko koliko su novcano jaki. Tako se resava nelegalna divlja gradnja, a ne kao sto se danas radi.