Вести:

уторак, 7. октобар 2014.

Воздвижење чаcног Крcта - Крcтовдан у Ариљу (ВИДЕО, ФОТО)

уторак, 7. октобар 2014. | КМ новине 0

Празник Воздвижења Часног крста, у народу познатији као Крстовдан,  богослужбено је обележен у манастиру Светог Архиђакона Стефана у Ариљу.
 ...
Свету Архијерејску Литургију, служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.



У складу са древном црквеном традицијом изнешен је и Часни крст, кога су целивали верници сабрани на Литургији.
У својој беседи Владика Артемије је истакао:

То је дакле историјски гледано данашњи празник, али он има и много дубље значење. Он нас подсећа на крст Христов. Не само онај на који је био разапет, који је постао Часни крст за нас Хришћане, него представља сва страдања Господа Христа, од Витлејемске пећине, Његовога рођења и силаска из наручја Оца Његовога на земљу, родивши се од Свете Богородице, ради нас људи и ради нашега спасења и као дете био је гоњен од Ирода, морао је да бежи у Египат, а касније за време Његове службе од три и по године међу народом Јеврејским, био је шпијуниран и гоњен од тадашњих Јеврејских старешина. Јер нису могли да схвате и прихвате да народ иде за неким другим, а не за њима.

На ОВОЈ СТРАНИ можете прочитати транскрипт беседе.



 
ФОТО ГАЛЕРИЈА:















































Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави.

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине