Turska kreće u napad na džihadiste

Novosti online

02. 10. 2014. u 00:07

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogao bi uskoro da naloži vojsci svoje zemlje da se uključi u borbe protiv Islamske države

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogao bi uskoro da naloži vojsci svoje zemlje da se uključi u borbe protiv Islamske države, prenosi B92.

Vlada je u utorak uveče uputila parlamentu zvaničan zahtev da dozvoli vojne akcije protiv džihadista, ali konačnu odluku treba da donese Erdogan.

U zahtevu je navedeno da Turska treba da zauzme pozicije u prvim borbenim redovoma, s obzirom da Islamisti već neko vreme atakuju na njenu teritoriju duž granice sa Sirijom.

Ipak, Erdogan je i dalje sklon stavu da je za zvaničnu Ankaru najvažnije da “padne“ režim Bašara al Asada, a takođe optužio ga je za pomaganje Islamske države.

“Borićemo se protiv obe pretnje, kao i protiv bilo koje terorističke organizacije u regionu i to će uvek biti naš prioritet. Ipak, mislim da tone bombi koje su bačene iz vazduha mogu samo da prologiraju opasnost po nas, a ne da je zaustave“, rekao je Erdogan komentarišući napade SAD na ID.

Prodor džihadista ka Turskoj naveo je zvaničnu Ankaru da dobro razmisli o koracima koje može da preduzme, naročito nakon objave podataka da su paravojne formacije islamista zauzele čak 325 od 354 sela duž granice sa Turskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sreto

02.10.2014. 10:09

Nece "Redzo" u boj protiv svojih! Turska i Mc Cain su ID (IS) osnovali s ciljem da sruse Asada !!!

rambo

02.10.2014. 14:30

Nasjeli i Turci. E Turciiiiiiiii, i vama se blizi kraj. Bice vam veselo kad vam pocnu bombe rokati po gradovima. A na istoku vam se radja nova Kurdska drzava. PS:Kurdi, samo naprijed.