U ranu zoru u sredu, oko tri sata ujutru, zrenjaninski ugostitelj Nikola Novaković pokušao je da nastavi sa radovima na postavljanju splava ograđivanjem prostora oko ranije istovarenih pontona, ali su ga građani Male Amerike još jednom sprečili u naumu.

Brzo su se okupili na jezeru, obavestili javnog tužioca, nakon čega je policija izašla na teren, pojavila se i komunalna policija na čelu sa načelnikom ove službe, a reagovala je usred zore i građevinska inspekcija.

– Bilo je vređanja građana, nazvani smo Ciganima, bilo je odgurivanja, jednom rečju neprijatno za sve. Ovo je dvadeset drugi dan kako se dežura pored jezera, a što je najstrašnije, investitor nema validnu dokumentaciju. U pitanju je javni interes i mi insistiramo da institucije nadležne za ovu problematiku donesu pravosnažno rešenje na osnovu koga ćemo sve svi ponašati – objašnjava Steva Vukov.

Najuporniji u odbrani zelene površine pored gradskog jezera, gde se od 10. septembra pokušava montaža splava, jesu najstariji Zrenjaninci koji su i juče nastavili da dežuraju.

– Dok sam stigla, već su istovarili žice i mreže. Gledali smo kako se sve to odvija, kako dolazi policija i komunalna služba. Prisustvovala sam tim napetim razgovorima, koji su morali biti prekinuti jer je bilo dobacivanja i revolta s obe strane. Apelovali smo na sve nadležne da on nema dokumenta koja potkrepljuju takvo ponašanje. Moj motiv da u ovom protestu učestvujem jeste činjenica da sam pored jezera odrasla i da želim da ono ovakvo ostane i mojim unucima – ispričala je za Danas Dušanka Amižić.

Radna grupa „Stop splavovi“ potvrdila je da je građevinska inspektorka sačinila zapisnik i zabranila bilo kakve radnje na tom delu jezera. Ostaje da se vidi u čijoj nadležnosti je uklanjanje onoga što je investitor postavio i da li će do toga doći, s obzirom na javne spekulacije o fingiranim aktivnostima nakon kojih svaki put pored obale ostane po nešto od potrebnog materijala da se splav sklopi. Tom zahtevu pridružilo se Udruženje „Naš grad, naša stvar“, podsećajući da je Udruženje arhitekata dalo svoje stručno mišljenje kojeg se moraju svi pridržavati. Poslednjih dana aktivirale su se i opozicione stranke tražeći obustavu skupštinske odluke o splavovima. Od 10. septembra, od kada traju dežurstva pored jezera, građanima se niko od predstavnika lokalne vlasti nije obratio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari