Najmanje 10 osoba poginulo je juče u napadima u Donjecku, uporištu proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, kada je pogođena i jedna škola, i to na dan početka nove školske godine.


Kako su saopštile gradske vlasti, reč je o najvećem broju poginulih civila u jednom danu od 5. septembra kada je stupilo na snagu primirje. Četiri odrasle osobe su poginule, a osam je ranjeno kada je eksplodirala granata pored škole u distriktu Kijevski, na četiri kilometara od aerodroma koji drže vladine snage. U trenutku napada u školi se nalazilo 238 osoba, uključujući 70 dece. Školska godina je u tom regionu zbog sukoba počela mesec dana kasnije.

Gradske vlasti su ranije saopštile da je šest osoba ranjeno u toj školi, a da su deca nepovređena pošto su sišla u podrum. Drugih šest osoba je ubijeno, a jedna je ranjena kada je granata pogodila taksi.

Rusija će zaštititi svoj narod u slučaju oružanog sukoba u Pridnjestrovlju, izjavio je juče potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin tokom susreta sa predsednikom te separatističke moldavske oblasti u Moskvi. „Želim da kažem svima koji ne misle kao mi: ne treba se mešati u situaciju u Pridnjestrovlju… Ne treba jačati napetosti, jer ima ruskih građana koji žive tamo“, rekao je Rogozin. Rusija će „očigledno“ štititi svoje građane, rekao je ruski zvaničnik i dodao: „Ne treba iskušavati naše strpljenje i našu snagu“.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcepila i 1992. godine proglasila nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje. Na referendumu 2007. godine 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom, koja finansijski podržava Pridnjestrovlje. Tenzije u tom regionu porasle su pošto je Moldavija u junu potpisala sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder pozvao je juče Evropsku uniju i Rusiju da „izađu iz spirale sankcija“ uprkos nastavljanju ukrajinske krize. „Uzajamne sankcije štete obema stranama“, rekao je Šreder u Rostoku na konferenciji o nemačko-ruskoj privrednoj saradnji. Šreder je prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednik Nadzornog odbora Severnog toka, gasovoda koji povezuje Rusiju i Evropu preko Baltičkog mora.

Šreder se založio za dijalog, ocenjujući da je to „jedini način za ponovno uspostavljanje poverenja“. „Mir i stabilnost na našem kontinentu mogu zavladati samo ako je čvrsto partnerstvo s Rusijom“, rekao je Šreder, ističući da ne treba izolovati Rusiju. Šreder je u jeku ukrajinske krize proslavio 70. rođendan u društvu Putina, što je izazvalo žestoke kritike u Nemačkoj. On je usvojio dvoje ruske dece uz pomoć, kako navode mediji, predsednika Putina, inače, bivšeg agenta KGB u Drezdenu, ističe Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari