Читај ми!

Šta je trulo u Obaminoj tajnoj službi?

Šefica tajne službe Baraka Obame Džulija Pirson podnela je ostavku nakon niza propusta tog elitnog ogranka za bezbednost. Stručnjaci smatraju da je pravo čudo što se atentat na predsednika SAD već nije dogodio. Dok su policajci uglavnom hrabri i posvećeni poslu, tajna služba samo naizgled održava kult nepobedivosti, piše "Politiko magazin".

Novinski naslovi u američkoj štampi često se čini da otkrivaju nove špijunske afere u vezi sa prvim i najmoćnijim čovekom SAD a da u te naslove predsednik Barak Obama i njegova Bela kuća ne žele da veruju.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Toni Blinken kaže da je Obamina tajna služba poprilično neefikasna, a u prilog tome navodi i da su obaveštajci pucnjavu u Beloj kući 2011. godine uspeli da rasvetle tek četiri dana kasnije, piše Politiko magazin.

Blinken ironično kaže da je zadatak tajne službe "neverovatan". Na sve optužbe Džulija Pirson, koja je danas podnela ostavku na funkciju šefice tajne službe, jednostavno je odgovarala: "Ispravićemo neke nedostatke".

Pitanje je i kako "nedostatke ispraviti" kada uniformisani obaveštajci na specijalnu večeru u Belu kuću puste nezvane goste koji nisu na spisku i kada agenti ne reaguju i odmah ne izbace uljeza koji je uleteo u Belu kuću sa nožem, a mogao je biti naoružan i eksplozivom ili oružjem za masovno uništenje, pita Politiko.

Odgovor je da, dok su američki agenti i policajci uglavnom hrabri i posvećeni poslu, tajna služba samo naizgled održava kult nepobedivosti.

Rukovodstvo Tajne službe ukazuje da obaveštajci rade sa "sve manje sredstava". I dok policija u Vašingtonu uveliko koristi senzore koji detektuju pucanj, tajna služba to još uvek ne poseduje, kao što ne poseduje ni najsavremenije uređaje za otkrivanje upada ili oružja za masovno uništenje.

Ali, uprkos tome, Obaminoj službi ne manjka samopouzdanja i nadmenosti, ukazuje Politiko.

Kako bi dokazali svoju premoć, pripadnici tajne službe vrata Bele kuće često ostavljaju otključana. Time žele da pokažu da mogu da reše bilo koji problem, odreknuvši se i najosnovnijih mera predostrožnosti.

Nije retkost i da zvaničnici tajne službe nalože agentima da ignorišu osnovna pravila bezbednosti i puste ljude na događaj u Belu kuću bez prethodnog prolaska kroz detektore za metal. A ovaj manir Obaminog obezbeđenja, upozoravaju stručnjaci, lako mogu iskoristiti terorističke grupe poput Islamske države, koji bi jedva dočekali atentat na najmoćnijeg čoveka na svetu.

Sasvim je izvesno da samo novo rukovodstvo može u Obaminu tajnu službu uneti red i promene, kakve je bivši funkcioner ministarstva pravde Robet Miler uneo u FBI nakon 11. septembra.

Stručnjaci kažu i da je pravo čudo što se atentat na Obamu već nije dogodio. S obzirom na njegov nedostatak rasuđivanja i odbijanja da zameni obezbeđenje, ta nesreća može biti jedini uzrok reforme tajne službe, zaključuje Politiko.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво